URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Iunie 2017, 13:23

Votul pentru moţiunea de cenzură: Grindeanu l-a înfruntat pe Dragnea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu este votată miercuri în plenul reunit al Parlamentului. “Să ştiti că în sală sunţeti vreo cinci prim miniştri şi 50 de miniştri. Asta s-a discutat în ultimele zile”, le-a spus premierul Sorin Grindeanu parlamentarilor reuniţi în  plen.

În Parlament a avut loc, miercuri, dezbaterea asupra moţiunii de cenzură ”Romania nu poate fi confiscata. Aparam democratia si votul romanilor”. 

Mihai Fifor, liderul senatorilor PSD, a prezentat textul moţiunii, ea fiind apoi comentată de premierul Sorin Grindeanu şi de reprezentanţii grupurilor politice, urmând să fie votată în final, cu bile.

UDMR a anunţat, prin vocea lui Ceske Attila, că nu va patricipa la dezbaterile si procedura de vot legate de aceasta motiune.

În sală au fost prezenţi 385 de parlamentari. Pentru a trece moţiunea este nevoie de 233 de voturi. 

Iată câteva din luările de poziţie:

Sorin Grindeanu: “Cel mai prost moment pentru România”

- În decembrie 2016, chiar şi după ce PSD a câştigat alegerile cu un scor istoric, urmăream cu toţii cu sufletul la gura cum Klaus Iohannis conform Constitutiei numeşte sau nu un premier de la PSD. Prima optiune de la PSD, dna Sevil Shhaideh a fost respinsa. Acest lucru a furat două saptamani timp in care România a stat fara buget si in incertitudine.

- In ian 2017, dl Liviu Dragnea m-a rugat sa accept functia de premier si stiti cativa dintre colegi care sunt aici in fata au spus nu. (...) Aveam niste planuri clare, iar familia mea sta in Timisoara, dupa care prietenii mei din PSD, colegii mei, ati insistat ca ar fi bine sa accept pt stabilitatea Romaniei, pt PSD, ca am experienta in amdinistratia locala, ca sunt un om onest si muncitor, ca sunt banatean si isi vede de treaba. Si am spus da. Si am spus da pt ca Liviu Dragnea mi-a promis ca este prietenul meu, ca ma va sustine,  ca facem un guvern din ministri competenti pe care partidul ii sustine... si am acceptat guvernul propus de Liviu Dragnea.

- La nici 6 luni de la acel moment aflu brusc ca guvernul nu prea-si face treaba, ca ministrii sunt buni dar nu prea, ca tara desi are performanta economica buna nu e brusc in Vest.

- Dragi colegi, eu nu inteleg de ce suntem azi aici in Parlament si va spun nu inteleg de ce atat scandal in ultimele 6 luni dupa ce am castigat alegerile cu un scor zdrobitor si lucrurile si guvernarea merg foarte bine si ma uit la dvs si imi dau seama ca foarte mare parte din dvs nu prea intelegeti. Da, este loc de mai bine. putem sa vorbim interior sa vedem ce putem schimba. Dupa 6 luni, vrem sa dam jos guvernul cu o motiune a noastra, a PSD-ului fara sa ne ceara opozitia si apoi sa ajungem iar la mana domnului presedinte Klaus  Iohannis? De ce vrem asta?

- Ma intreb oare cine i-a impins sa faca toate aceste lucruri. Pacat. Am luat decizia sa nu demisionez pentru ca faceam doua greseli uriase. A fost o decizie si este o decizie grea, extrem de grea, dar am convingerea ca derularea ulterioara a evenimentelor imi vor da dreptata. Nu am demisionat pentru că PSD risca sa piarda guvernarea si sa ajunga iarasi la decizia dlui presedinte Klaus Iohannis.

- Nu mi-am dat demisia pt ca am considerat ca Romania se afla la o rascruce. Ne puteam intoarce la epoca de dinainte de 89 sau sa ne aparam fara frica viitorul nostru si al copiilor nostri. Nu ma cred salvator.

- Romania traverseaza o perioada plina de oportunitati. Avem o economie care inregistreaza cel mai mare ritm de crestere din UE si ne bucuram de deschidere in marile cancelarii occidentale. Au fost eforturi imense sa punem din nou Romania pe harta si sa incepem sa contam in marile discutii la nivel european si transatlantic.

- Aceasta criza artificiala vine in cel mai prost moment pentru Romania, cand lucrurile mergeau intr-o directie buna.

Liviu Dragnea: “Nu se aştepta nimeni să reacţioneze cu atâta îndărătnicie şi rea credinţă”

- Astăzi nu e o zi fericită pentru mine mai ales după ce l-am ascultat pe dl Sorin Grindeanu. N-am dorit să ajungem vreodată aici.

- Cu toată încărcătura zilei de azi, cu toate discuţiile, sugestiile, lucrurile sunt foarte simple. Adoptarea moţiunii înseamnă continuarea guvernării PSD+ALDE aşa cum au vrut romanii în decembrie

- Pentru noi binişorul nu este de ajuns. Nici ritmul, determinarea şi energia premierului nu au fost aşa cum am sperat şi cum ne-am angajat cu totţii.

- Am preferat să luăm această decizie grea pentru a pune lucrurile la punct. Nu se aştepta nimeni ca fostul nostru coleg să reacţioneze cu atâta îndărătnicie şi rea credinţă.

- Nu cred că există un membru cinstit şi onest care să oscileze între interesul unui grup privat şi interesul unei ţări. Iată-ne aici, suntem cel mai mare şi susţinut partid din România şi asta deranjează în ultimii 20 de ani.

- Eşecurile repetate au avut niste cauze, cele mai importante fiind tradarea si interventia brutala si continua a unui sistem care nu se poate impaca cu ideea ca Romania este si trebuie sa fie o tara democratica.

- Azi, cei care au confiscat sau vor sa confiste rezultatul acestor alegeri si care s-au incuiat pe dinauntru in cladirea guvernului spun ca Liviu Dragnea este prea autoritar. Sunt autoritat poate pt ca am spus ca trebuie sa separam politica de servicii? Pentru ca am cerut ca trebuie sa redam justitiei independenta?

- Nu putem sa ne prefacem ca ce s-a intamplat luni si marti cu 3 colegi de-ai nostri reprezinta o coincidenta. Sunt autoritar pentru ca am cerut sa fie respectat programul de guvernare?

- Mi s-a obiectat ca la guvern vrem sa facem si alte lucruri. Iertare, cand din programul de guvernare este realizat mai putin de 20%. Am crezut mult in Sorin Grindeanu si imi asum asta. N-am facut-o in gluma. Am crezut ca este cea mai buna solutie pentru noi. Din pacate, se agata de scaun in cel mai nelegitim mod. N-a ajuns premier datorita celor baricadati in palatul Victoria. A ajuns acolo pt ca cele 2 partide in mod statutar au hotarat sa-i acorde un vot de incredere.

- La toate intalnirile tinute in mod nocturn despre ce s-a discutat? Despre functii, dregatorii, despre ministere si poate despre cateva afaceri. S-a discutat acolo despre Romania, romani, sanatate, educatie, agricultura, infrastructura, pensii si salarii?

- Nimeni n-a spus asta. La toate intalnirile nocturne respective s-au promis lucruri irealizabile. Am vorbit cu un coleg aseara tarziu si l-am intrebat: tu ce spui maine acasa? Ca ai votat impotriva Romaniei si a propriului partid pentru o functie? O sa te umpli de rusine.

- Dragi colegi, sub conducerea mea, PSD nu va ccepta nicio alianta subterana toxica. Am promis ca vom face aliante doar cu romanii. PSD cere ministrilor sai si primului ministru sa lucreze pentru romani. Programul nostru de guvernare, programul care impinge Romania inainte este lucruril in care cred. Pentru continuarea acestui program, va cer azi sa votati motiune, motiunea aceasta care ne doare pe toti dar care trebuie sa treaca.

Raluca Turcan, PNL: “Ce a reuşit Iohannis distrug  piromanii de la PSD”

- Nu a cerut poporul demiterea acestui guvern PSD. O cer dl Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu pentru a pune o altă garnitură de lideri obedienţi şi servili, mai obedienţi decât cei pe care ei înşişi i-au pus în guvernul Grindeanu.

- Domnilor Dragnea şi Tariceanu, spuneţi în moţiunea voastră de cenzură că acest guvern este incompetent. Nu sunt miniştrii puşi de dvs? Dl Grindeanu nu este totuşi premierul PSD şi ALDE pus de dvs?

- Noi, PNL am mai spus-o. Trebuie să ne uităm la Teleorman dacă vrem sa vedem ce poate da bun României dl Dragnea. Sărăcia acestui judeţ este legată direct de numele dlui Liviu Dragnea.

- Orice implicare a lui Liviu Dragnea în procesul de guvernare este toxică, indiferent de votul la moţiunea de astăzi.

- Dvs, dle Grindeanu, aţi sugerat că dl Dragnea v-a cerut lucruri incorecte. Faceţi un bine şi clarificaţi aceste lucruri de la tribuna Parlamentului. Acesta este momentul să arataţi că nu aţi fost complice la OUG 13, la atacurile sau şantajele la adresa instituţiilor statului. Mi-e greu să cred ca veţi avea curajul să spuneţi lucrurile acestea aici.

- Domnilor Dragnea, Tariceanu, Grindeanu, Ponta, din cauza dvs România nu poate capitaliza un context favorabil. Ce a reuşit dl Klaus Iohannis distrugeţi dvs, piromanii de la PSD.

Sorin Grindeanu, la finalul dezbaterilor:

- Am urmărit foarte atent discursul d-lui Dragnea, mi-am dat seama că oricine ar fi fost sau ar putea să devină prim-ministru nu are nicio şansă să-şi exercite funcţia de prim-ministru.

- Am auzit acuze şi insinuări, domnul Simon are gura mare pentru că i s-a propus funcţia de ministru. Singurele lucruri clare sunt promisiunile făcute de dl Drganea mie şi lui Ponta în ultimele zile.

- Ce luptă a avut cu sistemul dl Dragnea în afară de OUG 13? A mângaiat cineva ghipsul sistemului ca să scape de dosare, nu am negociat cu absolut nimeni şi mai ales nu am intrat în negocieri care erau împotriva interesului naţional al României

- Să ştiti că în sala, aici, sunteţi vreo 5 prim miniştri, 50 de miniştri. Asta s-a discutat în ultimele zile.

- Dacă există încredere şi ceea ce s-a vorbit până acum, păi de ce n-aveţi încredere de vot secret? Ia să faceţi vot secret dacă există o aşa încredere.

-  Sper să se încheie cu bine această aventură şi PSD să rămână la Guvernare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON