URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 20 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Iulie 2024, 16:50

Absolvent de Sorbona, picat la un master al Universităţii din Oradea: „O sorbonea din Vestul Sălbatic”, care cere candidaţilor „certificate de botez”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un articol critic cu privire la felul în care o facultate a Universităţii din Oradea organizează examenul de master a fost publicată, marţi, de Daniel Farcaş, licențiat în filosofie și litere, al Universității Babeș-Bolyai, din Cluj-Napoca, doctor în filosofie al Universității Paris 4 – Sorbonne și master în filosofie al Universității Paris 1 - Panthéon-Sorbonne. Acesta a fost respins la un examen organizat de Departamentul de Psihologie al Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, unde a încercat să se înscrie la masterat, după o evaluare orală fără vreun barem şi pe care nu a putut să o conteste, motiv pentru care autorul etichetează universitatea orădeană - fără să o nominalizeze direct -  ca fiind „o sorbonea provincială”.

„Deși înțelesesem deja din nenumăratele scandaluri de corupție că sorbonelele românești se zbat încă în impostură m-am încumetat să mă înscriu la un masterat de psihologie clinică la o asemenea sorbonea. Am luat un briliant 5,66, suficient de puțin ca, în conjuncție cu nota 10 pe care o aveam de la licență, să fiu printre primii picați. Nu vă așteptați la un western. Totuși, povestea pe care v-o spun s-a întâmplat în Vestul încă Sălbatic al României și al spațiului academic românesc, care rămâne încă într-un soi de sălbăticie fără norme și proceduri clare”, scrie Farcaş, care s-a stabilit de mai mulţi ani în Oradea, după ce a terminat și doctoratul la Sorbona.

El relatează cum „Regulamentul de admitere al facultății spune - despre contestații - că se depun după ora 14:00 (fără niciun alt detaliu procedural!), pentru ca apoi să afli că nu se acceptă nicio contestație, pentru că în regulamentul general al universității scrie că probele orale nu se pot contesta”, astfel că „totul e posibil”. Mai mult, același regulament de admitere al facultății prevedea, înainte cu câteva luni, că dosarul de înscriere la examen trebuie să cuprindă, printre alte documente, un „certificat de botez”, condiţie care apoi a fost eliminată discret, după ce Farcaş a pus întrebări asupra ei.

„După ce profesoarele au dat „skip” peste prima parte a proiectului (din motive de pauză de masă), am expus exact partea solicitată de onorata comisie. Mi s-au adresat întrebări. Și nu mi s-au adus corecții, dar asta - vorba întâi-stătătorului de la departament (care nu fusese în comisie) - pentru că „poate” lucrarea a fost atât de greșită, încât nu mai era nimic de corectat. (Nu se știe însă de ce onor comisia mi-a adresat întrebări de clarificare și aprofundare, dacă totul ar fi fost greșit.)

Am luat un briliant 5,66, suficient de puțin ca, în conjuncție cu nota 10 pe care o aveam de la licență, să fiu printre primii picați. Eufemistic, acum nu se mai spune „picat”, nici „respins” - că „respins” provoacă „damage”, cum spun generația Z -, ci am ajuns pe lista de așteptare (ceea ce, să recunoaștem, sună mai onorabil)... Fusesem singurul cu nota 10 la licență din lista de candidați, iar asta nu avea, socot, cum să fie bine”, scrie autorul.

Cert este că absolventului de Sorbona nu i s-au oferit explicaţii cu privire la motivele notării sale. „Cum proba mea de admitere a fost una orală și, vorba latinilor, „verba volant”, nu există nicio instanță de apel. Nu există baremuri de evaluare publicate și nici nu se poate solicita, măcar pentru informare - din pricina absenței normelor privind contestațiile, din regulamentul facultății - niciun fel de detaliu legat de evaluare și de eventualele baremuri. Probabil comisia, de înalță ținută morală, se-nțelege, nu și-ar putea îngădui subiectivisme și totuși este straniu că o specializare pentru care cercetarea cantitativă, cu teste standardizate, este obligatorie nu poate oferi detalii nici despre cum arată baremul, nici despre cum arată punctajul candidatului pe acel barem”.

Farcaş vorbeşte, în context, despre Oradea ca fiind „un oraș cu o cultură efervescentă și care, în ultimii douăzeci de ani, a cunoscut o dezvoltare fulminantă”, căci „nu mai există nici cai, nici căruțe, nici „pub”-uri sordide cu pistolari”, dar „există alte instituții, e drept, unele moderne (în care administrația locală a investit chibzuit) și încă altele uitate de vreme… (care nu stau sub tutela administrației locale, ci funcționează într-o altă logică - cea a Vestului Sălbatic)”, cu referire clară la Universitatea din Oradea, devenită celebră prin scandalurile legate de falsuri şi acte de impostură academică.

„În anii 1990, școala asta fusese mai degrabă manea, decât sorbonea, o invenție rapsodică, adică o formă fără fond. Articolele de presă cu scandalurile de corupție o arată din plin. Între timp, generația s-a schimbat; o parte din foștii anchetați sunt acum oale și ulcele. Uneori mi-e teamă însă că au lăsat un soi de „legacy” (cum ar spune generația Z)”, scrie Farcaş.

El face o comparaţie critică a modului în care funcţionează sistemele universitare, cel românesc şi cele occidentale, primul privilegiind formalismul, cantitatea şi statisticile, iar celelalte cunoaşterea. Concluziile: „Povestea asta s-a întâmplat într-o urbe din Vestul Sălbatic al universităților românești, dar putea avea loc în oricare dintre lumile posibile ale sorbonelelor noastre autohtone. Locul precis este irelevant, căci povestea mea vrea să atragă atenția asupra unui fapt îngrijorător: deși toate școlile superioare oferă diplome la fel de valide, formarea profesională mai ales la ciclul doi și respectiv trei nu este aceeași la toate școlile românești. Toate dau diplome valabile; nu toate dau aceleași competențe. ARACIS-ul stă bine la matematică: numără tot, normează tot, își face treaba cu sârg, dar niciodată nu (se) știe dacă cifrele alea asigură eficiența sau doar securizează mediocritatea sistemului”.

„Bunul cel mai valoros pe care îl primești la sorbonelele din Palilua sunt diplomele, adică acele bucăți de hârtie în virtutea cărora, conform cantităților obeze și a cifrelor, cică ai avea competențe. Poate. Sau poate nu. Asta știe comisia, care e suverană pe barem. Dar sigur ai dreptul să exerciți o profesie, indiferent de competențele reale. Absența lor se acoperă cu hârtia de calitate din care e făcută diploma”, mai scris Farcaş, sfătuind în final părinţii să îşi îndrepte copiii către şcoli serioase.

„La „frageda” mea vârstă, am ajuns la primul meu examen picat - și încă unul de admitere - la o sorbonea provincială animată de un ego hipertrofiat. Dacă ar fi să-mi îndrept copilul spre vreo școală superioară, i-aș indica, firește, a mea „alma mater”, de la Cluj, sau o altă școală din Consorțiul Universitaria. Desigur, dacă sunteți mai pragmatic decât mine și înțelegeți că banii n-au prea multe de-a face cu competențele, încurajați-vă copilul spre o sorbonea din Vestul Sălbatic, unde totul e „poate da” sau „poate nu”, unde nu sunt regulamente clare, unde trebuie să duceți „certificat de botez” la dosar (cred că nu e greu de obținut de la preot, cel puțin dacă sunteți ortodox sau catolic), unde comisia este suficient de opacă încât să nu lase să știe nimeni dacă odrasla voastră a știut sau nu, unde nimic nu e verificabil, ci totul e oral (cam cum e și folclorul) și nu se poate contesta”, spune articolul.

BIHOREANUL a solicitat Universităţii din Oradea un punct de vedere cu privire la situaţiile relatate. Vom reveni cu acesta, când va fi disponibil.

Întregul articol al lui Daniel Farcaş poate fi citit pe Contributors.ro: „Cum am picat la facultate. Lungul drum de la Sorbona la sorbonelele din Vestul Sălbatic”

UPDATE: Reacția Universității din Oradea

Universitatea din Oradea a transmis joi, la solicitarea BIHOREANULUI, un punct de vedere legat de acuzaţiile făcute de un candidat absolvent al unui doctorat în Filosofie la Sorbona care a fost respins la admiterea la masteratul de Psihologie Clinică cu nota 5,66.

În esenţă, reprezentanţii instituţiei resping acuzaţiile lui Daniel Farcaş, spun că au respectat legislaţia şi metodologia de organizare şi de examinare şi afirmă că, pur şi simplu, acesta nu s-a pregătit suficient pentru a obţine o notă mai mare, care să-i fi asigurat un loc.

Detalii, în articolul: „Reacţia Universităţii din Oradea la acuzele absolventului de Sorbona care a picat la admiterea la masterat

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Varză...
Unii ce comentează pe aici sunt varză. Omul a vrut o specializare; așa, că-l interesează pe el să studieze un pic de psihologie. Care-i problema? Că l-au trimis pe el la plimbare e una; dar că au primit la respectivul masterat tot felul de ciudăței cu licență în psihologie e alta (de fapt, sunt curios dacă toți cei acceptați la masteratul în psihologie clinică au licența în psihologie - nu că n-ar putea fi așa). După mintea mea, comisia de la UO trebuia să-l primească doar pentru că-i genul de om studios, cu care n-ai probleme la capitolul învățătură. Și oricum o întoarcem, să respingi un om cu doctorat într-un domeniu, oricare ar fi acela, mi se pare tâmpenia maximă.
Postat 31 Iulie 2024, 16:59 de Shogun
Colectionar de diplome
Pare un colectionar de diplome. Ca să fie convingător, trebuia să spună ce fel de cercetări a făcut sau condus, în virtutea diplomelor pe care le înșiră, câte lucrări științifice are publicate și unde anume, ce alte activități legate de domeniile studiate a mai desfășurat. Așa, dacă se dă cu fundul de pământ ca un copil alintat, nu convinge pe nimeni. Altfel, cunosc personal absolvenți de Sorbona (cea din Paris) care sunt funcționari mărunți sau chiar fac taximetrie.
Postat 31 Iulie 2024, 16:21 de cvm
@AltiusCitiusCrisius
daca citeai postarea domnului pricepeai ca a vrut un master in "psihologie clinica", specializare ce nu o are... inca.
Postat 31 Iulie 2024, 13:23 de danzigk
A citit vreun coleg cursurile doamnei decan de la "Socio-Umane" ?
Mi-a cazut intamplator in mana un curs al dnei prof. univ. dr. habil Karla Melinda Barth. Mi s-a parut de toata coma ....
Postat 31 Iulie 2024, 11:57 de AltiusCitiusCrisius
Dar la Grupul Scolar "Traian Vuia" nu s-a inscris
interesant ce a observat mai jos comentatorul KP. Adica un absolvent de Sorbona are nevoie de diploma suplimentara de la Sorbonica?
Postat 31 Iulie 2024, 11:53 de AltiusCitiusCrisius
Mai știu pe unul care, după un "pui" de Harvard și un altul de Oxford ...
... a fost pus pe o listă de partid pentru o funcție destul de importantă, de manager public la o instituție națională. Omu' s-a gândit, ca în domeniul acelei poziții dă facă înainte un masterat. La UO ... acasă cum ar veni, din moment ce era din Oradea. N-a apucat patalamaua, că funcția a luat-o altcineva, un mediocru de politruc care a dat la partid 100.000 Euro și care avea deja un amărât de masterat în materie, obținut local pe repede înainte. Asta produce Universitatea Oradea de fapt. Cel de care spuneam cu școli pe afară e bine mersi, că a ajuns rapid după aceea la Strassburg, racolat de o mare instituție bancară de care Oradea se roagă acum, ca să-i acopere corecțiile financiare care sunt niște simple prăduieli de partid pentru oraș.
Postat 31 Iulie 2024, 07:51 de KP
Cu licență, apoi un masterat și un doctorat ...
... la Babeș-B și la Sorbona, tu vrei un master la Universitatea Oradea, care nici nu contează față de cele deja absolvite? Poate n-ar fi rău ca omu' să fie testat de un psihiatru.
Postat 31 Iulie 2024, 07:42 de KP
Obişnuita mizerie
Banii vorbesc.
Postat 30 Iulie 2024, 19:21 de Maikeltroll
Doctor in filosofie!
Ce se omite in articol este imprejurarea ca nu este numai absolvent licentgiat si cu master, dar are si doctoratul luat la tot Sorbona!
Postat 30 Iulie 2024, 17:01 de Ygrec
RE: Doctor in filosofie!
Doctor în filosofie al Universității Paris 4 – Sorbonne. Licențiat în filosofie și litere, al Universității Babeș-Bolyai, din Cluj-Napoca, și master în filosofie al Universității Paris 1 – Panthéon-Sorbonne. Aşa e mai clar.
Postat 30 Iulie 2024, 18:15 de Moderator
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4504 RON
  • 1 EUR = 4.9744 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON