URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 17 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Fosta a doua armată a țării, CFR-ul, a ajuns într-o stare jalnică. Firma e cu datorii uriașe la bugetul de stat, dar managerii prosperă și primesc bonusuri de performanță. Salariile s-au mărit simțitor la toate nivelurile, la fel cum a crescut și stratul de jeg pe garnituri. Locomotivele se aprind pe traseu, dar și pălinca în mecanicii de locomotive. Nașii se uită urât la tine dacă faci imprudența să cumperi bilet, iar întârzierile sunt atât de mari încât instituția pare că nu a ieșit din Evul Mediu...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Septembrie 2024, 11:00

Accesul interzis! Podul pietonal din lemn de la intrarea principală în Cetatea Oradea a fost desfăcut (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Podul pietonal din lemn care face legătura între zona catedralei ortodoxe şi intrarea în Cetatea Oradea peste şanţul fortificaţiei - acum drum de legătură între străzile Calea Clujului şi Griviţei - a fost dezafectat.

Un orădean a sesizat luni redacției BIHOREANUL că podul cu structură de lemn a fost rupt, iar accesul pe acesta fost blocat cu un gard din sârmă.

Contactați, reprezentanţii municipalităţii au explicat că, de fapt, acesta este în şantier. „Podul nu a fost rupt, aşa cum se crede, nici de constructor, nici de altcineva. Dimpotrivă, acesta a fost închis pietonilor pentru că se lucrează la consolidarea lui", a declarat, pentru BIHOREANUL, şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei Oradea, Lucian Popa.

Lucrările se execută cu ocazia consolidării contraescarpei vestice a şanţului Cetăţii Oradea, adică zidul din cărămidă şi piatră, care poate fi văzut în partea dinspre catedrala ortodoxă (foto), pe care este aşezat capătul podului de lemn, dar fără a avea vreun reazem, aşa cum ar trebui. Acum, culeea de sprijin pentru pod va fi amenajată. 


sursa: Primăria Oradea

Şeful DPI a explicat că starea de degradare a contraescarpei a ieşit la iveală cu ocazia lucrărilor la parcarea subterană din jurul catedralei ortodoxe.

„Zidul din cărămidă şi piatră prezenta fisuri, degradări, găuri în zidărie, iar pe alocuri grosimea acesteia a fost diminuată. Podul de lemn, care se sprijină pe acest zid, fără a avea sisteme de reazem, cum ar fi normal, a trebuit izolat pe durata lucrărilor de consolidare a sa şi a contraescarpei", a spus Popa.

Demarate în cursul lunii iulie, lucrările s-au desfăşurat pentru o perioadă sub trafic. „Am convenit cu constructorul ca accesul pe pod să rămână deschis atât timp cât lucrările nu prezintă pericol pentru trecători, după care să restricţioneze accesul acestora", a explicat şeful DPI.

Lucrările de consolidare a contraescarpei şi de execuţie a culeei podului din lemn (n.r. structură care se execută la capătul unui pod pentru a susţine greutatea acestuia şi a asigura intrarea pe el) sunt executate de firma Construcţii Erbaşu, constructorul parcării subterane din vecinătate, pentru suma de 977.300 lei, plus TVA.

Termenul de finalizare este în luna septembrie.

Decizia privind reabilitarea contraescarpei vestice a șanțului Cetății, din apropierea parcării subterane, a fost luată într-o ședință a Comisiei Municipale de Urbanism și Amenajare a Teritoriului (CMUAT) desfășurată la finalul lunii iulie. Atunci, Primăria anunța că starea zidului este precară, existând chiar riscul prăbușirii, precizând că totodată se vor face lucrări la pasarela pietonală.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
ca cam ca la cimperca!
pai daca asa construiau inaintasii nostri ca cum PMO nu mai aveam azi nici o urma a locuirii prin zona! Ba, asa impotenti functional sunteti? Voi nu stiti numai parandalaturi cu dezvoltatorii imobiliari care construiesc la greu(sau intentioneaza sa consruiasca) in zone cu maxim P+2 cladiri cu 309 si mai nou 13 etaje, le gasiti voi asa pe persoana bugetara tot felu de chestii care sa le faca construirea posibila. Daca merg eu, amarastean tata comisia aia se uita la mine ca la un prost si imi explica cum nu pot eu construi cum vreau eu ci numai musai CUM VOR EI! Niste stricati la cap doar pe smecherie si smeneala ca cum si honoratii bugetari pmo!
Postat 10 Septembrie 2024, 13:27 de scortosul
KP
Ți-ai facut dambleaua :::::))))
Postat 09 Septembrie 2024, 16:13 de Sandu2100
Acest pod a fost realizat din fonduri europene, pe un proiect inițiat în 2006.
În 2007 proiectul a fost semnat și parafat, apoi înaintat spre obținerea finanțării la ADRNV. Banii au picat abia în 2009, în primul mandat al lui Bolojan de primar la Oradea. Atâta a moșit soluția tehnică, pentru a satisface o fitmă "de casă liberală", încât în loc de stejar roșu, uscat timp de 7 ani cât a fost prevăzut în proiect, executantul a adus niște gorun și niște fag, din zona folclorică birtineză în care se practică uscarea lemnului cu ventilatorul. Apoi, prin 2019-2020, în al treilea mandat de primar al lui Bolojan, s-au înlocuit toate putregaiurile apărute pe parcurs la acest pod, cam 20% din elementele de lemn constructive. Iată că, în 2024, atât de bune apar lucrările pe fonduri europene în Oradea, încât se intervine cu a treia lucrare, de peste 1,15 mil. RON. Cine a prăduit ... acela să aducă banii e acasă, oentru că orădenii au plătit deja podul, încă de la momentul contribuției la proiect și de la prima lucrare.
Postat 09 Septembrie 2024, 13:03 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4737 RON
  • 1 EUR = 4.9743 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON