Cea de-a treia licitaţie organizată de municipalitatea orădeană pentru implementarea proiectului Nufărul Geotermal privind trecerea încălzirii cartierului pe apă termală a atras o ofertă.
Primele două proceduri de achiziţie organizate în ultimii ani au fost anulate din lipsă de firme dispuse să își asume lucrările la prețurile ofertate de Primărie.
„Avem, în sfârșit un ofertant...”
Până la termenul limită de marţi şi-a anunţat disponibilitatea de a realiza lucrările asocierea firmelor Elsaco Electronic şi Energomontaj, alături de subcontractanţi: Daflog şi Petrostar.
"După două proceduri anulate administrativ din cauza lipsei de oferte, avem în sfârşit un ofertant pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor la acest important proiect, ai cărui beneficiari direcţi vor fi cei aproximativ 13.625 locuitori ai cartierului Nufărul I, respectiv 6.217 apartamente, instituţii publice şi agenţi economici care au spaţii comerciale la parterul blocurilor din cartier", a declarat primarul Florin Birta.
Pentru a putea atrage un executant Consiliul Local a revizuit în luna februarie a acestui an, studiul de fezabilitate a investiţiei, vechi din 2017, şi l-a actualizat cu noile valori ale materialelor şi manoperei.
În urma revizuirii SF-ului, valoarea estimată a investiţiei a urcat 78,3 milioane lei fără TVA. Constructorul va avea la dispoziţie 24 de luni, din care 4 pentru proiectare şi 20 pentru execuţie.
Durata de valabilitate a contractului va fi în total de cinci ani. "Contractul nu se va încheia după 24 de luni. Garanţia de bună execuţie va fi eliberată integral doar după 60 de luni după ce ne vom fi asigurat că toate lucrările au fost bine executate şi sistemul funcţionează în parametrii proiectaţi", a declarat pentru BIHOREANUL directorul Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marius Moş.
Căldură din pământ...
După cum BIHOREANUL a mai scris, proiectul Nufărul Geotermal, numit oficial "Valorificarea energiei geotermale în asociaţie cu pompe de căldură, pentru producerea agentului termic pentru încălzire şi apă caldă în cartierul Nufărul I - Oradea", este actualizarea unei iniţiative mai vechi.
Proiectul a fost respins în urmă cu nouă ani de la finanţare după ce funcţionarii Ministerului Economiei au apreciat că nu poate fi implementat până la încheierea ciclului bugetar European din 2015.
Investiția a primit undă verde anul trecut prin semnătura fostului ministrul al Fondurilor Europene, orădeanul Marcel Boloş, care a semnat contractul de finanţare.
Lucrările vor presupune construirea unei staţii termice geotermale, realizarea de reţele de transport de la staţia termică la mini punctele termice de la nivel de scară și construirea a două staţii pentru reinjectarea apei geotermale uzate termic.
În plus, va fi executat un foraj nou de apă geotermală în spatele Bisericii Ortodoxe din strada Meiului la o adâncime de 2.900 metri şi vor fi amenajate 277 de mini-puncte termice la nivel de scară de bloc.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.