URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
Scandalul începutului de an este, în Oradea, conflictul preotului Ciprian Mega cu episcopul Sofronie Drincec, unul în care ortodocșii, și nu doar ai locului, se împart de o parte și de alta. Preotul, suspendat de la amvon pentru o lună, dar și de la șefia parohiei, iar în plus trimis în „cercetare disciplinară bisericească” cu riscul caterisirii, își acuză ierarhul de păcatul sodomiei, căci l-ar prigoni de dragul unui consilier „iubit”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Octombrie 2024, 18:31

Activităţile non-agricole din mediul rural riscă să nu mai fie finanţate din fonduri europene

Activităţile non-agricole din mediul rural riscă să nu mai fie finanţate din fonduri europene foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Activităţile non-agricole care sprijineau dezvoltarea mediului rural, de la producţie la turism, ar urma să rămână fără finanţare din fonduri europene. Intervenţia pentru Dezvoltare Rurală, DR-29, prin care Planul Naţional Strategic 2023 – 2027 finanţa cu 150 milioane euro antreprenorii din mediul rural, a fost desfiinţată.

Au dispărut banii!

Conform calendarului iniţial, apelul de proiecte ar fi urmat să fie făcut în perioada noiembrie – decembrie, dar mulţi antreprenori din mediul rural care şi-au contractat deja servicii de consultanţă pentru atragerea de fonduri riscă acum să rămână fără finanţare.

Potrivit portalului startupcafe.ro, fondurile au mutate pe măsura DR-22 privind Investiţiile în condiţionarea, depozitarea şi procesarea produselor agricole şi pomicole. Această linie avea deja alocată o finanţare de 210,3 milioane euro, la nivel naţional, iar apelul de proiecte s-a desfăşurat în perioada decembrie 2023 – aprilie 2024.

Hotărârea privind relocarea fondurilor a fost luată în cadrul şedinţei din 2 octombrie a Comitetului de Modernizare a Planului Strategic 2023 – 2027, la propunerea Autorităţii de Management a PNDR din subordinea Ministerului Agriculturii.

"Aşteptăm un document oficial"

Deşi decizia de la nivel central a fost deja luată, spre nemulţumirea antreprenorilor care şi-ar fi dorit să finanţeze din fonduri europene o afacere în mediul rural, aceasta nu a fost comunicată însă în teritoriu.

"Au existat discuţii, inclusiv în spaţiul public, privind mutarea fondurilor de pe linia privind activităţile non-agricole, dar nu am primit deocamdată nicio notificare privind modificarea Planului Naţional Strategic. Aşteptăm să primim un document oficial", a declarat pentru BIHOREANUL directorul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Cristian Buzlea.

Potrivit acestuia, propunerea de relocare a fondurilor va trebui aprobată de Comitetul de Monitorizare a Comisiei Europene înainte de a deveni oficială.

Foame de bani...

O eventuală explicaţie a deciziei strămutare a alocărilor financiare de pe investiţiile în afaceri non-agricole pe direcţia privind procesarea produselor agricole ar putea fi numărul mare de solicitări de fonduri deja depuse.

"La nivel naţional s-au depus proiecte în valoare de 1,3 milioane euro, din care 800 milioane euro sunt proiecte eligibile, în condiţiile în care exista o alocare financiară de doar 200 milioane euro. Este evident că vorbim de o cerere mare de finanţare, pentru care există o alocare financiară insuficientă", a explicat directorul Cristian Buzlea.

Potrivit evidenţelor OJFIR, numai la nivelul judeţului Bihor au fost depuse în primăvara acestui an zeci de cereri de finanţare, dintre care au trecut de faza evaluării 25 de proiecte în valoare de 75,5 milioane euro.

Nu doar pensiuni

În ciuda cererii mari de fonduri pentru procesarea produselor agricole, directorul OJFIR Bihor consideră necesară continuarea finanţării activităţilor non-agricole din satele româneşti, ca o măsură de dezvoltare a acestora.

"Mediul rural nu înseamnă numai agricultură, ci şi turism şi producţie. Până acum, încurajarea activităţilor non-agricole s-a dovedit o măsură de succes. În Bihor avem implementate proiecte frumoase, începând de la producţia de la mobilă şi fier forjat până la betoane şi peleţi. Sper să se găsească în continuare linii de finanţare", a spus Buzlea.

Portalul citat amintește că multe pensiuni s-au ridicat cu banii europeni pentru afaceri neagricole în mediul rural. În 2021, însă, Ministerul Agriculturii le-a eliminat de la finanțare, pe motiv că mulți beneficiari luau fonduri europene, construiau pensiuni și pe urmă le scoteau din circuitul turistic, folosindu-le drept locuințe proprii pentru ei și familiile lor. 

Dar chiar și în aceste condiții, antreprenorii au putut face o serie de alte afaceri neagricole la sate, cu banii europeni din perioada de tranziție: comerț, meșteșuguri, cabinete medicale, IT și multe altele. 

Au dat-o de GAL...

Până la identificarea unei soluţii, cererea de finanţare pentru afacerile non-agricole din domeniul rural ar putea fi satisfăcută, conform directorului, prin Grupurile de Acţiune Locală (GAL).

"GAL-urile au primit, la nivel naţional, o finanţare de 500 milioane euro pentru a finanţa proiectele non-agricole. Banii vor fi împărţiţi în conformitate cu strategia de dezvoltare rurală pe care au întocmit-o. Aici intră atât proiectele administraţiilor locale, cât şi cele ale antreprenorilor", a explicat șeful OJFIR Bihor.

Potrivit directorului Buzlea, la nivel naţional antreprenorii din mediul rural au avut la dispoziţie pentru finanţarea activităţilor non-agricole un buget de 250 milioane euro în intervalul 2014 – 2020 şi 100 milioane euro în perioada 2021 – 2022. Gradul de cofinanţare din fonduri europene a variat de la 70% în cazul pensiunilor la 90% în cazul activităţilor de producţie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
KP
Cele mai bune glume, sunt glumele proaste, făcute bine.
Postat 18 Octombrie 2024, 15:12 de Sandu2100
Sandu ...
... tu ești singura glumă, proastă de altfel, de pe Bihoreanul. Nici pe "goagăl" nu ești în stare să citești adevăratele știri ce prefigurează lumea din viitorul apropiat.
Postat 18 Octombrie 2024, 13:22 de KP
KP
Ce glumă bună ::::::)))))
Postat 18 Octombrie 2024, 12:25 de Sandu2100
România se pregătește să nu mai absoarbă bani de la UE.
Unul dintre motive este că, nu peste foarte mulți ani, Uniunea Europeană se va reorganiza din temelii sau se va dizolva. Întretimp apare THE UNIT, moneda cu acoperire în aur a BRICS, cu lansare 22 noiembrie 2024 și care va fi mai tare ca Dollarul de peste 18 ori, la care visează deja foarte mulți dintre viitorii guvernanți ai României. Ceea ce atrage dunt condițiile de flexibilitate a noii monede, care va înlocui petro-dolarul, imposibilitatea oricărei țări utilizatoare de a specula și controla, dar și dreptul oricui de a apela la The Unit, fizic sau digital după cum îi convine. Occidentul se duce astfel în cap, după modelul binecunoscut al decăderii marilor foste imperii.
Postat 18 Octombrie 2024, 09:00 de KP
Lipsa de viziune a ministerului....
Domnii de la București nu au înțeles și nici nu cred că doresc să înțeleagă faptul că dezvoltarea rurală ar trebui să se facă INTEGRAT, conform documentelor pe care le-au conceput tot acești domni de la București, și care au fost aprobate de CE. Adică: finanțăm agricultură, modernizăm ferme, facem producție, iar o parte din producție se vinde prin ACTIVITĂȚI NON AGRICOLE, magazine, rulote, pensiuni, iar activitățile de agrement, meșteșugărești etc. atrag turiștii în satele și comunele unde se aplică DEZVOLTARE RURALĂ INTEGRATĂ. Nu este deloc greu, dar trebuie voință! Le recomand domnilor decidenți să mai arunce un ochi și prin rezultatele cercetărilor realizate prin universitățile din România, sau măcar să mai consulte publicațiile! Ei sunt preocupați să protejeze interesele celor mari vezi ( https://www.digi24.ro/stiri/cum-a-ajuns-stuful-din-delta-sa-fie-transformat-in-pasune-pentru-bani-de-la-ue-fiul-lui-paul-stanescu-printre-beneficiari-2652383 ).
Postat 18 Octombrie 2024, 08:40 de BCG
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON