URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 16 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Fosta a doua armată a țării, CFR-ul, a ajuns într-o stare jalnică. Firma e cu datorii uriașe la bugetul de stat, dar managerii prosperă și primesc bonusuri de performanță. Salariile s-au mărit simțitor la toate nivelurile, la fel cum a crescut și stratul de jeg pe garnituri. Locomotivele se aprind pe traseu, dar și pălinca în mecanicii de locomotive. Nașii se uită urât la tine dacă faci imprudența să cumperi bilet, iar întârzierile sunt atât de mari încât instituția pare că nu a ieșit din Evul Mediu...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Septembrie 2024, 20:20

A fost stins incendiul masiv de pădure dintre Stâna de Vale și Budureasa. A izbucnit de la un trăsnet (FOTO/VIDEO)

A fost stins incendiul masiv de pădure dintre Stâna de Vale și Budureasa. A izbucnit de la un trăsnet (FOTO/VIDEO) foto: ISU Crișana

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Crișana a informat marți seara, la ora 20, că incendiul de fond forestier izbucnit în zona montană Budureasa-Stâna de Vale a fost lichidat, după mai multe zile de intervenție, inclusiv cu un elicopter Black Hawk, care a refulat apă de la înălțime.

Au fost afectate 25 de hectare de pădure, iar cauza probabilă care a dus la pornirea focului a fost un trăsnet, se arată în informarea ISU Crișana.

„Incendiul de fond forestier din zona montană dintre localitățile Budureasa și Stâna de Vale a izbucnit acum șase zile şi s-a manifestat într-o zonă greu accesibilă, unde, din cauza reliefului dificil, autospecialele de stingere s-au aflat în imposibilitatea de a înainta, chiar și cu autovehicule destinate deplasării în teren accidentat.

În toată această perioadă, peste 100 de colegi au intervenit, parcurgând zilnic pe jos ore întregi și luptând cu flăcările la temperaturi foarte mari și în condiții de fum dens. Din păcate, situația meteorologică a fost potrivnică, seceta prelungită și vântul puternic din zonă, în special pe timpul nopții, au îngreunat eforturile de stingere a flăcărilor”, se precizează în informarea ISU, semnată de sergent major Alina Butaci. 

Pompierii amintesc că a fost cerut sprijinul Inspectoratului General de Aviaţie, care a trimis un elicopter echipat cu sistem de stingere Bambi Bucket. „S-au efectuat peste 140 de lansări, însemnând o cantitate de peste 350 metri cubi de apă. Alimentarea sistemului de stingere al elicopterului s-a efectuat dintr-o baltă privată aflată în apropiere”, transmite ISU Crișana. 

În continuare, un echipaj al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bihor se află la fața locului pentru identificarea eventualelor focare ce ar putea reaprinde focul.

foto: ISU Crișana

ISU Crișana subliniază meritele pompierilor implicați în această luptă dificilă cu focul. „Pompierii militari bihoreni au depus eforturi imense în această perioadă pentru a limita efectele incendiilor de vegetație uscată și fond forestier, fiind nevoiți să-și părăsească familiile pentru a-i ajuta pe colegii din turele de serviciu și pentru a face tot ceea ce este omenește posibil pentru ca incendiile să nu afecteze mediul înconjurător, persoanele și bunurile acestora”, transmit reprezentanții ISU. 

În fine, aceștia mulțumesc pentru sprijin mai multor instituții și persoane: Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General de Aviație, Departamentul pentru Situații de Urgență, personalul Primăriei Budureasa, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Budureasa, Direcția Silvică Bihor, reprezentată în teritoriu de domnul director Inginer Suciu Teodor Ioan, alături de personal al Ocoalelor Silvice Beiuș și Sudrigiu, precum și voluntari implicați. 

BIHOREANUL a detaliat marți, după o vizită la fața locului, cât de dificilă a fost intervenția în cazul acestui incendiu de pădure, primul din istoria recentă a Bihorului, și ce eforturi au făcut pompierii pentru a ajunge, pe jos, la locurile afectate, pentru a stinge focarele. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Felicitari
Tuturor celor implicați
Postat 04 Septembrie 2024, 15:51 de Sandu2100
Cu trăznetul nu-i de glumă.
Trăznească-i pe "turiștii" care au trecut pe acolo la un grătar.
Postat 04 Septembrie 2024, 09:44 de KP
multumim pentru munca depusa.
E o munca putin apreciata dar de care beneficiem toti. Va multumim pentru efort. Nu e lucru usor sa intri intr-o padure in flacari. Sa speram ca zona isi revine repede.
Postat 03 Septembrie 2024, 22:07 de ionelul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4826 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON