URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Principala temă de campanie la alegerile locale a fost traseul Inelului Metropolitan de Nord, care pângărește zona paradisiacă din cartierul orădean Podgoria. Acum, că alegerile s-au terminat, mă gândeam că liniștea se va lăsa peste chestiune, mai ales că au intrat în consultare publică trei variante de drum. Iată, însă, că a apărut un ONG care, prin vocea unei distinse doamne, declară că locuitorii din Podgoria și cei din Oșorhei nu sunt de acord cu nici una dintre propuneri...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 August 2024, 20:14

Activitatea fizică și diabetul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului.

Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei.

Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.

ATENȚIE!

Activitatea fizică este benefică, dar este importantă și evaluarea stării de sănătate de către medicul curant, care va stabili nivelul de risc cardiovascular și detectarea eventualelor complicații, precum și contraindicațiile unor exerciții fizice mai intense.

În cazul unor complicații mai severe, medicul specialist cardiolog poate efectua niște examinări mai aprofundate pentru derularea unor activități fizice mai lejere.

Pentru persoanele sedentare, inițierea unei activități fizice trebuie făcută treptat în funcție de condiția fizică. Este importantă alegerea unei activități fizice plăcute, nu impuse. Se va începe cu activitate de durată mai redusă și de intensitate moderată. Nu trebuie uitată hidratarea corespunzătoare în timpul și la sfârșitul activității. Este important și echipamentul, ca de exemplu pantofii de sport adaptați care să nu irite picioarele (pentru prevenirea așa numitului „picior diabetic”, cu pierderea sensibilității, adică neuropatia diabetică periferică).

De asemenea, activitatea fizică se va adapta la cei predispuși la hipoglicemia din cursul tratamentului, printr-o alimentație corespunzătoare și măsurarea glicemiei înaintea, în timpul și la finalul activității. În cazurile mai severe se poate iniția o activitate fizică lejeră sub supraveghere.

REȚINEȚI!

Nu există o vârstă anume pentru inițierea unei activități fizice, aceasta fiind benefică pentru toți, indiferent de vârstă și de sex. Activitatea fizică va fi adaptată la condiția fizică a fiecăruia și în funcție de preferințele fiecăruia.

Nu trebuie să fie nici obositoare, nici intensivă și nici cu dureri, pentru a fi eficace. Activitățile fizice pot fi: plimbarea pe jos sau cu bicicleta, plimbarea câinelui, grădinăritul, activitățile de bricolaj etc. Activitatea fizică trebuie să reprezinte o plăcere și să fie adaptată la programul fiecăruia.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5032 RON
  • 1 EUR = 4.974 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON