URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 August 2024, 17:35

ABA Crișuri pune la bătaie 110 milioane lei pentru reabilitarea barajului Leșu, dar încă n-are banii în „buzunar”

ABA Crișuri pune la bătaie 110 milioane lei pentru reabilitarea barajului Leșu, dar încă n-are banii în „buzunar” (sursa foto: ABA Crișuri)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Administrația Bazinală de Apă Crișuri pare nerăbdătoare să reabiliteze barajul Leșu, cea mai importantă amenajare hidrotehnică din Bihor, care de aproape un deceniu stă gol.

Instituția va scoate la licitație lucrările în valoare de 110 milioane lei, cu amendamentul că deocamdată nu are banii în conturi, urmând să semneze contractul de finanțare cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Potrivit unui comunicat trimis miercuri de ABA, caietul de sarcini a fost elaborat, iar procedura de achiziție pentru proiectare și execuție a fost aprobată, semn că va deveni publică în curând.

„Facem mențiunea că procedura de achiziție este inițiată sub incidența clauzei suspensive, în acest sens încheierea contractului de achiziție publică este condiționată de încheierea contractului de finanțare cu Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, în calitatea sa de coordonator de reformă”, a declarat, conform comunicatului, Pásztor Sándor, directorul ABA Crișuri.

Investiția este estimată la suma de 110.529.762,59 lei (fără TVA), din care proiectarea costă 5.032.213,59 lei, iar execuția - 105.497.549 lei.

Lucrările vor consta în etanșeitatea măștii în amonte cu o geo-membrană, înlocuirea echipamentelor hidromecanice, monitorizarea comportării barajului cu laser-scaner, asigurarea independenței energetice cu panouri fotovoltaice, amenajarea unei scări de pești, dar și a unui sistem de colectare a deșeurilor plutitoare.

Acumularea Leşu a fost golită în anul 2015, din cauza infiltraţiilor foarte mari care amenințau funcționarea în siguranță a acesteia. Pusă în funcțiune în 1973, acumularea este menită să protejeze de inundații localitățile Remeți, Munteni, Bulz, Bratca și Bălnaca, să asigure apa necesară pentru amenajări piscicole și pentru producerea de energie electrică.

Banii necesari pentru lucrări vor fi asigurați de Ministerul Mediului prin PNRR. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
5 milioane ....
....proiectarea?
Postat 15 August 2024, 08:50 de georgemarian
bifeaza proiectul toate casutele si tendintele
energie fotovoltaica sa puna in folosinta spatiul nefolosit. Scara de pesti sa fie ecologistii si ecosistemul cat mai putin afectat. Sistem de colectare a deșeurilor plutitoare. Bravo echipei de la ABA si Pasztor ca au inclus de toate sa fie cat mai eficienta investitia. Hidrocentrala este acolo din 1977. Rezerva de apa pentru cetateni, acumulare de rezerva in caz de viituri. Barajul Les e de importanta strategica regionala.
Postat 14 August 2024, 23:34 de unu
KP
Sumele ăștia e de la Grindeanu::::)))))
Postat 14 August 2024, 23:32 de Sandu2100
Erată ...
... era nevoie de 33 de milioane, dar a căzut inflația peste ei și s-a ajuns la 110 milioane. Așa se lucrează în România sau doar în Bihor?
Postat 14 August 2024, 21:16 de KP
Anul trecut se lăudau că le intră în cont 33 milioane.
Dacă au nevoie acum de 10 milioane, înseamnă că au cheltuit deja la baraj 23 milioane și e nevoie de diferență ... sau au prăduit banii primiți până acum pe tot felul de trăznăi și se lamentează degeaba.
Postat 14 August 2024, 21:13 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5471 RON
  • 1 EUR = 4.9752 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON