URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Martie 2021, 11:45

A murit fostul decan al Facultăţii de Protecţia Mediului, Vasile Bara. El era judecat pentru luare de mită

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unul dintre cei mai controversaţi profesori ai Universităţii din Oradea, Vasile Bara, a decedat, la vârsta de 74 de ani, din cauza unei boli cronice.

Familia şi apropiaţii săi au anunţat vestea în rubrica specifică a ziarului "Crişana" de marţi.

"Cu nemărginită durere, anunţăm încetarea din viaţă, după o scurtă, dar grea suferinţă, a dragului nostru soţ, tată şi socru, prof. univ. dr. Vasile Bara, care, la 74 de ani, a pornit spre veşnicie lăsându-ne singuri şi trişti. Slujba de înmormântare va avea loc mâine, 31 martie 2021, de la ora 12.00, la Capela Haşaş a Cimitirului Municipal, unde va fi oficiat şi stâlpul, în această seară, de la ora 19.00. Dumnezeu să ierte şi să odihnească sufletul său mare şi generos. Familia îndurerată", se arată în anunţ.

Un "CV" greu

Un apropiat al defunctului Teodor Maghiar, "întemeietorul" Universităţii din Oradea, Vasile Bara, un veterinar format la 30 de ani şi "uns" profesor de protectorul său, a fost ani buni decanul Facultăţii de Protecţia Mediului şi şi-a câştigat faima prin scandaluri şi afaceri pe lângă lege, prezentate de-a lungul ultimilor două decenii în paginile BIHOREANULUI: hărţuirea sexuală a angajatelor, plagierea lucrărilor ştiinţifice, transformarea bazei didactice de la Sântimbreu în teren de braconaj şi a celei din Sânmartin în parcare pentru TIR-urile lui Doru Maghiar sunt doar câteva din învârtelile fostului decan.

Declinul carierei lui Bara a început în 2011, după ce un control intern al rectorului de-atunci, Cornel Antal, a scos la iveală că decanul a închiriat în condiţii oneroase un teren de zece hectare pe care facultatea îl avea la Carei, ca bază didactică. Bara nu doar că nu avea dreptul să semneze documentele, terenul fiind în administrarea Universităţii, dar banii aferenţi arendei nu au ajuns niciodată în conturile instituţiei.

Trimis în judecată

Pensionat cu forţa în 2012, după ce Senatul Universităţii nu şi-a mai dat acordul să rămână titular, Vasile Bara n-a dispărut din atenţia publică. În 2016, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor l-au trimis în judecată, alături de alţi trei foşti colegi din facultate (secretarul şef al facultăţii, Zoriţa Cap, administratorul de patrimoniu al aceleiaşi facultăţi, Nicole Pregon, şi şeful de lucrări Ionel Oşvat) cu acuzaţiile de luare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

Concret, Bara era acuzat că, între anii 2007 şi 2011, a luat mită de la trei foşti studenţi pentru a-i ajuta să promoveze fraudulos facultatea. Potrivit procurorilor, studenţii erau restanţieri la plata taxelor, dar secretara-şefă Zoriţa Cap nu i-a pus pe listele tinerilor propuşi spre exmatriculare, din acest motiv.

Rechizitoriul a arătat că fostul decan ar fi pretins şi primit de la cei trei studenţi mai multe sume de bani: 8.000 lei în iarna 2007-2008, 2.800 lei pentru plata unor produse electrocasnice în cursul anului universitar 2008-2009, plus 12.000 lei în primăvara anului 2010. La schimb, Bara a rezolvat ca profesorii "să-i accepte în examene în pofida absenţelor la cursuri şi să le acorde note de trecere la examenele susţinute, independent de nivelul de cunoştinţe".

Mai mult, în primăvara anului 2010, prin intermediul lui Pregon, Bara a mai pretins şi primit câte 500 euro de la fiecare student, pentru a le întocmi lucrările de licenţă şi, totodată, pentru a-i ajuta să promoveze examenul final.

Procesul este în derulare la Tribunalul Bihor, având următorul termen stabilit pentru data de 4 mai.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Divinitatea intervine
Inca o palma primita de justitie. In rest nu s-a schimbat nimic........
Postat 31 Martie 2021, 11:40 de scarbit
Justitie
De justitia omeneasca te poti eschiva dar nu si cea de pe lumea cealalta.
Postat 31 Martie 2021, 08:23 de AnnoNymus
De morți numai de bine.
Dar, cine a trecut în anii’90 pe la Protecția Mediului, știe ce diferență radicală de caracter era între dânsul și predecesorul, Josan.
Postat 30 Martie 2021, 12:39 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON