URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Iulie 2017, 16:13

Bani de la Guvern: 75 de primării din Bihor, nu şi Oradea, vor primi în următorii trei ani 750 milioane lei pentru lucrări edilitare prin PNDL 2

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene a dat publicităţii, în cursul zilei de miercuri, lista unităţilor administrativ-teritoriale care vor beneficia până în anul 2020 de alocări financiare prin etapa a doua a Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL).

Potrivit acesteia, în cei trei ani ai PNDL 2 vor fi finanţate 9.500 de lucrări de infrastructură locală în domeniile apă-canalizare, termoficare, electricitate şi iluminat public, educaţie, sănătate, drumuri, salubrizare, cultură, culte, locuire și sport, suma totală fiind de 30 miliarde lei credite de angajament, ceea ce înseamnă că obiectivele vor putea fi contractate şi pe datorie.

În Bihor, numărul obiectivelor de investiţii se ridică la 173, majoritatea vizând modernizări şi extinderi de reţele de apă şi canalizare, drumuri comunale, unităţi şcolare şi dispensare, iar beneficiare vor fi 75 de unităţi administrativ-teritoriale, la o primă vedere fără mari diferenţe explicabile prin apartenenţa politică a edililor.

Totuşi, este de remarcat că municipiul Oradea nu va primi niciun leu, în timp ce Consiliul Judeţean Bihor va primi finanţare pentru continuarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare a DJ 767 A Uileacu de Criş – Sârbi, DJ 767 între Sâmbăta şi Luncasprie, precum şi a DJ 764 Beiuş-Roşia-Aştileu-Aleşd.

În ce priveşte ordinul de mărime al sumelor ce vor fi alocate, acestea variază între 153.000 lei pentru reabilitarea unei creşe din Aleşd şi 115 milioane lei pentru reabilitarea şi modernizarea DJ 764.

De altfel, multe dintre lucrările pentru care Ministerul prevede alocarea a diverse sume în următorii trei ani au fost începute în anii trecuţi şi sunt în diferite stadii de execuţie.

Potrivit Adevărul, în prima jumătate a anului 2017, Ministerul Dezvoltării Regionale, condus de Sevil Shhaideh, a alocat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) peste 600 de milioane de lei către autorităţile din teritoriu, fie că este vorba de primării sau consilii judeţene, potrivit datelor publicate de minister.

Judeţele fruntaşe în ceea ce priveşte primirea de asemenea bani au fost cele controlate de apropiaţii liderului PSD Liviu Dragnea sau chiar de el însuşi. Astfel, în top cinci al judeţelor care au primit bani prin PNLD sunt Olt, Teleorman, Giurgiu, Buzău şi Bihor, primele patru fiind fiefuri ale PSD. 

De altfel, Shhaideh are la dispoziţie pentru perioada 2017-2020 30 de miliarde pe care îi poate aloca după bunul plac, mai scrie ziarul. Prin Ordonanţele de urgenţă 6 şi 9 din 2017, ministrului Dezvoltării Regionale îi e permisă  mutarea banilor de la un program la altul şi de la un capitol bugetar la altul. Alocarea discreţionară e vizibilă şi din modul în care au fost alese autorităţile locale care primesc aceste fonduri. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON