URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 16 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Fosta a doua armată a țării, CFR-ul, a ajuns într-o stare jalnică. Firma e cu datorii uriașe la bugetul de stat, dar managerii prosperă și primesc bonusuri de performanță. Salariile s-au mărit simțitor la toate nivelurile, la fel cum a crescut și stratul de jeg pe garnituri. Locomotivele se aprind pe traseu, dar și pălinca în mecanicii de locomotive. Nașii se uită urât la tine dacă faci imprudența să cumperi bilet, iar întârzierile sunt atât de mari încât instituția pare că nu a ieșit din Evul Mediu...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Iulie 2024, 16:01

Adeverință pentru caterincă

Adeverință pentru caterincă (foto: generic)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Interesantă ideea Primăriei de a le cere artiștilor ambulanți să solicite administrației locale dreptul de a se produce pe teritoriul municipiului Oradea. Nu se vor percepe taxe pentru așa ceva, dar spațiile unde va avea loc actul artistic și orarul vor fi bine definite.

Ca să ajungi să cânți în metroul din New York trebuie să dai o probă serioasă, pe bună dreptate, căci nu orice zdrăngănitor este artist, mulți sunt doar poluatori sonici. Poate și la noi ar fi fost mai potrivit ca muzicanții să dea o probă, pictorii să fie controlați la vopseluri, iar dansatorii și jonglerii să-și prezinte în prealabil programul.

Mergând mai departe, fiindcă și acești artiști contribuie la farmecul urbei, edilii s-ar fi putut îndura de ei să le dea un acoperiș deasupra capului cât timp performează în orașul de pe Criș. Cum în cursul săptămânii nu toate hotelurile sunt pline, cred că s-ar putea încheia parteneriate cu patronii mai miloși.

Ideea asta cu zone muzicale pe străzi a fost de mult timp pritocită de fostul primar, Ilie Bolojan. El își dorea ca, pe lângă ambulanți, să iasă în evidență și artiștii locali. Niște highidiși prin localuri sau un cvartet într-o zonă mai elegantă a orașului ar fi adus un plus de atractivitate, mai ales că acum suntem cunoscuți ca oraș turistic. Numai că astfel de momente nu se pot produce gratis; administrația ar fi trebuit să bage mâna în buzunar, ceea ce, evident, n-a mai fost pe placul edililor.

Amintiți-vă cum arăta zona Parcului Libertății, cu cântărețul de la pod și cu pianina greu încercată de amatori sau de profesioniști, ca să vedeți ce a pierdut orașul pentru că nu a reușit să permanentizeze un act artistic stradal.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Bolojan și muzica ...
... vaca și chiloții.
Postat 10 Iulie 2024, 18:51 de KP
unii (in special din alte partide) il blameaza pe Bolojan cel-anti-cultura, dar pe nedrept, cand Bolojan chiar vrea mai multe spectatole si mai mult public, chiar si muzicanti stradali in oras!
e clar ca artistii vor salariu dar sa mearga la nunti si sa nu presteze prea des, un concert, o repetitie, si trec 4h pe saptamana. Bugetari cu salariu si sindicat, dar fara prea multa osteneala. Opera Cluj cand a concertat in spatiul public a atras zeci de mii de spectatori! Si filarmonica si ansamblul folcloric, si chiar si teatrul ar trebui ca sa aiba evenimente "gratis" in spatiu deschis, regulat, dupa calendar! Iar cand le ceri activitate si nu produc, urla ca schimbi sistemul de managment, urla ca nu au contracte nedeterminate si pot fi inlocuiti cu altii mai dedicati, urla ca esti "anti-cultura".
Postat 10 Iulie 2024, 18:18 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4826 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON