URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 05 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Octombrie 2021, 21:00

Acces gratuit! Turnul Primăriei Oradea a fost redeschis publicului după doi ani de șantier (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Turnul Primăriei Oradea a fost redeschis, marți, publicului după doi ani de șantier. Pe 12 octombrie, cu ocazia zilei Oradiei, accesul în turn a fost gratuit.

Punct de observare pentru pompieri

Lucrările de reabilitare a turnului Primăriei au fost finalizate în urmă cu câteva zile, fapt pentru care acesta va fi deschis publicului de marți până vineri între orele 10 – 18.

„Mă bucur că azi, de ziua orașului Oradea, am reușit să redeschidem Turnul Primăriei pentru vizitatori. S-au făcut lucruri frumoase și îi invit pe orădeni să vină să viziteze acest obiectiv turistic”, a declarat primarul Florin Birta.

Cu ocazia redeschiderii turnului asociația Euro Foto Art a amenajat aici o expoziție dedicată zilei orașului, „Oradea fermecătoare”, în cadrul căreia au fost expuse 25 de fotografii realizate de artiști bihoreni, dar și din Budapesta și Beijing. Expoziția va rămâne deschisă timp de o lună.

Spre bucuria celor mici, ISU Crișana a expus în turn atât obiecte specifice activității de stingere a incendiilor, cât și manechine interpretând intervenții ale pompierilor în caz de incendiu, de evacuare a unei persoane blocate în turn și de salvare de la înălțime.

„Acest obiectiv a fost punct de observare al pompierilor în anul 1904. Vorbim de o istorie care s-a scris de-a lungul a peste o sută de ani”, a spus Angela Lupșa, directorul Fundației pentru Protejarea Monumentelor, Bihor.

Turnul cu ochean

Lucrările de amenajare a turnului Primăriei au costat circa 125.600 lei. Acestea au vizat refacerea spațiilor interioare cu punerea în valoare a zonelor de piatră naturală și a inscripțiilor din turn, amenajarea de locuri de odihnă pentru vizitatori și refacerea spațiului de primire.

La intrare, turiștii își pot achiziționa suveniruri, de la lucrări grafice sau de acuarelă reprezentând palatele Oradiei, albume cu obiectivele turistice sau cărți de călătorie, până la pixuri, stilouri, tricouri, șepci și măști inscripționate.

Având în vedere că turnul Primăriei este înalt de 50 metri, la nivelurile intermediare au fost amenajate locuri de repaus pentru cei care se aventurează pe scările abrupte.

Pentru cei care nu știu, la primul nivel se află „ceasul mamă”, care cântă la ore fixe „Marșul lui Iancu”, construit în 1904 de lăcătușul ceasornicar Mezey Dezső, iar nivelul al doilea oferă o frumoasă panoramă, de la 33,85 metri, asupra orașului.

Nivelul al treilea, situat la 40,2 metri, are montat pe parapetul balconului mai multe ciocane care bat de trei ori la fiecare sfert de oră, iar nivelul al patrulea și ultimul oferă o vedere spectaculoasă, de la o înălțime de 50 metri.

Aici a fost amplasat un telescop care poate fi folosit gratuit de vizitatorii turnului. „Având în vedere spațiul limitat din vârful turnului, accesul la acest nivel se poate face simultan doar pentru 5 persoane”, a declarat directorul Angela Lupșea.

De altfel, potrivit restricțiilor impuse pe fondul pandemiei de COVID-19, accesul simultan este limitat la 20 de persoane.

Începând din 12 octombrie, turnul Primăriei este deschis publicului de marți până duminică inclusiv între orele 10 – 18.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.817 RON
  • 1 EUR = 4.9769 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON