URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Iulie 2024, 19:21

A început votul. 48 de proiecte propuse de orădeni concurează pentru finanțare prin campania de bugetare participativă (FOTO)

A început votul. 48 de proiecte propuse de orădeni concurează pentru finanțare prin campania de bugetare participativă (FOTO) Alege ce vrei pentru cartierul tău! Orădenii mai pot vota online pentru reabilitarea și dotarea cu aparate cu greutăți a zonei sportive din Parcul Olosig până pe 8 septembrie. Populația poate alege unul dele 48 de proiecte rămase în cursă prin intermediul platformei activ.oradea.ro.
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Campania de bugetare participativă aferentă anului 2024, lansată de municipalitatea orădeană, se află în faza votului online.

„Orădenii au la dispoziție 52 de zile...”

Începând cu data de 8 iulie, orădenii pot vota pe portalul activ.oradea.ro, unul dintre cele 48 de proiecte rămase în cursa pentru finanțare prin bugetul total de 1,5 milioane lei.

„Orădenii au la dispoziție, începând de astăzi, încă 52 de zile pentru a vota. Menționăm că o persoană poate vota atât online, cât și la întâlnirile organizate în cartiere, de fiecare dată un singur proiect. Pentru a vota online, cetățenii trebuie să se înregistreze pe platformă sau să se autentifice cu contul de Facebook”, a transmis printr-un comunicat de presă directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard Florea.

Ulterior, în perioada 9 – 30 septembrie, conducerea municipalității va organiza etapa întâlnirilor publice în cartiere, în cadrul căreia va avea loc votul cu urnă.

„Selecția finală a proiectelor se va realiza după dezbaterea în cadrul întâlnirilor publice cu cetățenii din cartierele orașului și va fi realizată prin cumularea voturilor online și a voturilor exprimate în cadrul acestor întâlniri. Astfel, proiectele vor fi ierarhizate în funcție de numărul de voturi”, a declarat Florea.

Orădenii vor spații verzi și infrastructură de sport

În cadrul campaniei de bugetare participativă aferente anului 2024, orădenii au depus 66 de proiecte.

După cum BIHOREANUL a mai scris, după verificarea eligibilității, 18 propuneri formulate de orădeni au fost respinse pentru că depășeau bugetul maxim de 100.000 lei alocat pe proiect, nu aveau menționat un amplasament anume sau alte neajunsuri.

Pentru a putea fi validate, conform regulamentului afişat pe platformă, proiectele trebuie să fie, printre altele, de competenţa Primăriei, să poată fi asimilate unei investiţii în competenţa municipalităţii la care au acces toţi orădenii şi să nu fie incompatibile cu proiectele oraşului.

Anul acesta au rămas în cursa pentru finanțările municipalității 48 de proiecte. Orădenii au depus cele mai multe solicitări la categoria „spații verzi și locuri de joacă”, unde concurează 12 proiecte, și la cea referitoare la „infrastructură de sănătate și sport”, unde au rămas în cursă 8 proiecte.

Orădenii au propus, printre altele, transformarea zonei pasajului subteran care leagă cartierele Oncea și Rogerius în vecinătatea străzii Ștefan cel Mare într-un coridor verde, plantarea unei perdele verzi de copaci de-a lungul șoselei de centură în zona Ioșia, reabilitarea și dotarea cu aparate cu greutăți a zonei sportive din Parcul Olosig, amenajarea unei piste educaționale pentru biciclete în Parcul Brătianu pentru cei care nu știu să pedaleze etc.


Calendarul campaniei de bugetare:

27.03.2024 - Lansarea portalului

22.04.2024 - 23.06.2024 - Depunerea de proiecte

24.06.2024 - 07.07.2024 - Verificarea şi validarea proiectelor depuse

08.07.2024 - 08.09.2024 - Votarea online

09.09.2024 - 30.09.2024 - Întâlniri publice şi votarea proiectelor

Informaţii suplimentare cu privire la procesul de bugetare pot fi obţinute prin:

- platforma online: activ.oradea.ro

- email: primarie@oradea.ro

- telefon: 0259.437.000 interior 248.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Se poate vota un singur proiect!
Atentie cei care votati prima oara, din toate categoriile se poate vota doar un sigur proiect! E contra intuitiva platforma fiind categoriile it da sensatia ca poti vota in fiecare, dar nu este asa, din toate categoriile se poate vota unul singur. Asa ca uitat-va bine peste toate si dupa aceea votati. Dupa nr voturilor imi dau seama ca lumea nu stie chestia asta, deoarece in prima categorie sunt cele mai multe voturi, iar dupa aia tot scade... Din pacate in sistemul asta, o sa iasa mai multe proiecte din prima categorie. Ceea ce nu prea face sens. Sper ca pe viitor sa gandeasca mai vine platforma, sa poti vota un proiect in fiecare categorie.
Postat 18 Iulie 2024, 22:32 de cristianteofil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON