URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Iulie 2012, 14:51

9 familii de ţigani au protestat, cu copiii după ei, în centrul Oradiei, împotriva Primăriei (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nouă familii de ţigani, împreună cu cei 24 de copii ai lor, au ieşit marţi în centrul Oradiei, lângă statuia lui Mihai Viteazul, ca să-şi spună nemulţumirile. Înarmaţi cu o portavoce, dar şi cu zeci de pancarte, ţiganii susţin că sunt pe deplin discriminaţi de Primăria Oradea.

Cu toţii locuiesc într-un imobil de pe strada Eftimie Murgu nr. 9, din Velenţa, clădire aflată în proprietatea Primăriei şi care a fost vândută de municipalitate. Drept urmare, cele 9 familii chiriaşe trebuie să părăsească imobilul.

"La familii care avem câte 6-7 copii ni s-a oferit o cameră pe strada Uzinelor numărul 4. Camerele sunt mici, baia şi bucătăria sunt la comun. O dată pe săptămână avem drept acolo să folosim baia!", acuză unul dintre protestatari, Mundrucz Ioan, cel care, de altfel a şi solicitat şi a primit aviz de la Primărie pentru protest.

Bărbatul în vârstă de 42 de ani e în putere, dar recunoaşte că nu are un loc de muncă şi nici n-a avut în ultima vreme. "Am lucrat pe unde-am putut... Dar amu n-am mai avut timp, că de două săptămâni tot după hârtiile astea umblu", spune el, arătând spre memoriile care le-a depus la Parlament şi la Guvern, cerând acelaşi lucru: o locuinţă normală.

Oamenii spun că au intrat în greva foamei şi că vor continua cu protestele în stradă până când li se va oferi o locuinţă pe placul lor. "Nu vrem palate! Cu o cameră mă mulţumesc, dar să am condiţii: o baie, o bucătărie, o debara", a precizat Mundrucz, susţinut vocal de toţi vecinii săi.

Ca protestul să fie mai impresionant, oamenii şi-au băgat la înaintare copiii, care de pe scările statuii scandau "Să vină Bolojan" sau "Să vină Bertechi", cu referire la Cristian Beltechi, şeful Administraţiei Imobiliare Oradea.

Tototdată, şi copiii şi adulţi purtau pancarte scrise de mână şi pline de greşeli gramaticale cu problemele lor: "Ni-sa (sic!) furat viitorul", "Refuz astfel de condiţii pentru copiii mei", "Suntem în greva foamei, puşcăria ni se oferă ca şi casă".

O femeie a purtat un mesaj mai lung, adresat special lui Ilie Bolojan: "În atenţia lu' domnului primar! Dorim o casă pentru copiii grav bolnav, cu condiţii omeneşti, deoarece domnul primar ne-a oferit un cămin ilocuibil fără condiţiile necesar. Domnul primar a zis: dacă nu acceptăm oferta lui ne dă afară din casă şi putem sta în stradă!".

Protestatarii au spus că nu vor pleca din centrul oraşului până când probele lor vor fi soluţionate. Mai mult, ei spun că, dacă într-adevăr vor fi evacuaţi pe 20 iulie, aşa cum i-a informat municipalitatea, se vor muta cu paturi cu tot în centrul oraşului.

Pe de altă parte, contactat de BIHOREANUL, şeful AIO afirmă că protestatarii ştiau prea bine că vor trebui să plece din locuinţe. Asta pentru că imobilul de pe Eftimie Murgu nr. 9 e cuprins într-un proiect pe fonduri europene ce prevede transformarea sa în centru social cu destinaţie multifuncţională.

"Familiile au avut la cunoştinţă faptul că imobilul în cauză a fost cuprins în programul de reabilitare de mai bine de 2 ani", a precizat Beltechi. "La ora actuală ei beneficiază de o locuinţă şi nu se impune să iasă în stradă", a mai spus şeful AIO.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON