URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 IANUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Sincer, nu mai credeam că se va alege ceva din stadionul cel nou al Oradiei, la ce constrângeri financiare se arată în acest an. Dar se pare că ori deja era pe țeavă și nu se mai putea anula investiția, ori că cineva acolo sus ne iubește...
Zic şi eu
Adrian Cris
În nici două luni, Ilie Bolojan și-a zdrențuit imaginea la care a trudit 20 de ani ca prefect de Bihor, primar al Oradiei și președinte al Consiliului Județean. Din favoritul de astă-toamnă al unor șefi de partide - și „de stânga”, și „de dreapta” - pentru funcția de premier, a devenit el însuși șef de partid, ce-i drept interimar, iar PNL încă nu dă semne că s-ar fi hotărât să redevină liberal.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că intrarea în Spațiul Schengen este un lucru bun pentru români?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât discuțiile în sfera politică cu privire la formarea unui guvern sunt extrem de tensionate, este important de cunoscut modul în care funcționează un guvern după alegeri, pe de o parte, iar, pe de altă parte, cum „răspunde” un guvern în fața parlamentului pe durata întregului său mandat...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Septembrie 2022, 13:45

A început şcoala şi la Lugaşu de Jos! Până la rebranşarea clădirii la reţea, copiii primesc apă din... cisternă (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Până la urmă, școala a început, luni, şi la Lugaşu de Jos. Decuplat de la reţeaua de apă a comunei şi pe punctul de a fi închis de Direcţia de Sănătate Publică, Gimnaziul Ovidiu Drîmba va funcţiona cu apă de la… cisternă.

“Angajaţii Primăriei au adus o cisternă goală până a fost festivitatea de deschidere. Apoi au luat-o şi au dus-o să o umple. Nici nu a fost la deschidere, la Lugaş, s-a dus la unitatea de la Urvind, unde învaţă copiii lui. Am înţeles că vor monta un hidrofor, care să împingă apa în clădire. Vom funcţiona în acest fel, până când primarul va rebranşa clădirea la reţea. Dacă nu o va face, vom apela la executor judecătoresc”, a explicat luni, pentru BIHOREANUL, directoarea şcolii, Loredana Berzovan.

Soluţia este una de compromis, iar şcoala va fi legată la reţeaua de apă după obţinerea avizelor necesare, după cum susţine edilul comunei, Sorbán Levente.

„Au fost discuţii cu reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică, CNAIR şi ai Prefecturii Bihor, dar lucrările nu se pot face fără avizul administratorului DN1, lângă care se află clădirea, adică CNAIR”, a susținut Sorban.

Edilul recunoaşte, însă, că nu a avut respectivul aviz pe 18 august, atunci când, de altfel, lucrările pornite de muncitorii Serviciului Apă-Canal din Primărie au lăsat fără apă clădirea şcolii.

„Ideea e că ni s-a atras atenţia că s-a lucrat fără aviz, atunci, şi nu dorim să mai existe discuţii”, a mai pretins Sorbán. Edilul are explicaţie şi pentru faptul că a lipsit de la deschiderea anului şcolar la Gimnaziul Ovidiu Drimba. "Doamna director nu m-a invitat. A fost pentru prima dată, de când sunt eu primar, când nu am fost invitat"; explică Sorbán.

Scandal cu contract

Disputa dintre conducerea şcolii din comuna Lugaşu de Jos şi edilul localităţii a pornit în luna ianuarie, când primăria a emis unității de învățământ două facturi în valoare totală de peste 853.000 lei.

După cum a relatat şi BIHOREANUL, ambele facturi au fost contestate în instanță de conducerea unității de învățământ, procesul fiind în derulare. Ulterior, pe 18 august, în acest an, administraţia locală a decis montarea unui apometru provizoriu pe conducta de apă a unităţii şcolare. Însă în momentul în care au început lucrările, directoarea şcolii a sunat la 112 şi, pentru că între unitatea şcolară şi Serviciul Apă - Canal al Primăriei nu exista un contract valabil, muncitorii au oprit lucrările, fără să lege conducta la reţea şi lăsând, practic, clădirea fără apă. 

Cum noul an şcolar nu putea începe fără ca elevii să aibă apă potabilă, directoarea a solicitat în instanţă reconectarea obţinând, joia trecută, o ordonanţă preşedinţială cu efect imediat, care „obligă Unitatea Administrativ-Teritorială Comuna Lugașu de Jos și Serviciul Apă-Canal Lugașu de Jos la rebranșarea unității de învățământ reclamante la rețeaua de apă curentă și la furnizarea continuă a acesteia la imobilele în care își desfășoară activitatea de învățământ”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Trăim intr-o țara normala?!
Intr-o țara normala, in secolul XXI, domnul primar S.L. ar fi fost de mult suspendat din funcție. Poate ne spune domnul prefect, survolând cu nacela unei macarale Lugasul …, ca sa nu se ude pe turecii nădragilor, de ce NU?! Nu-și da nimeni seama ce precedent periculos se crează lăsând ne sancționate derapajele (și nu sunt putine) ale acestui domn. Dacă ăla poate cel din capitala de județ de ce nu ar putea. Oricum amândoi visează la un mandat pe viața!
Postat 05 Septembrie 2022, 22:18 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8347 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON