URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 16 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Timp de 15 ani, liberalul Ilie Bolojan s-a împotrivit ca administrația publică să se implice în fotbalul bihorean. Nu-i mai puțin adevărat că, pe vremea aceea, cel mai scurt drum spre pușcărie s-a dovedit a fi implicarea în fotbal. Au fost rare cazurile de oameni de afaceri sau primari care să nu fi fost implicați penal pentru suportul acordat echipelor. Căci fotbalul îți poate aduce notorietate, dar și niște cătușe de toată frumusețea.
Zic şi eu
Adrian Cris
Știți unde era și ce făcea Ilie Bolojan lunea trecută, când Marcel Ciolacu, premier, președinte PSD și candidat la Președinție, îl „propunea” prim-ministru taman din Ambasada României la Paris, zicând că bihoreanul „a realizat foarte multe” și nu are „nici cea mai mică problemă” de a lucra cu el? La Căminul Cultural din Bulz. Unde ce credeți că le spunea celor câtorva zeci de localnici adunați să-l asculte? Nu promisiuni că va curge lapte și miere, ci dimpotrivă!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Iunie 2014, 14:09

Accidentele de circulaţie cu victime conform Noului Cod Penal

Accidentele de circulaţie cu victime conform Noului Cod Penal foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noul cod penal cuprinde o reglementare diferită faţă de vechea legislaţie penală în ceea ce priveşte accidentele de circulaţie care au ca urmare vătămarea corporală a unor persoane.

Dacă în ceea ce priveşte accidentele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, reglementarea noii legislaţii este identică cu cea veche, autorul urmând să răspundă penal pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din cupă, în ceea ce priveşte accidentele soldate doar cu vătămări corporale, în principiu autorul va răspunde penal doar dacă victima are nevoie de îngrijiri medicale de peste 90 de zile atestate cu certificat medico-legal sau cu un raport de expertiză medico-legală.

Spun în principu, deoarece se va răspunde penal şi pentru accidentele din care au rezultat victime ce au avut nevoie de sub 90 de zile de îngrijiri medicale în ipoteza în care autorul accidentului se afla sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor. Este de remarcat faptul că nu este necesar ca persoana în cauză să aibă o alcoolemie infracţională de peste 80 mg alcool pur în sânge, ci este suficient să se afle sub influenţa băuturilor alcoolice pentru ca fapta să fie sancţionată penal. De asemenea, este infracţiune şi accidentul de circulaţie, din care au rezultat victime ce au avut nevoie de sub 90 de zile de îngrijiri medicale, comis de o persoană ce nu posedă permis de conducere sau nu are dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice (spre exemplu, situaţia persoanei care are permisul de conducere suspendat) sau de către o persoană care conduce un autoturism neînmatriculat.

În cazul celorlalte accidente de circulaţie, victima trebuie să aibă peste 90 de zile de îngrijiri medicale pentru ca autorul unui asemenea accident să răspundă penal.

În toate situaţiile, este necesar ca victima să formuleze o plângere penală în termen de maxim 3 luni de la data accidentului, deoarece aceste infracţiuni se urmăresc numai la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, iar despăgubirile solicitate de victimele accidentului se vor soluţiona în cadrul procesului penal.

În ipoteza în care victima nu necesită peste 90 de zile de îngrijiri medicale, fapta nu va constitui infracţiune ci doar contravenţie, iar despăgubirile vor trebui solicitate prin promovarea unui proces civil.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7329 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON