URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 18 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Septembrie 2024, 15:45

A fost finalizată construcţia noii hale din Piaţa Cetate din Oradea. Află cum va funcționa și când va fi ocupată de comercianţi! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Construcţia noii hale din Piaţa Cetate, ridicată pe amplasamentul fostei remize de tramvaie care a ars în vara anului 2020, a fost finalizată. Comercianţii de carne şi lapte urmează să ocupe noul spaţiu de vânzare în cursul lunii viitoare.

Funcţională din octombrie

"Până la sfârşitul lunii octombrie toţi comercianţii din modulele pentru vânzarea de produse din carne şi lactate vor trebui să se mute aici, iar vânzătorii de fructe şi legume din piaţă vor fi mutaţi într-un cort care va fi amenajat între noua clădire şi blocul Cicero pentru a putea începe lucrările din cadrul celei de a doua etape de reabilitare a Pieţei Cetate", a explicat primarul Florin Birta, joi, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la faţa locului.

La eveniment au mai participat, printre alţii, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marius Moş, care a atras finanţarea Hu-Ro necesară pentru derularea lucrărilor, directorul Administraţiei Domeniului Public, care gestionează pieţele orădene, Liviu Andrica, şi reprezentantul executantului lucrărilor, Madlev, Liviu Hodişan.

Tarife de trei ori mai mari...

În noua hală din Piaţa Cetate au fost amenajate 76 de module, după modelul celor din Piaţa Decebal, acestea urmând să fie puse la dispoziţia comercianţilor de la lapte şi carne, până la flori.

Spaţiile de vânzare, cu o suprafaţă de circa 10 metri pătraţi fiecare, vor fi închiriate în schimbul unei taxe de 1.450 lei în cazul celor pentru lapte şi 1.650 lei pentru cele de carne.

Cele 30 de module pentru vânzarea de produse din carne vor fi taxate mai scump pentru că sunt dotate cu vitrine frigorifice pentru care ADP a plătit circa 100.000 euro.

Noile taxe, care au fost aprobate de Consiliul Local Oradea la sfârşitul lunii iunie, sunt de trei ori mai mari decât tariful de circa 500 lei, cu toate utilităţile incluse, practicat în prezent la închirierea spaţiilor pentru lapte şi carne din Piaţa Cetate.

În ciuda cifrelor, primarul Florin Birta neagă că ar fi vorba de o majorare a tarifelor.

"Nu este vorba de o scumpire. Pe parcursul lucrărilor de la noua clădire din piaţă şi pasajele subterane din Piaţa Gojdu, când traficul în zonă a fost restricţionat şi cumpărătorii ajungeau mai greu la piaţă, timp de doi ani nu s-a aplicat nicio majorare a tarifelor. În plus, s-a făcut chiar o reducere cu 25% a tarifelor. Acum nu am făcut decât să revenim la normal şi să aliniem tarifele la nivelul celor practicate în Piaţa Decebal (n.r. care oferă condiţii similare de desfacere a produselor)", a explicat Birta.

... care vor fi urmate de scumpiri

După cum BIHOREANUL a mai scris încă din luna iulie, scumpirea tarifelor a provocat rumoare în rândul comercianţilor din piaţă. "Cine-şi permite aşa preţuri?", au protestat vânzătorii de carne şi lapte.

În ciuda acestui fapt, joi la amiază circa 70% dintre module erau deja antamate de vânzătorii din piaţă, care au plătit avansul pentru închirierea acestora. Spațiile care vor rămâne libere vor fi închiriate doritorilor prin licitație.

"La această oră avem deja 50 de spaţii rezervate de comercianţi. În zona rezervată produselor pentru carne, unde modulele sunt dotate cu vitrine frigorifice, mai avem doar două module libere", a explicat pentru BIHOREANUL şeful ADP, Liviu Andrica.

Majorarea tarifelor îi va obliga pe comercianţii din Piaţa Cetate să îşi ridice preţurile de vânzare ale produselor pentru a-şi amortiza costurile cu chiria, fapt pentru care scumpirile vor fi suportate, în final, tot de către orădeni.

"Nu voi avea de ales. Dacă a crescut chiria, va trebui să scumpesc şi eu tarifele, ca să nu lucrez în pierdere. Nu am făcut încă un calcul, dar cel mai probabil că preţurile vor creşte din octombrie cu 10% - 15%", a explicat un comerciant.

Un proiect pe etape

Lucrările de modernizare, printr-un proiect european, a Pieţei Cetate din Oradea au demarat în anul 2020. Execuţia efectivă a fost întârziată cu circa doi ani, după ce municipalitatea orădeană s-a văzut nevoită să împartă lucrările de amenajare a Pieţei Cetate în două etape.

Acestea au vizat astfel amenajarea clădirii numite de municipalitate "C1", acum finalizată. Clădirea este situată pe amplasamentul fostei remize de tramvaie, monument istoric, care a ars în incendiul din vara anului 2020.

Separat, la sfârşitul acestui an urmează să demareze construirea clădirii "C2", de pe amplasamentul actualei hale de legume şi fructe.

Investiţia a trebuit împărţită în două după ce Ministerul Culturii a avizat refacerea halei C1 cu condiţia ca executantul să păstreze aspectul exterior, cu cărămidă roşie, al fostei remize.

În ceea ce priveşte realizarea celei de a doua etape, Primăria Oradea s-a judecat timp de doi ani cu Ministerul Culturii, printr-un proces, pentru declasarea clădirilor-monument din vecinătatea amplasamentului înainte de a fi reconstruite.

"Nu vom cere Ministerului Culturii despăgubiri pentru că nu am pierdut finanţările europene atrase pentru această investiţie", a declarat BIHOREANULUI primarul Florin Birta.

Piaţă cu parcare în subteran

Pentru demararea lucrărilor cuprinse în cea de-a doua etapă, comercianţii de legume, fructe şi produse nealimentare din piaţă vor fi mutaţi în cursul lunii octombrie într-un cort ce va fi montat pe amplasamentul delimitat de noua hală şi blocul Cicero.

Pe amplasamentul eliberat urmează să fie amenajat cel de-al doilea corp de clădire, C2, care va fi mult mai mare.

Termenul de execuţie este de 12 luni, ceea ce înseamnă că şantierul trebuie să se închidă la finalul anului 2025.

Corpul C2 va adăposti 504 mese pentru legume şi fructe, 152 de module comerciale pentru produse nealimentare, 34 de spaţii comerciale, două săli de instruire pentru antreprenori în domeniul comercial - agricol şi birouri pentru administraţie. Construcţia va avea în subteran o parcare cu 161 de locuri. Intrarea la viitoarea parcare, pe lângă blocul Cicero, a fost deja amenajată cu ocazia lucrărilor la pasajele din Piaţa Gojdu.

Lucrările de reamenajare a Pieţei Cetate, în valoare totală de 85 milioane lei fără TVA, au fost atribuite prin licitaţie unei asocieri de firme conduse de Madlev Cons.

Valoarea lucrărilor din prima etapă, care implică amenajarea halei C1, este de 29 milioane lei. Diferenţa de circa 56 milioane lei o reprezintă amenajarea corpului C2. Din valoarea totală a investiţiei, circa 9 milioane lei reprezintă cofinanţarea europeană printr-un proiect transfrontalier România - Ungaria.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
pietele oradene modernizate sunt o batjocura la adresa tuturor !
asa-zisele piete modernizate din Oradea sunt o batjocura la adresa chiriasilor si a cetatenilor! iluminat chior (nu ne sensiblizeaza ca pfa sau micii bisnitari trebuie sa-si plateasca singuri curentul, iluminatul trebuia sa respecte normele in domeniu, fiind vorba de spatiu public interior), vara te sufoci de cald, iarna iti ingheata picioarele in "spatiile" lor comerciale - comisia de urbanism este zero intelectual, consiliul local si proiectantii idem!
Postat 13 Septembrie 2024, 19:19 de roger
KP
Da știu, toți sunt prosti, doar tu ești deșteaptă ::::::)))))) dacă erai așa deșteaptă nu comentați toată ziua pe aici si pe altele, ești prea deșteaptă sau incapabilă sa te dezvolți mintal.
Postat 13 Septembrie 2024, 12:35 de Sandu2100
La Sandu XXL nu doare retardul !?!
Pe el îl doare strict că unii, născuți chiar în Sibiu, nu au mai trecut pe acasă de când s-au lăsat prinși de mirajul dezoltării fără margini din Oradea. Asta spre deosebire de el care, în numele gazetei de partid "Bihoreanul", este împuternicit în relația cu "Sibianul".
Postat 13 Septembrie 2024, 11:33 de KP
vasi/adi13 și alte conturi de PROPAGANDĂ
Dupa locale doar vomiți, nu mai răspunzi, bineînțeles pt ca nu ai argumente.
Postat 12 Septembrie 2024, 22:32 de Sandu2100
vasi/adi13 și alte conturi de PROPAGANDĂ
Nici tu nici KP nu ați fost la Sibiu in ultimii 30 de ani. Voi si PZD trageți Oradea in jos.
Postat 12 Septembrie 2024, 22:31 de Sandu2100
Nu e si asta centru de afaceri ca Rogerius?
Piata deja a pirdut 80-90% din clienti cu atea santiere, zona e terminata pe veci. Asa cum a terminat si piata Nufaru, Iosia. Dar despre marele proiect centru Mall, ce sta cu spatii goale? Oradea e orasul spatiilor comerciale goale, polul saraciei intra marile orase. Spunea KP de Sibiu, pai Sibiul e cu 30 de ani in fata noastra la gandire si idei de dezvoltare, nu mizeria de dezvoltare birtineza, unde tot ce atinge scrie faliment pe ea.
Postat 12 Septembrie 2024, 20:10 de vasi13
Iar au trântit o plăcintă de prost gust în mijlocul orașului.
Era suficient ca "incendiatorii" să dea o fugă până la Sibiu, ca să vadă cum s-a refăcut și reabilitat o piață similară, pe lângă frontul unei vechi cetăți, incomparabile în sens negativ cu cea din Oradea. Sibienii au făcut din fosta hidoșenie cu pereți din cărămidă care aproape stăteau să cadă, o adevărată bijuterie, cu standuri de vânzare cu de toate, pe categorii. Iar printre acestea remarci o serie de cafenele și restaurante, buticuri și chiar locuri de așteptare cu bănci, mese și mici spații verzi. La Oradea, cea ocupată de birtinezi, s-a făcut o mare porcărie, edilii bătându-și încă odată joc de banul public european și local.
Postat 12 Septembrie 2024, 17:16 de KP
doar atata!
Doar atat s-a putut, doar atata au putut! Un chici arhitectural care a inlocuit fierul forjat din golurile ferestrelor cu scotch negru, atata au putut ei asta din comisii, comisii de hurbanism, comisii culturale, comisii...... bugetare. Ma intreb daca astia de la cultura vor accepta scotchul negru in loc fier forjat asa cum a fost in proiectul avizat de comiis de cultura bugetara. O fi scotchiul un material ageat in loc de fier fojat la cladiri de patrimoniu? Da comisia asta de hurbanism municipal ma intreb cum nu a aprobat pentru ceva dezvoltatori imobiliari potent finaciar o supraetajare a halei chicioase cu vreo 39 de etaje ca ei stiu justifica pentru banosi tat felul de nazbatii hurbanistice, amarastean sa nu fii ca se rzolva orice. Ma intreb pentru tate aiurelile urbanistice(blocuri cu zeci de etaje) la limita zonelor unde eu, amarastean am voie sa construiesc doar P+2 nu sunt multumiti cu nimic de la dezvoltatori, fac munca asta asa moaca doar din mandria de a fi in comisie?
Postat 12 Septembrie 2024, 16:47 de scortosul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4662 RON
  • 1 EUR = 4.9738 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON