URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 20 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Octombrie 2024, 12:36

Adio, bani mulți de la UE!

Adio, bani mulți de la UE! Grădina Termală Ioșia (randare, Primăria Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luați de valul manifestărilor de Ziua orașului, n-am apucat să băgăm de seamă că, între timp, se petrec lucruri interesante în administrația locală. Într-o singură săptămână au fost semnate contractele de finanțare pentru două lucrări importante.

În sfârșit, terenul viran de lângă Lotus Center va fi ocupat de mult așteptata grădină termală, care va beneficia și de pasarele, și de puncte de observare, și de sere cu plante tropicale, și, în general, de multă iarbă și pomi, fiind vorba de un parc.

De asemenea, în Ioșia, pe locul unde pensionarii își înmuiau oasele obosite, vom avea un super-ștrand (e prea mult să-i zicem aquapark). Investițiile mai au un numitor comun, pe lângă acela că sunt niște locuri perfecte pentru petrecerea timpului liber: ambele beneficiază de fonduri europene nerambursabile.

Numai că, de data aceasta, finanțarea europeană e destul de mică. În ambele cazuri, banii veniți de la UE sunt mai puțini decât jumătate din valoarea investiției, semn că vremea coeziunii, când primeam fonduri care acopereau aproape 100% din costuri, a apus. Și, ce e mai trist, nici nu o să se întoarcă degrabă.

Așa că, nu putem decât să ne felicităm că, în perioada de aur a abundenței fondurilor europene, Bihorul și, mai ales, Oradea au tras „brazdă adâncă”, luându-și partea leului, în timp ce politrucii din alte administrații făceau socoteli dacă merită să se înhame la birocrația europeană, câtă vreme posibilitățile de furt sunt minime.

Evident că sunt concetățeni nemulțumiți, pe motiv că universul lor se prăbușește. De ce ne trebuie nouă un parc cu asemenea facilități, când era mai ieftin să nivelăm locul, să aruncăm un pumn de iarbă și să punem niște pomișori care vor ajunge la maturitate peste 30 de ani? Sau de ce nu era bun ștrandul vechi, unde se zbenguiau pensionarii pe bani puțini, și ne apucăm să facem bazine futuriste și facilități de lux?

Avem aici clasicul sindrom al consumatorului de mici de la „Tabla ondulată”. Mulți încă n-au realizat că, între a mânca niște mititei pe care nu-i vezi de sub muște și a te așeza la o terasă cu fețe de masă, diferența nu e neapărat de bani, ci de modul în care vezi viața.

Era frumos, chiar splendid, acum 50 de ani la ștrandul municipal, cu bilete de 2 lei, cu apa care se schimba o singură dată pe săptămână, cu iarba crescută sălbatic, cu un Criș în care te scăldai alături de deversările mirositoare de la fabrica de drojdie. Era frumos, pentru că mușteriii erau tineri. Acum, însă, e altă lume, sunt alte pretenții și, mai ales, alți bani, fie că ei vin din bugetul local sau de la UE...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Servus PROPAGANDA
Ce rău va pare vouă ca Oradea se dezvoltă. Da chiar așa ce fain ar fi fost sa îl avem pe Mang sau Miluț primar in ultimii 15 ani :::::::::)))))))))) Am di fost mai înapoiați decât VASLUI :::::))))))
Postat 20 Octombrie 2024, 22:42 de Sandu2100
.
Când ceva este gratis, TU esti produsul de vânzare!atât.
Postat 20 Octombrie 2024, 22:06 de Maikeltroll
.
Bun venit în azilul universului!
Postat 20 Octombrie 2024, 21:17 de Maikeltroll
da
cel mai bun pasaj din articol = "Numai că, de data aceasta, finanțarea europeană e destul de mică. În ambele cazuri, banii veniți de la UE sunt mai puțin de jumătate din valoarea investiției, semn că vremea coeziunii, când primeam fonduri care acopereau aproape 100% din costuri, au apus. Și, ce e mai trist, nici nu or să se întoarcă degrabă." Pe alegatori si mai ales pe politicieni NU ii mai intereseaza lucruri banale gen sanatate , educatie , infrastructura , cultura ... "totul pentru front , totul pentru victorie " si zic si eu Slava Ukraina ca altfel mi-o iau pe coaja de la oile spalate pe creier de propaganda pro-razboi .
Postat 20 Octombrie 2024, 19:11 de richard
..................
Domnule ziarist sunteți aerian.Va amintesc o celebră fraza "Primăria Oradea nu subventioneaza distracția,, o spunea Bolojan probabil e valabilă și azi.Sincer vom avea două ștranduri unul langa altul și nu va fi acolo nici un bazin de înot spre exemplu.Dumneavoastra ce credeți că ar fi mai util? Sa bei bere stand în apă pana-n brâu sau sa ai posibilitatea sa mergi la înot fara niste programe imposibile.( Bazinul didactic de copii care se face in apropiere pt un om adult care merge sa înoate nu sa se scalde e mic,incomod de mic) Unde mai pui că acei palmieri vor tine umbra cat o batistă de hârtie pus deasupra capului,acum unii poate spun că sunt faini dar azi afara sunt 12 grade când vor fi 40 și orice pata de umbra aur mai vedem câți fani vor avea palmierii.Orice ați spune la o așa investiție prețul intrării va fi pe măsură,mare! foarte mare! așa că bafta la fiert in apartamente vara pt susținătorii acestei investiții în această formă pt că la probabil peste 100 lei intrarea/ persoana vor avea zero umbra,niste bazine mici cu apa calda,zero facilități de înot,zona de spa nu va funcționa niciodată că ADP e incapabilă și cu asta sunt indulgent și atunci care e ideea? Sincer un ștrand igienizat,cu un bazin sau bazine cu apa rece,un bazin de dimensiuni olimpice poate chiar închis fara tribune pt înot, cu multa umbra vara și facilități simple gen volei ar fi fost ceva mult mai util.Pt înot chiar as da 100lei sau peste / lună că aia e ceva nu statul pan-n brâu într-o apă puturoasa sa servesc Ursus că doar mixuri fine sau ceva bucate speciale pt ADP e gen OZN așa că cine se va încumeta sa de-a prețul intrării tot mici va mânca.Cu 30 mil euro cat e cofinanțarea la ștrandul asta asfaltai probabil peste 100 de străzi,sau cu ceva bani europeni suplimentați băgai tramvaiul in pământ pe Magheru și Republicii scapand definitiv de ambutoiaje,puteai lua 15 tramvaie sa scăpăm în sfârșit de berlinezele in care fierbi vara sau luam 60 de autobuze noi scapand de toate rablele care stau sa pice etc etc pt e așa cum ați spus finanțările sunt tot mai modeste din partea UE și atunci Oradea a ajuns la nivelul la care asta ii mai lipsește? Un ștrand cu fițe și un parc botanic ( sau mă rog parcul mai e cum e) cu cofinanțare totala de aprox 50 mil euro pt ambele? Da normali la cap suntem?
Postat 20 Octombrie 2024, 13:52 de Robert
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5778 RON
  • 1 EUR = 4.972 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON