URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Iunie 2022, 23:08

A început Festivalul medieval în Oradea! Cavalerii şi domniţele au „invadat” Piaţa Unirii (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Prea onoraţi domni şi domniţe, a venit momentul să îi cunoaşteţi pe cavaleri!". Aşa a început, joi seară, prezentarea celor patru cavaleri care au venit la Festivalul medieval din Oradea. Însoțiți de zeci de domniţe, scutieri, menestreli şi cai, aceștia au "invadat" Piaţa Unirii spre uimirea celor prezenţi în centrul oraşului.  

Parada coifurilor, evenimentul de deschidere a festivalului, a început din Cetatea Oradea şi a urmat traseul strada Independenţei - strada Mihai Viteazul - pietonala Vasile Alecsandri - Piaţa Unirii.

Pe drum, personajele din alte timpuri, care cântau sau erau călare pe cai ori picioroange au atras zeci de copii care i-au urmat veseli, însoţiţi de părinţii lor.

Convoiul s-a oprit pe platoul din Piaţa Unirii, unde organizatorii au prezentat protagoniştii Campionatului European de Full-Contact Jousting (adică de turnir) care va avea loc în Cetatea Oradea în weekend.

"Cel dintâi, Pierre-Emmanuel Fabrigli, vine din Italia şi are 36 de ani (foto jos). Este cel mai recent campion de turnir care a fost format de maestrul Michael Sadde", a spus, în franceză, o membră a trupei medievale "Les Écuyers de l’histoire", adică Scutierii istoriei, venită tocmai din Franţa pentru a găzdui acest turnir în Cetate.

Cuvintele sale au fost traduse de un membru al Asociaţiei Deus Vult, unul dintre organizatorii festivalului din Oradea.

Al doilea cavaler, Thomas Menou (foto jos), este cel mai tânăr, având 34 de ani.

El a început acest sport medieval în 2016, iar de atunci a participat la zeci de turniruri din Franţa şi Rusia.

În 2017 a câştigat campionatul european, iar în 2019 a fost prezent şi la Festivalul medieval din Oradea.

Următorul competitor este renumitul maestru de turnir Michael Sadde, 48 de ani.

De-a lungul carierei sale, francezul a câştigat sute de întreceri şi campionate, iar de câțiva ani antrenează cei mai valoroşi cavaleri ai vremurilor contemporane. 

"Cel din urmă concurent la turnir este un norvegian, Per Estein Prois-Rohjell, de 46 de ani, care a câştigat ultimul campionat european de acest gen, care s-a desfăşurat în 2019", au mai explicat organizatorii în faţa publicului. 

La final, cele patru domniţe ale cavalerilor, care vor avea, şi ele, o probă specială în turnir, au fost rugate să verifice coifurile celor patru luptători, pentru a se asigura că nu au fost modificate sau că "nimic necurat în ele".

Pe ritmuri medievale, cavalerii au încălecat apoi pe cai şi au pornit, în aplauzele privitorilor, spre Cetatea care le va fi casă timp de trei zile.

Festivalul medieval va găzdui şi ateliere meşteşugăreşti, unde oaspeţii vor afla secretele meşterilor, catapulte, precum şi un castel de paie, numai bun de explorat pentru cei mici.

Vineri seară va avea loc şi un concert al trupei HARA, sâmbătă pe scenă va urca Alexandra Uşurelu, iar duminică formaţia Bosquito.

Festivalul este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (Visit Oradea) şi Primăria Oradea, cu sprijinul Asociaţiei Deus Vult şi al VPK Packaging.


Vezi programul complet:

VINERI, 1 iulie

Locaţie - Cetatea Oradea

11:00

Competiţie Tap fight

13:20

Deschiderea jocurilor nomade

15:20

Şah medieval – Agentura Hector

17:20

Skill at Arms – Jocuri vânătoreşti – Les Écuyers de l’histoire

18:20

Lupta mare

19:20

Concert – Peregrinii

20:20

Turnir full contact – Les Écuyers de l’histoire

21:15

Concert HARA

21:20

Competiţie Buhurt

22:20

Show cu foc – Ordinul Solomonarilor

SÂMBÂTĂ, 2 iulie

Locaţie - Cetatea Oradea

10:00

Competiţie de tir cu arcul tradiţional

12:00

Skill at Arms – Jocuri vânătoreşti – Les Écuyers de l’histoire

14:00

Jocuri nomade

15:00

Turnir – Agentura Hector

16:00

Skill at Arms – Luptă corp la corp – Les Écuyers de l’histoire

17:00

Lupta mare

18:00

Jocuri nomade – Triatlon

19:00

Concert – Holloenek

20:00

Turnir full contact – Les Écuyers de l’histoire

21:00

Concert - Alexandra Uşurelu

21:15

Şah medieval – Agentura Hector

22:00

Show cu foc – Ordinul Solomonarilor

DUMINICĂ, 3 iulie

Locaţie - Cetatea Oradea

10:00

Competiţie Buhurt

12:00

Skill at Arms – Competiţia scutierilor – Les Écuyers de l’histoire

13:00

Şah medieval – Agentura Agentura Hector

14:00

Jocuri nomade – Triatlon

15:00

Jocuri vânătoreşti – Agentura Hector

16:00

Lupta mare

17:00

Concert – Peregrinii

18:00

Finala – Turnir Full-contact – Les Écuyers de l’histoire

18:00

Concert – Peregrinii

19:00

Ceremonia de încheiere

20:00

Concert Bosquito

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON