URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Octombrie 2016, 22:38

A "cântat" pădurea din Băile 1 Mai: Sute de oameni s-au strâns la un festival menit să promoveze natura (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Câteva sute de oameni, români şi maghiari deopotrivă, au ieşit, duminică, din case, la aer curat şi mişcare, în pădurea din Băile 1 Mai, la festivalul "Cântă pădurea", organizat de o asociaţie cu acelaşi nume, Fundaţia Muzsikál az Erdő (Cântă Pădurea), din Ungaria, cu scopul de a promova natura.

Festivalul a început la ora 11 şi a cuprins momente pentru toate vârstele, de la prezentări de produse locale şi degustări până la jocuri în care copiii au fost învăţaţi să protejeze natura, expoziţii de desene şi fotografii, respectiv plimbări ghidate în zonă.

Cele mai gustate au părut, însă, concertele, organizate în inima pădurii, la circa 800 de metri de parcarea din zona cantonului din 1 Mai, unde trupe din Ungaria au oferit un spectacol desăvârşit. Fără boxe care să deranjeze liniştea sălbăticiunii, fără fiţe şi sclipici, artiştii au impresionat, alternând muzica cu poezii şi glume. Primul a fost Corul de fete Aurin din Kecskemét, urmat de Trupa Misztrál (video 1) şi un cvintet de alămuri, In Medias Brass (video 2).

Oameni de toate vârstele au stat să îi asculte, sprijiniţi de câte un copac, ori stând pe pături, ca la picnic, şi aplaudând piesă după piesă.

Szabo Lajos, preşedintele Fundaţiei Muzsikál az Erdő (Cântă Pădurea)Inginerul silvic Szabo Lajos (foto), principalul organizator, reprezentant al fundaţiei "Cântă Pădurea" din Paszto, Ungaria, a precizat BIHOREANULUI că acest festival se desfăşoară în ţara vecină de mai mulţi ani, că a ajuns la a 13-a ediţie şi că este primul an când se desfăşoară în afara graniţelor, având planuri de extindere şi în alte ţări. Pădurea din Băile 1 Mai a fost aleasă, în urma discuţiilor cu diverşi pădurari, astfel încât să corespundă cu tema festivalului.

"Scopul proiectului este ca oamenii să fie cât mai responsabili pentru natură, să o iubescă şi să aibă grijă de ea, prin puterea pădurii, a muzicii şi a artei în general, prin puterea lor. Locul a fost ales cu foarte multă atenţie, ca să trimită mesajul adecvat, cântecul pădurii… Tot Bazinul Carpatic e o zonă fantastic de frumoasă, cu râuri, păduri înverzite, tradiţie, cultură bogată. Este responsabilitatea noastră, a celor care trăim aici, să protejăm, natura", a declarat Szabo.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON