URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Iulie 2021, 20:38

Licitaţia pentru implementarea proiectului Nufărul Geotermal a atras în sfârşit o ofertă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea de-a treia licitaţie organizată de municipalitatea orădeană pentru implementarea proiectului Nufărul Geotermal privind trecerea încălzirii cartierului pe apă termală a atras o ofertă.

Primele două proceduri de achiziţie organizate în ultimii ani au fost anulate din lipsă de firme dispuse să își asume lucrările la prețurile ofertate de Primărie.

„Avem, în sfârșit un ofertant...”

Până la termenul limită de marţi şi-a anunţat disponibilitatea de a realiza lucrările asocierea firmelor Elsaco Electronic şi Energomontaj, alături de subcontractanţi: Daflog şi Petrostar.

"După două proceduri anulate administrativ din cauza lipsei de oferte, avem în sfârşit un ofertant pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor la acest important proiect, ai cărui beneficiari direcţi vor fi cei aproximativ 13.625 locuitori ai cartierului Nufărul I, respectiv 6.217 apartamente, instituţii publice şi agenţi economici care au spaţii comerciale la parterul blocurilor din cartier", a declarat primarul Florin Birta.

Pentru a putea atrage un executant Consiliul Local a revizuit în luna februarie a acestui an, studiul de fezabilitate a investiţiei, vechi din 2017, şi l-a actualizat cu noile valori ale materialelor şi manoperei.

În urma revizuirii SF-ului, valoarea estimată a investiţiei a urcat 78,3 milioane lei fără TVA. Constructorul va avea la dispoziţie 24 de luni, din care 4 pentru proiectare şi 20 pentru execuţie.

Durata de valabilitate a contractului va fi în total de cinci ani. "Contractul nu se va încheia după 24 de luni. Garanţia de bună execuţie va fi eliberată integral doar după 60 de luni după ce ne vom fi asigurat că toate lucrările au fost bine executate şi sistemul funcţionează în parametrii proiectaţi", a declarat pentru BIHOREANUL directorul Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marius Moş.

Căldură din pământ...

După cum BIHOREANUL a mai scris, proiectul Nufărul Geotermal, numit oficial "Valorificarea energiei geotermale în asociaţie cu pompe de căldură, pentru producerea agentului termic pentru încălzire şi apă caldă în cartierul Nufărul I - Oradea", este actualizarea unei iniţiative mai vechi.

Proiectul a fost respins în urmă cu nouă ani de la finanţare după ce funcţionarii Ministerului Economiei au apreciat că nu poate fi implementat până la încheierea ciclului bugetar European din 2015.

Investiția a primit undă verde anul trecut prin semnătura fostului ministrul al Fondurilor Europene, orădeanul Marcel Boloş, care a semnat contractul de finanţare.

Lucrările vor presupune construirea unei staţii termice geotermale, realizarea de reţele de transport de la staţia termică la mini punctele termice de la nivel de scară și construirea a două staţii pentru reinjectarea apei geotermale uzate termic.

În plus, va fi executat un foraj nou de apă geotermală în spatele Bisericii Ortodoxe din strada Meiului la o adâncime de 2.900 metri şi vor fi amenajate 277 de mini-puncte termice la nivel de scară de bloc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Iar bați câmpii, SanduXXX.
CET II, nu 2. Este denumireadin acte. Nu a funcționat pentru încălzire niciodată. A produs, o foarte scurtă perioadă doar energie electrică. Pe de altă parte, apa geotermală nu poate fi introdusă, din motive de colmatare și eroziune agresivă a conductelor, în instalații cu ardere oe cărbune. Ține de "delta T" care rezultă în procesul de ardere. În Nufărul, apa geotetmală intra direct în PT-urile de la N1 și N2. Abia după anul 1996 au apărut în România soluțiile tehnice de reducere a coroziunii rețelelor. Așadar, ești idiot. Destul de tânăr din moment ce nu ai habar de subiect.
Postat 08 Iulie 2021, 18:16 de KP
KP
Apa termala din Nufaru venea de la cetul 2 ::::))) tot oradeanul stie asta, dar tu dezinformezi duoa modelul PSD-Sosoaca-hAUR
Postat 08 Iulie 2021, 10:33 de Sandu2100
Tot la câte un deceniu vine câte un prost care schimbă ce a făcut prostul dinainte.
În 1990 tot Nufărul era pe încălzire geotermală. În 2000 tot cartierul a trecut pe alimentare de la CET care utiliza fosilul ca sursă. În 2010 a început trecerea pe sursa de gaz, odată cu trecerea CET în faliment și preluarea de către Termoficare SA. Din 2020 au reapărut susținătorii refacerii sistemului, acolo unde ecistă surse alternative, cum e geotermala. Că de aceea tot Nufărul e mai călduros decât tot Bucureștiul la un loc. Nu mai simplu, măi neterminaților de la PNL, ați băga toate sursele "la grămadă" și selectiv totodată, în Electrocentrale? Iar de acolo puteți distribui, la același tarif unic, căldură la tot orădeanul doritor.
Postat 08 Iulie 2021, 10:02 de KP
peron de doi bani
a vazut cineva in ce hal arata peronul nou facut din statia de tramvai cantemir spre piata mare? are 60cm latime! investitii facute din pix, de imbecili. pentru ce naiba sunt platiti astia din directia tehnica daca nici macar orientare pentru o chestie banala ca un peron nu pot calcula corect? cat despre incalzirea geotermala, deocamdata pare o gluma proasta.
Postat 07 Iulie 2021, 22:27 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON