Peste 5.000 de oameni au participat la un spectaculos marş cu torţe, în cadrul festivităţilor organizate, vineri, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, în Oradea. Alaiul condus de husari a purtat prin centrul oraşului un drapel roşu-alb-verde lung de 100 metri, din faţa statuii lui Szacsvay Imre din Parcul Libertăţii până în faţa statuii poetului Petőfi Sándor din parcul care-i poartă numele.
Ceremoniile s-au întins pe întreaga zi şi au cuprins spectacole, festivități de premiere a tinerilor, dar şi depuneri de coroane în Episcopia Bihor, în Biserica reformată din cartierul Rogerius, la mormântul eroului martir polonez Kazimir Rulikowski din Cimitirul Municipal Oradea, la bustul revoluţionarului român Nicolae Bălcescu şi la cel al poetului revoluţionar Petőfi Sándor.
Să învingă maghiarii!
Festivităţile au culminat, vineri seara, la ora 19, cu un eveniment special la statuia lui Szacsvay Imre din Parcul Libertăţii, unde s-au strâns aproximativ 5.000 de persoane, conform aprecierilor jandarmilor.
Organizatorii au montat aici o scenă având în fundal un panou inscripţionat cu mesajul „Să învingă maghiarii!” şi două monitoare uriaşe, pentru ca toţi participanţii să poată urmări discursurile şi momentele artistice. Pentru cei care nu au putut fi prezenţi, evenimentul a fost transmis, live, pe postul transilvan Erdely TV.
La evenimentul din Parcul Libertăţii au fost prezenţi, alături de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi ministrul de externe al Ungariei, Szijjártó Péter, dar şi ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Zákonyi Botond, care a transmis mesajul premierului Ungariei, Viktor Orbán. „Pe 15 martie, tinerii nu au cerut doar un guvern responsabil, desființarea cenzurii și egalitatea în fața legii. Şi-au dorit să poată trăi într-o Europă ale cărei națiuni vor să se ridice împreună, una lângă alta, și nu peste ruinele celeilalte”, a transmis Viktor Orbán.
„Nu putem ceda!”
În mesajul premierului Ungariei s-a subliniat că revoluţionarii din 1848 „ne-au lăsat ca o moștenire spirituală, pecetluită cu sacrificiul lor personal de sânge, că nu putem ceda nici cât un fir de păr din independența noastră națională pentru prietenia sau la amenințarea nimănui".
Totodată, Orbán a transmis maghiarilor că „lumina focurilor de strajă a libertății maghiare este încă vizibilă de departe, iar aceasta anunță că noi, maghiarii, cerem, revendicăm o Europă liberă, demnă și puternică, care a fost capabilă să mențină pacea pe propriul pământ și s-a opus cu fermitate tuturor încercărilor deschise sau ascunse de a eradica limba și cultura minorităților sale autohtone. Să fie pace, libertate și înţelegere”.
(foto: Ovi D. Pop)
Pe de altă parte, în discursul său, ministrul de Externe al Ungariei, Szijjártó Péter, a vorbit despre războiul din Ucraina, despre tragediile pe care le-a provocat, atrăgând însă atenţia că Ungaria militează pentru pace şi refuză să fie implicată, "indiferent de presiunile care s-au făcut asupra noastră dinspre Bruxelles sau Washington".
„Avem un ţel comun”
La sărbătoarea maghiarilor bihoreni au participat şi reprezentanţi ai partidelor româneşti și oficialități locale, ca subprefecţii de Bihor, Emilian Pavel şi Botházi Nándor, vicepreşedintele CJ Bihor, Mircea Mălan, dar şi primarul Oradiei, Florin Birta.
Subprefectul Emilian Pavel a fost cel care le-a transmis celor peste 5.000 de maghiari mesajul premierului României, Marcel Ciolacu, care a subliniat că ziua de 15 martie „ne aminteşte că putem realiza mai mult împreună decât separat şi că unitatea noastră este cheia succesului nostru comun”. „Avem un ţel comun - acela ca cetăţenii noştri, indiferent de etnie să aibă o viaţă mai bună, mai prosperă, spitale moderne şi sigure, şcoli la standarde europene şi o infrastructură de transport care să corespundă nevoilor sociale şi economice”, a transmis prim-ministrul român.
Vin alegerile
Au luat cuvântul şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, dar şi liderul UDMR Bihor, Cseke Atilla, ale căror discursuri au alunecat spre viitoarele alegeri.
„Suntem în faţa unor alegeri care ne pot hotărî viaţa nu pentru un an, ci pentru viitorul deceniu. Iar noi am învăţat în ultimiii 110 ani că suntem puternici atunci când noi ne decidem viitorul, când nu ne pot ocoli nici în administraţiile locale, nici la adoptarea unor legi şi atunci când ne facem auziţi în Europa. Pe 9 iunie, fiecare maghiar poate ajuta să ne scriem în continuare istoria. Împreună vom reuşi să ne protejăm, să ne protejăm drepturile şi să construim un viitor mai bun pentru cei care vor veni după noi. Astăzi ne închinăm în faţa eroilor revoluţiei, şi continuăm lupta. Fie ca în 2024 să învingă libertatea, fraternitatea, egalitatea, şi mai presus de toate: să învingă maghiarii”, a spus Kelemen.
S-a luminat centrul
Festivitatea a continuat cu depunere de coroane la statuia lui Szacsvay Imre şi cu o procesiune impresionantă cu torţe pe traseul strada Iosif Vulcan – Republicii – parcul Petőfi Sándor, condusă de bărbați îmbrăcați în uniforme de husari.
Au participat la ea maghiari din mai multe generații - de la copii la persoane de vârsta a treia -, unii îmbrăcați în costume tradiționale, iar alții purtând pancarte cu localitatea bihoreană din care provin.
Programul s-a încheiat cu o altă ceremonie de depuneri de coroane în faţa statuii poetului maghiar paşoptist Petőfi Sándor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.