URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Iulie 2017, 18:26

A început festivalul medieval! Luptători şi domniţe au traversat Oradea în bătaia tobelor pe drumul spre Cetate (FOTO)

Călătoria în timp este posibilă! Vremuri de mult apuse au revenit pe străzile Oradiei prin intermediul Festivalului medieval din Cetate.

Cele trei zile de sărbătoare au fost deschise oficial, vineri după amiază, de alaiul celor peste 130 de luptători şi domniţe din Evul Mediu, care a traversat oraşul de la intrarea pe pietonalul străzii Republicii prin Piaţa Unirii şi Parcul 1 Decembrie până în Cetate.

Incursiune în trecut

Procesiunea a fost deschisă de preşedintele asociaţiei Deus Vult, Arany Ioan, îmbrăcat în cavaler templier, şi a cuprins în prima jumătate luptători creştini cu săbii, lănci sau topoare şi domniţe de ev mediu, urmaţi de meşteri fierari şi calfe, pentru a se încheia cu vikingi sau turci de secol XVI în ţinute roşii, cu flinte lungi ca beţele de pescuit.

Alaiul a fost format din actori, dar şi de voluntari din asociaţii de reconstituire istorică din România, Ungaria şi Bulgaria. Unii dintre participanţi şi-au dorit atât de mult să îmbrace nu doar hainele, dar şi stilul de viaţă de ev mediu, încât, odată veniţi la Oradea, s-au cazat în corturi în şanţul Cetăţii.

Orădenii ieşiţi la o cafea sau o bere pe Corso, precum şi cei din Piaţa Unirii, au urmărit alaiul cu privirea, au făcut fotografii cu telefonul mobil, iar alţii s-au alăturat procesiunii, curioşi cu privire la evenimentele din Cetate.

Dacă e vineri, e Phoenix!

Pentru cei care încă nu ştiu, circa 200 de actori în ţinute medievale vor umple în acest weekend aleile fortificaţiei, unde au fost organizate ateliere de cioplit în lemn, modelare în lut, croşetat şi pielărie

Primul concert de muzică medievală şi tradiţională din festival a fost susţinut, începând cu ora 18, în curtea Palatului Princiar, de trupele Huniadi Cantores şi Peregrinii.

Prima bătălie simulată din cele trei programate pentru acest weekend e programată de la ora 19 în zona dinspre poarta de Est. Spectatorii vor folosi podul ca şi gradenă naturală.

Începând cu ora 20, pe scena din curtea Cetăţii va urca trupa Cobzalty. Acesta va fi urma de la ora 21 de show-ul trupelor Phoenix şi invitaţii Călin Pop şi Dan Andrei Aldea.

Prima seară din festival va fi încheiată de la ora 22:30 de spectacolul Equilibrium, constând în jonglerii cu foc, susţinut de trupa Hypnosis în curtea Cetăţii, la intarea în palatul princiar, şi observaţii astronomice organizate de Astrocubul Meridian 0 în Teatrul de Vară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON