URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Februarie 2024, 20:01

A cincea oară consecutiv! Numărul autorizaţiilor de construire din Oradea a scăzut în 2023 cu 8,8%

A cincea oară consecutiv! Numărul autorizaţiilor de construire din Oradea a scăzut în 2023 cu 8,8% foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Numărul autorizaţiilor de construire din Oradea a scăzut în 2023 cu 8,8% faţă de anul anterior. Sectorul imobiliar orădean se află într-un trend descendent deja de cinci ani consecutivi.

Scădere pe linie

"În comparaţie cu anul 2023, numărul certificatelor de urbanism a scăzut cu 5,6%, cel al autorizaţiilor de construire cu 8,8%, iar numărul autorizaţiilor de desfiinţare cu 6%", a declarat miercuri arhitectul şef al Oradiei, Radu Fortiş, în cadrul unei conferinţe de presă privind activitatea direcţiei pe care o coordonează în anul 2023.

Procentual, numărul autorizaţiilor de construire eliberate de municipalitatea orădeană a scăzut cu 24,4% faţă de media anilor anteriori. Numărul acestora a coborât de la 2.822 de autorizaţii în anul 2019 la 2.481 în 2020 şi la 2.324 în urmă cu trei ani.

Ulterior, în anul 2022, numărul autorizaţiilor eliberate a coborât pentru prima dată sub pragul de 2.000, ajungând la doar 1.980 eliberate în 2022 şi doar 1.818 în cursul anului trecut.

Tot mai puţine

La fel, numărul certificatelor de urbanism, eliberate de Primăria Oradea, documente de informare premergătoare eliberării autorizaţiilor de construire, s-a diminuat an de an. Acesta a coborât de la 7.385 certificate în 2019 la 5.826 în 2022 şi la doar 5.500 în 2023.

O tendință descrescătoare a cunoscut şi numărul autorizaţiilor de demolare, premergătoare unor construcţii pe acelaşi amplasament, care a scăzut de la 142 de documente în anul 2019, la 106 în 2023.

Procentual, numărul autorizaţiilor de demolare a fost cu 9,4% mai mic decât media anilor precedenţi şi cu 6% mai mic decât în 2022.

"O perioadă de aşezare"

Reprezentanţii municipalităţii orădene pun trendul descendent al documentaţiilor elaborate pentru sectorul construcţiilor pe seama degradării condiţiilor economice din ultimii ani.

"Există o stagnare în contextul măsurilor economice la nivel global şi la nivel de ţară. În acest context, oamenii şi-au prioritizat investiţiile. În perioada 2018 – 2020 am asistat la o creştere spectaculoasă a investiţiilor, iar acum este o perioadă de aşezare", a explicat arhitectul-şef al Oradiei, Radu Fortiş.

Prezent la conferinţa de presă, viceprimarul Marcel Dragoş, a declarat că decelerarea sectorului construcţiilor este de înţeles. "Şi noi (n.r. Primăria Oradea), care suntem instituţie publică, am cunoscut un proces de stagnare; altfel, poate anumite lucrări mari ale oraşului se terminau mult mai repede", a declarat Dragoş.

Viceprimarul a argumentat fenomenul cu explozia preţurilor la materiale de construcţii din timpul pandemiei de Covid-19 şi cu perioada de încetinire a lucrărilor publice până la adoptarea legislaţiei care le permitea autorităţilor publice să îşi actualizeze valoarea contractelor de lucrări proporţional cu preţul materialelor.

"Gândiţi-vă ce au însemnat pentru un investitor cele 3 - 5 luni în care, dacă astăzi fierul era 3,52 lei pe kilogram, peste două săptămâni era 4,50 lei, iar apoi chiar 7 - 8 lei pe kilogram", a spus vicele.

Dragoş a apreciat că "probabil de aici a venit acea perioadă de tatonare în care numărul construcţiilor a început să stagneze".

Se redimensionează construcţiile...

În ciuda trendului descendent al construcţiilor, reprezentanţii municipalităţii sunt de părere că Oradea este în continuare un oraş atractiv pentru dezvoltările imobiliare.

"Oamenii sunt, în continuare, interesaţi să construiască. O primă categorie o constituie cetăţenii Bihorului care vor să îşi facă o casă în Oradea, iar apoi sunt investitori din judeţele limitrofe sau din zona Bucureştiului care vor să ridice construcţii în Oradea", a rezumat arhitectul-şef al Oradiei realitatea din actele procesate.

Radu Fortiş a mai spus că şi proiectele vizate de cei care doresc să construiască, simpli orădeni sau dezvoltatori imobiliari, au cunoscut un proces de redimensionare. "Dacă înainte erau proiectate vile de dimensiuni mari, greu de întreţinut, în ultimii ani se proiectează case de dimensiuni mai mici", a spus Fortiş.

În ceea ce priveşte construcţiile de blocuri, cea mai mare căutare o au, în ultimii ani, apartamentele de două camere cu dimensiuni de 50 – 60 metri pătraţi. Costă mai puţin, se vând mai uşor şi sunt mai uşor de întreţinut...

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
KP
Pai tu ai mintre unui școlar.
Postat 15 Februarie 2024, 18:32 de Sandu2100
Bine zis, KP
Scamatorii astia sunt capabili de orice trucaj ca sa "dea bine" intr-un fel sau altul. As adauga ca, declinul constructiilor ar trebui compensat cu niste cresteri de taxe pe proprietati. Ar fi pacat ca Oradea sa rateze un loc fruntas in topuri, faca-se voia FMI-ului.
Postat 15 Februarie 2024, 12:17 de excalibur
Arhitectul șef al orașului bare câmpii precum orice neterminat agreat de partid.
Test de aritmetică pentru toată direcția de așa-zis urbanism din cadrul municipalității ... dacă pe o suprafață de 2500 mp spre exemplu, edifici un bloc cu vreo 54 apartamente, cam câte autorizații trebuie emise? Una ar răspunde orice școlar. Dar dacă pe aceeași suprafață, lotizată la 250 mp fiecare în mod individual, câte case și câte autorizații ar trebui emise? Același școlar ar spune că fix 10 autorizații. Așadar, este firesc să scadă numărul de autorizații la nivel total, dacă tu municipalitate complice cu dezvoltatorii imobiliari, încurajezi realizarea de multe blocuri și chiar expropiezi niște case ca să faci loc unor mașini. Numărul de autorizații de construire este firesc să scadă în aceste condiții, chiar dacă numărul de unități locative a crescut peste măsură în ultimul deceniu. Așa că, eu tot vă spun că Oradea nu are în prezent niciun urbanist de profesie și/sau formare ... are doar niște "neterminați" care habar nu au să numere ce trebuie și este relevant. Pe așa-zisul arhitect șef al orașului îl preocupă strict sumele ce le încasează la fiecare emitere de certificat, aviz, acord și autorizație ... atât știe și atât poate.
Postat 15 Februarie 2024, 08:35 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON