URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 06 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că mai toată lumea a auzit de concitadinul nostru George Haber, ajuns în Sillicon Valley, unde a făcut o frumoasă carieră în IT. De câte ori are ocazia, vine în țara natală și deapănă, cu mult umor și competență, experiențele fascinante acumulate într-o viață de om. Așa a făcut și săptămâna trecută, când la IQ Digital Oradea Summit, o manifestare de mare calitate, ne-a povestit despre planurile sale de viitor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Octombrie 2024, 10:40

Academia Teologică Greco-Catolică din Oradea aniversează 100 de ani de la înființare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Seminarul Teologic Greco-Catolic "Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile, Grigore şi Ioan" din Oradea va celebra luni împlinirea a 100 de ani de la înfiinţarea Academiei Teologice Greco-Catolice din Oradea de către Fericitul Episcop Valeriu Traian Frenţiu, în 1924.

Evenimentul, care va avea loc în Aula Magna începând cu ora 17, include inaugurarea Anului Academic 2024-2025 la Facultatea de Teologie Greco-Catolică a Universităţii "Babeş Bolyai" Cluj-Napoca - departamentul Oradea şi a Seminarului Teologic Greco-Catolic orădean.

Programul va debuta cu o slujbă de Te Deum oficiată de PS Virgil Bercea, episcopul de Oradea, acompaniat de Corul "Schola Cantorum" al Seminarului Teologic, dirijat de lector univ. dr. Radu Mureşan. După ceremonie, vor urma discursurile susţinute de PS Virgil Bercea şi decanul facultăţii, Cristian Barta.

De asemenea, în cadrul evenimentului, profesorul Horea Ovidiu Pop va prezenta conferinţa "Academia Teologică Greco-Catolică din Oradea - 100 de ani", iar Silviu Sana îşi va lansa cartea "Seminarul Greco-Catolic din Oradea. Scurtă istorie a unui institut de educaţie românesc". Evenimentul va fi moderat de Ionuţ Popescu, directorul Departamentului din Oradea al Facultăţii de Teologie Greco-Catolică a UBB.

"Istoria acestei instituţii începe în 1777, odată cu fondarea Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, iar în 1792 a fost înfiinţat Seminarul. În 1858, biserica "Sfântul Gheorghe" a fost reconstruită pe locul celei vechi din 1569, confiscată mai târziu de regimul comunist şi redată Episcopiei în 2013. Clădirea Seminarului, ridicată în 1846, a fost extinsă şi modernizată de-a lungul timpului, fiind astăzi un simbol al educaţiei teologice greco-catolice din Oradea", a precizat Silviu Sana, cercetător ştiinţific senior la Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" Oradea.

"La un secol de la înfiinţarea Academiei Teologice Greco-Catolice din Oradea, studenţii teologi, sub îndrumarea pr. rector Anton Cioba, continuă să contribuie cu credinţă şi dăruire la creşterea nivelului spiritual şi cultural al comunităţii", se arată într-un comunicat de presă transmis de reprezentanţii Episcopiei Greco-Catolice din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Respect Bisericii Române Unită cu Roma!
Marele merit al Bisericii Române Unită cu Roma, in principal prin Scoala Ardeleana, este ca ne-a reconectat la sursa acestui neam, la Roma si la latinitate! Orbecaiam prin buchiile chirilice, se slujea intr-o limba non-latina, slavona(!!!!), era o forma prin care cultura romana era sugrumata.
Postat 06 Octombrie 2024, 11:11 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5085 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON