URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Februarie 2022, 13:09

8 comune din Bihor vor avea rețele de gaz pe bani europeni

8 comune din Bihor vor avea rețele de gaz pe bani europeni foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La mai bine de un an după ce din Bihor au fost depuse la Ministerul Fondurilor Europene 7 cereri de finanțare pentru înființarea în mai multe comune a unor rețele de gaz pe bani nerambursabili de la UE, două din aceste proiecte au fost aprobate în cea de-a doua sesiune de evaluare.

Prin cele două proiecte, în valoare de peste 155 milioane lei, vor fi racordate la gaz 8 comune din Bihor.

Lângă Oradea și între Beiuș-Ștei

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat vineri că Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare a finalizat evaluarea cererilor de finanțare depuse - încă din decembrie 2020 - pentru „Dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale”, iar în urma acestei proceduri au fost selectate spre finanțare primele 15 proiecte cu cele mai mari punctaje, între 70,75 și 72,25 puncte.

Între „fruntașe” sunt chiar două proiecte din Bihor, care au obținut fiecare câte 72,25 puncte.

Unul dintre ele a fost depus de Asociația Zona Metropolitană Oradea și prevede înființarea de rețele de gaz în trei comune din vecinătatea municipiului reședință de județ, și anume Nojorid, Oșorhei și Paleu.

Așa cum BIHOREANUL a scris încă în luna februarie a anului trecut, când proiectele trebuiau deja evaluate, proiectul ZMO, în valoare de 78,312 milioane lei, prevede construirea a 135,43 kilometri de rețele de gaz în cele trei comune, precum și racordarea a 3.722 gospodării din acestea.

Celălalt proiect din Bihor care a obținut cel mai mare punctaj a fost depus de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Gaz Sud Bihor, constituită de comunele Rieni, Pietroasa, Buntești, Drăgănești și Lazuri de Beiuș. În valoare de 77,414 milioane lei, acest proiect prevede construirea a 114,86 kilometri de rețele, pentru 3.349 gospodării din cele cinci comune.

Restul, cu bani de la buget

Cele 15 proiecte câștigătoare anunțate vineri de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) vizează înființarea unor rețele de gaz în 45 de localități, iar valoarea cumulată a lor este de 180 milioane euro.

Într-o primă sesiune, MIPE a mai selectat alte 10 proiecte din țară, pentru înființarea unor rețele de gaz în 18 localități, niciunul nefiind însă din Bihor.

Titularii proiectelor au trecut printr-o concurență dură, în cele două sesiuni concurând 243 proiecte, în valoare totală de 2,56 miliarde euro, care s-au „bătut” pe 235 milioane euro disponibile.

Conform MIPE, administrațiile locale ale căror proiecte nu au fost aprobate spre finanțare cu fonduri europene ar putea să încerce să-și înființeze rețele de gaz și cu fonduri din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.

În această situație sunt, în Bihor, primăriile Sânmartin, Sânnicolau Român, Cociuba Mare, Ciumeghiu și Gepiu, precum și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Urban-Rural alcătuită de comunele Tileagd, Ţeţchea, Aştileu şi oraşul Aleşd.

Ajutor de la CJ

De precizat că evaluarea tuturor proiectelor depuse la Minister trebuia finalizată la începutul anului trecut, iar între timp Consiliul Județean Bihor a demarat un program anual pentru a ajuta administrațiile locale să-și înființeze rețele de gaz inclusiv pe cont propriu.

Până acum au beneficiat de ajutor din partea CJ Bihor, în valoare de câte 1 milion de lei, primăriile Sânnicolau Român, Ștei, Lunca și Tinca.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Țeava se trage în Euro.
Ca să o și umple, tot liberalul va trebui să-și convertească indemnizația în forinți, la cât de deștepți sunt guvernanții care până și ambasada de la Moscova vor să o inactiveze.
Postat 05 Februarie 2022, 16:56 de KP
Țărane...
... trece si Oradea pe lista! Dupa 14 ani de jaf liberal am ajuns mai rau ca un sat....
Postat 05 Februarie 2022, 16:21 de pinonel
Gazul 'arde'... la buzunar
Avand in vedere preturile actuale la gaz, precum si viitoarele scumpiri, nu stiu cine isi va mai permite sa plateasca facturi de 1500-2000 lei pe luna. Ideea a fost buna, pana anul trecut. Dar cresterea necontrolata a preturilor, ii va face pe multi sa se gandeasca de 2 ori, inainte sa-si bage gazul. Ramane de vazut cate gospodarii se vor racorda...
Postat 05 Februarie 2022, 13:27 de SorinIoan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON