URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 APRILIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cât de mult suntem noi iubiți de autoritățile centrale, Bihorul ar putea liniștit să-și declare autonomia. Avem în lucru o autostradă care nu se mai termină, iar ministrul Transporturilor își permite să nu dea ordin de începere a lucrărilor la un tronson, numai pentru că are niște polițe de plătit unui constructor. Despre linia ferată Oradea - Cluj, și implicit spre București, ce să mai zicem? Specialiștii au arătat că gradul de realizare a investiției de 2 miliarde de euro este ceva mai mare decât o alcoolemie de Vaslui.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea arată bine, nu doar în comparație cu alte surate românești, ci și cu orașe de talia ei din Vest. În multe locuri chiar superb, binemeritându-și magnetismul din clipurile turistice și „nielcoșagul” cu care unii localnici o laudă pe rețelele sociale. Baiu-i purtarea altora dintre cei care o locuiesc.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota la alegerile prezidențiale din luna mai? (Candidații sunt enumerați în ordinea de pe buletinele de vot)












De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută arătam că nu există nicio reglementare legală privind modul în care pot fi gestionate parcările private în România. Pornind probabil de la această realitate, în data de 31 martie a.c. a fost înregistrată la Senatul României o propunere legislativă semnată de mai mulți senatori și deputați prin care se urmărește definirea și reglementarea parcărilor private. Cum anume?
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Noiembrie 2021, 12:13

A început maratonul! Orădeanul Thurzó Zoltán încearcă să doboare un record mondial, cu un concert de pian care va ţine 6 zile şi 6 nopţi (FOTO / VIDEO)

Pianistul orădean Thurzó Zoltán a început cel mai important concert din cariera lui de până acum. Artistul încearcă să doboare recordul mondial pentru cel mai lung concert de pian şi vrea să cânte 130 de ore, fără întrerupere.

Startul s-a dat marţi dimineaţă, la ora 8 fix, în sala festivă a Universităţii Creştine Partium, cu imnul României. Apoi, pianistul, care are şi cetăţenie maghiară, a cântat imnul Ungariei, după care și un cântec reformat, ca o formă de respect pentru gazdele lui de la Universitatea Partium.

„M-am îmbrăcat lejer, pentru prima oară la un concert”, a declarat artistul, înainte să înceapă să cânte, pentru BIHOREANUL. Îmbrăcat în jeanşi şi un pulover, Thurzó a recunoscut că are un „stres pozitiv” şi speră că asta îl va ajuta să reziste la concertul-maraton.

Prima noapte, cea mai grea

Pianistul a strâns în jurul lui o armată de voluntari, care-l vor însoţi în următoarele 6 zile şi 6 nopţi. Martorii vor „lucra” în ture de câte 8 ore, iar partenera de viaţă a artistului, Erika, şi câinele lor, Kira, vor fi cu el nonstop, încurajându-l. De asemenea, o specialistă în masaj, care l-a ajutat şi să se pregătească pentru acest maraton, va fi alături de el, pentru a-i oferi ajutor, la nevoie.

“Mă gândesc că prima noapte va fi cea mai grea. Dar dacă o să reuşesc cu brio şi o să am suport în spate, cu Erika şi echipa, o să trec cu bine. După două zile mă gândesc că va fi următorul moment greu, pentru că două zile de cântat în continuu necesită multă energie mentală şi fizică. După aceea o să mă culc, dar dacă am trecut de două zile jumate voi fi mult mai calm, voi şti că aproape am trecut de jumătate, şi mentalul lucrează. Voi vedea mai clar sfârşitul”, a mai spus artistul.

Regulile Guinness World Records prevăd că, pentru fiecare oră cântată, artistul primeşte 5 minute de pauză. Planul lui este ca în primele două zile să nu se oprească din cântat, astfel încât să-şi adune un timp mai lung, pentru a se putea odihni. Singurele pauze pe care vrea să le facă marţi şi miercuri sunt pentru a merge la toaletă şi pentru a mânca.

Filmat non-stop

Organizarea unui eveniment după standardele Guinness World Records nu este simplă. Pianistul este filmat nonstop cu patru camere, iar doi martori trebuie să-l asiste în continuu. Ei sunt cei care notează ora, minutul şi secunda la care începe şi se termină fiecare cântec.

Din prima echipă de voluntari a făcut parte şi Zatykó Gyula, preşedintele Asociaţiei Szent Laszlo, care a numărat ultimele 10 secunde, înainte de ora 8, şi a pornit cronometrul oficial al maratonului.

Când ceasul va arăta 130 de ore, pianistul va şti că a reuşit să doboare recordul mondial deţinut de indianul Mrityunjay Sharma, care, în 2015, a cântat 127 de ore, 8 minute şi 38 de secunde, fără întrerupere.

Pianistul va cânta atât ziua, cât şi noaptea, iar orădenii curioşi să-l asculte vor putea intra oricând, între orele 8 şi 20, cu condiţia să prezinte la intrarea în clădire un certificat verde Covid.

Dacă totul va merge bine, concertul-maraton se va încheia pe 6 decembrie, la ora 4.50. 

Cu muzica în sânge

Nepot al reputatului violonist şi istoric muzicolog Thurzó Sándor (1920-2009), Zoltán este singurul pianist din Oradea ultimelor şase decenii care trăieşte exclusiv din banii câştigaţi în concerte.

Ambiţia de a doborî recordul mondial o are de câţiva ani, de când şi-a propus şi să înfiinţeze în oraşul său natal un muzeu al muzicii, în care să expună cele peste 18.000 de piese pe care familia sa le deţine. Printre acestea, se numără documente relevante descoperite de bunicul său, în munca lui de cercetare a istoriei muzicii din Oradea, dar şi diverse instrumente muzicale, între care o vioară folosită în 1760 într-un concert condus de Michael Haydn în Palatul Romano-Catolic din Oradea. Mai mult, patrimoniul familiei Thurzó include toate manuscrisele originale ale celebrului compozitor maghiar Bartók Béla.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Succes
Hai sa vedem Oradea in cartea recordului. Felicitari.
Postat 01 Decembrie 2021, 00:37 de Sandu2100
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3291 RON
  • 1 EUR = 4.9774 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON