O aeronavă Hercules a Forţelor Aeriene Române a adus, joi seara, pe Aeroportul Internaţional Oradea cinci bolnavi Covid, aflaţi în stare gravă, pentru a fi transferaţi apoi către Spitalul din Debreţin, unde vor primi tratament în secţia de Terapie Intensivă.
Transferul din Oradea la Debreţin este făcut de echipajele SMURD Bihor, cu trei autospeciale, sub coordonarea dr. Alin Suciu.
Joi seara se efectuează primul transport de pacienţi Covid spre spitalele din ţara vecină, care s-a oferit să ajute România, în condiţiile în care spitalele din ţară sunt pline cu bolnavi, în special secţiile ATI.
Cei cinci pacienţi vin din spitalele bucureştene. După ce aeronava Hercules a aterizat la Oradea, echipajele medicale le-au evaluat starea într-un centru de transfer amenajat provizoriu pe aeroport.
Amenajarea unei astfel de facilităţi medicale de tranzit în aeroport reprezintă o premieră naţională. Directorul Aeroportului orădean, Răzvan Horga, a explicat că joi după amiaza a fost înştiinţat cu privire la acest transfer, iar SMURD a solicitat amenajarea unei încăperi, complet izolate şi cu ventilare separată, unde pacienţii sunt duşi din avion, evaluaţi şi abia apoi urmând transferul către Debreţin.
Încăperea a fost dotată cu echipamente specifice de Terapie Intensivă, care rămân aici deoarece vor mai fi încă 4 transporturi în zilele următoare.
Potrivit explicaţiilor date de dr. Alin Suciu, coordonatorul operaţiunii din partea SMURD Bihor, un medic de aici va fi în permanenţă la Debreţin şi va ţine legătura cu familiile pacienţilor.
„Este normal să ne ajute alte ţări pentru că şi noi am dat ajutor altora”, a spus dr. Suciu, el însuşi participant anul trecut la misiuni în ajutorul unor spitale din Italia şi din Republica Moldova.
După ce vor fi evaluaţi, cei cinci bolnavi Covid vor fi îmbarcaţi în trei autospeciale SMURD, din care două de transport victime multiple, respectiv una de transport pacienţi contagioşi. Spre Debreţin vor pleca, cu pacienţii, şi trei medici, trei asistenţi şi trei ambulanţieri.
În paralel, joi seara, sunt transferaţi alţi cinci pacienţi în stare gravă din Bucureşti şi Timişoara către spitalul din Szeged. În total, Ungaria va trata în secţii de Terapie Intensivă 50 de pacienţi români.
"Mulţumim vecinilor noştri pentru colaborare şi sprijin. Este un gest absolut firesc, de solidaritate europeană, de care trebuie să ne bucurăm. Şi noi, la rândul nostru, am acordat sprijin altor state atunci când am avut posibilitatea. În Ungaria vom transfera 50 de pacienţi aflaţi în stare gravă, în mai multe etape, în centrele universitare din Szeged şi Debrecen", a transmis Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătăţii.
Acesta a adăugat: "Când alte state au avut nevoie de ajutor, România a oferit sprijin. Acum am acceptat noi un ajutor în moment de criză, ajutor pentru care suntem recunoscători! Mulţumim Ungaria! Sănătate tuturor!".
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.