URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Ianuarie 2024, 13:00

A fost identificată cea de-a opta victimă din incendiul de la Ferma Dacilor, un copil. Noi nereguli descoperite la pensiune

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anchetatorii au identificat și cea de-a opta victimă a incendiului care a mistuit în a doua zi de Crăciun pensiunea Ferma Dacilor din localitatea prahoveană Tohani. Este vorba despre un copil. Între timp, ies la iveală noi nereguli grave: complexul a fost recordat ilegal la electricitate.

Potrivit site-ului Europa Liberă, identitatea celei de-a opta victime, căutată încă de la izbucnirea incendiului, a fost confirmată în cursul zilei de vineri, fiind vorba despre un copil de 11 ani.

„Procurorii anunțau la finalul anului trecut că „la faţa locului au mai fost identificate mai multe fragmente osoase, şi cu privire la acestea fiind dispusă efectuarea unei expertize genetice judiciare”. Anchetatorii au reușit între timp identificarea pe baza probelor ADN, la fel ca în cazul celorlalte victime”, scrie Europa Liberă.

Astfel, conform noilor date, dintre cele opt persoane decedate, trei sunt minori și cinci adulți.

Digi24 scrie că minorul a cărui identitate a fost confirmată vineri face parte din familia lui Lucian Ene, un apropiat al patronului pensiunii.

„Tatăl său, Lucian Ene, şi fratele Luca Ene, au murit şi ei în incendiu. Singurii membri ai familiei care au supravieţuit sunt mama şi Matei, fratele geamăn al lui Luca, ei suferind arsuri la nivelul feţei şi braţelor”, arată Digi24.

După cum se știe, în acest caz a fost deschis dosar penal, procurorii care anchetează cazul arătând că pensiunea Ferma Dacilor, condusă, prin interpuși, de un controversat om de afaceri cu legături în lumea mafiotă, Cornel Dinicu, a funcționat timp de 10 ani prin încălcarea sistematică a legii. 

De altfel, săptămâna aceasta, Cornel Dinicu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, iar Adrian Vitomir Ristin şi Adelina Elena Ilie, administratori în acte ai complexului, au primit decizii de arest la domiciliu.

Între timp, apar noi informații revoltătoare cu privire la felul în care funcționa complexul, pe lângă lege. Complexul era racordat ilegal până și la rețeaua de electricitate.

HotNews.ro scrie, citând un răspuns al Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), că instalațiile de electricitate ale Fermei Dacilor erau atât de subdimensionate încât era nevoie de construirea unui post nou de transformare pentru acoperirea întregului necesar de consum.

Interesant este că reprezentanții pensiunii au depus reclamații la ANRE, deși erau branșați ilegal. 

ANRE spune că a primit reclamații de la reprezentanții pensiunii, în luna mai, cu privire la existența unor fluctuații de tensiune în rețea și a cerut distribuitorului de energie din zonă, DEER (fosta Electrica Distribuție) să verifice situația.

„DEER a descoperit că, de fapt, pensiunea se alimenta de la un punct de consum aflat la 650 de metri depărtare, care avea aviz pentru o pompă de apă și certificat de racordare pentru o casă de locuit cu panouri fotovoltaice, când de fapt avea nevoie de un întreg post de transformare pentru a-și acoperi consumul”, arată sursa citată.

„Șansele ca victimele incendiului de la „Ferma Dacilor” să se poată salva au fost aproape inexistente, date fiind numeroasele probleme pe care le avea pensiunea, care era racordată la rețeaua de alimentare cu energie electrică de la o pompă cu apă a unei persoane fizice, având o putere de 8.00 Kw, insuficientă pentru susținerea unei pensiuni, arată procurorii în documentul cu propunerea de arestare”, conform HotNews.ro.

Conform Digi24, patronul de facto al Fermei Dacilor, Cornel Dinicu, a contestat măsura de arestare preventivă, judecătorii urmând să ia o decizie în cursul săptămânii viitoare.

Procurorii vor ca el să rămână în spatele gratiilor, deoarece îl consideră un pericol public, în vreme ce controversatul afacerist vrea să fie cercetat în stare de libertate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Update : AFDD
Pina de curind, siguranta cu protectie diferentiala era standardul in protectia instalatiilor electrice. Italienii ii spun "salvavita". 100-200lei costa. Siguranta detecteaza un defect de izolatie, un dezechilibru faza-nul de 10-30-300mA, si decupleaza. Totusi, la un defect de izolatie intre faza si nul, siguranta nu sare, si se poate produce un incendiu. Mai nou, au aparut niste sigurante si mai grozave, AFDD , Dispozitiv de detectare a defectelor de arc electric AFDD+. Aveti aici un video care o sa va taie cheful de viata: [ https://www.eaton.com/ro/ro-ro/catalog/electrical-circuit-protection/arc-fault-detection-device.html ]. Costa 600-800 lei bucata.
Postat 06 Ianuarie 2024, 13:32 de excalibur
Abuzam inteligenta si tehnica pina cind violul devine sex-surpriza, vorba unor clasici din Vaslui
complexul a fost recordat ilegal la electricitate....au depus reclamații la ANRE, deși erau branșați ilegal. „DEER a descoperit că, de fapt, pensiunea se alimenta de la un punct de consum aflat la 650 de metri depărtare, care avea aviz pentru o pompă de apă și certificat de racordare pentru o casă de locuit cu panouri fotovoltaice, când de fapt avea nevoie de un întreg post de transformare pentru a-și acoperi consumul” Dupa mintea mea, intre client si distribuitor se afla un echipament omologat, numit BPM, BPMT... Un cofret protejat la intemperii, unde se afla Contorul, Protectia/siguranta la suprasarcina cuplata mecanic cu protectia la supratensiune, Siguranta diferentiala. Daca e monofazic, vorbim de 32A, adica 6kW putere. Cofretul e sigilat de catre operatorul de distributie. Ai acces la manevrarea sigurantelor , clapete, tu , consumator. Depasesti puterea, sare siguranta, decuplezi suprasarcina, ridici clapeta, mergi mai departe. Ce se intimpla dupa tablou, nu prea mai e treaba distribuitorului, daca pina aici s-au respectat normativele.
Postat 06 Ianuarie 2024, 13:18 de excalibur
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5814 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON