URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Mai 2024, 13:03

A fi sau a nu fi artă stradală?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cine a călătorit și a observat - nu doar a bifat - o destinație, a putut constata că street art-ul a pătruns în viața cotidiană din străinătate. Oradea este orașul meu și am făcut o promisiune de a aduce aici culoare, formă, concept și mesaje, demers în care s-au alăturat și alți oameni, cu sau fără pregătire artistică. Eleganța orașului se cere continuată și prin artă. 

Cum arta stradală este neconvențională, oamenii s-au neliniștit și au pus la îndoială calitatea actului artistic. Există confuzii între street art și graffiti, asociate cu prejudecăți. Graffiti-ul a apărut ca o formă de protest împotriva guvernării în suburbiile mari din SUA anilor ’70, iar până la street art, artiști inovativi au parcurs pași, mesajul evoluând de la text la imagine, o reprezentare mai catifelată.

O altă paralelă se face între arta clasică de șevalet și cea stradală. Ele nu se exclud, nu sunt în competiție, ci, din contră, se completează. Scoaterea artei din mediul formal nu o trivializează și nu îi răpește noblețea. Gândirea artistului nu are limite ori puncte cardinale, iar cu cât libertatea lui de expresie este mai mare, cu atât reușește să uimească. 

Eu vreau să aduc culoare în acest gri existențial, considerând că oricâtă culoare e aplicată se dizolvă în malaxorul rutinei. În procesul de creație, am experimentat o multitudine de reacții, mulți oameni poziționându-se radical, ori pe negru, ori pe alb. În codul meu genetic de artist este înscrisă culoarea și mă revolt interior când simt că oamenii blochează mental proiectele creativ-colorate, refuzând să gândească cromatic. În acest cadru neprietenos, eu, ca artist, nu mă pot devoala. Soluția este să emigrez, precum cele 5 milioane de expatriați?

Eu îmi prezint mesajul și îl strig mut prin lucrări, însă e necesar un cadru de manifestare. Fondurile și legile trebuie orientate spre om, în al cărui proces de formare cultura reprezintă o cărămidă de bază. 

Mi se spune frecvent că, făcând street art, vorbesc cu pereții. Sper că doar concret, nu și figurativ. Nădăjduiesc într-un dialog vizual fertil în reacții, pentru că nu e suficient să visăm frumos.

Roxie Netea, artistă

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Altceva
Mai bine tencuiti si vopsiti cladirile decat sa o lasati sa le mazgaleasca. Sa-si castige existenta din munca serioasa. Asta e solutia la viitorul ei. Ce vrea ea se numeste "easy money", insa, nu putini. Vrea si bani multi. Practic s-ar incuraja mizgaliturile cu graffiti peste tot. Nu e bine.
Postat 24 Mai 2024, 18:47 de Riviera
Dacã vrei sã devii cineva nu trebuie sã pari a fi cineva!
Orasul acesta are un trecut, un stíl, o identitate, de aceea cred ca nu ar trebui mãzgalit fiindcã alte orase o fac, fiindcã in numele noi ideologii, progresistilor nu le mai plac traditia si obiceiurile, nemultumiti cu identitatea vor sã schimbe totul, chiar si genul, si coloresza totul in culorile curcubeului, care pe cer aratã Super, dar abuzând de aceste culorile totul devine dezgustator! In alta ordine, daca cineva vrea sa devinã ceva este obligatoriu ca sa-si dubleze numarul greselilor, dar sa nu le facã etalându-le in vazul tuturor!!!!!
Postat 24 Mai 2024, 15:10 de iahim
:)
"În acest cadru neprietenos, eu, ca artist, nu mă pot devoala. Soluția este să emigrez, precum cele 5 milioane de expatriați?" :))))
Postat 24 Mai 2024, 15:05 de CR
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON