URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 27 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am fost la deschiderea fabricii de anvelope Nokian Tyres, să văd cum arată o investiție de 650 milioane euro. Am vizitat linii de producție, unde se vede clar că gradul de automatizare este foarte ridicat. Fabrica are 10 hectare de clădiri și doar 500 de muncitori, adică 250 pe schimb. Practic, angajații au rolul de a supraveghea procesul de fabricație, iar o parte se ocupă de mentenanța instalațiilor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Iulie 2024, 19:20

36 de blocuri din zona Cantemir-Nufărul ar urma să fie reabilitate termic fără ca proprietarii să suporte vreo cheltuială

36 de blocuri din zona Cantemir-Nufărul ar urma să fie reabilitate termic fără ca proprietarii să suporte vreo cheltuială (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Municipalitatea orădeană va depune cereri de finanțare europeană pentru reabilitarea termică a unui număr de 36 de blocuri din zona Cantemir - Nufărul, iar dacă acestea vor fi aprobate, proprietarii nu vor trebui să asigure vreo cofinanțare. 

Nicio cheltuială pentru proprietari

Cele 36 de blocuri au fost cuprinse în opt proiecte, care vor fi depuse spre finanțare prin Programul Regional Nord-Vest. Investiția este estimată la 36 milioane de euro, iar indicatorii tehnico-economici aferenți au fost aprobați miercuri de aleșii orădenilor într-o ședință ordinară a Consiliului Local. 

Într-un comunicat trimis în aceeași zi, reprezentanții Primăriei Oradea arată că rata de cofinanțare din bani europeni este de 85%, un procent de 13% este suportat din bugetul de stat, în timp ce 2% asigură bugetul local. „Practic, toți cei care intră în cadrul acestui program (n.r. – proprietarii de apartamente) nu vor avea o contribuție proprie la ceea ce înseamnă reabilitarea blocului”, se menționează în informare. 

După cum BIHOREANUL a scris pe larg, la începutul acestei veri a fost promulgată legea pentru modificarea și completarea OUG 18/2009 referitoare la creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe, care prevede tocmai că proprietarii nu vor mai fi puși la plată.

Blocurile care vor fi reabilitate 

Prin aceste investiții se țintește eficientizarea energetică a clădirilor rezidențiale colective, reducerea pierderilor de căldură și îmbunătățirea confortului interior.

Blocurile vizate sunt situate pe strada Dimitrie Cantemir nr. 2 (blocul A1), nr. 4 (blocul A2), nr. 6 (blocul A3), nr. 8 (blocul A4), nr. 10 (blocul A5), nr. 12 (blocul A6), nr. 14 (blocul A7), nr. 75 (blocurile C6A, C6B, C6C, C6D), nr. 77 (blocurile C4A, C4B, C4C, C4D, C4E, C4F), nr. 79 (bloc CL3), nr. 81 (bloc CL2).

De asemenea, este vorba despre cele de pe Aleea Salca nr. 6 (bloc X6), nr. 7 (bloc X7), nr. 8 (bloc X8) nr. 18 (blocul CL1), nr. 20 (Q1), nr. 22 (Q2), nr. 24 (Q3), nr. 26 (bloc Q4), nr. 28 (bloc R1), nr. 30 (bloc Q5), nr. 32 (bloc R2). 

Lista este completată de mai multe imobile situate pe strada Nufărului nr. 1 (bloc D142), nr. 3 (bloc D413), nr. 5 (bloc D141), nr. 7 (bloc D140), nr. 9 (bloc D139), nr. 11 (bloc D138). 

Din Nufărul până la gară

Pe de altă parte, Primăria Oradea a câștigat deja finanțare prin PNRR pentru reabilitarea altor 23 de blocuri din oraș și intenționează să continue demersurile de acest tip. 

„Avem în pregătire un număr de 81 de blocuri pe care estimăm că le vom depune până la mijlocul lunii august. Estimăm că vom depune spre finanțare încă 100 de blocuri până la mijlocul lunii februarie 2025. Termenul limită de depunere pentru axa de finanțare este finalul lunii februarie anul viitor”, a precizat, miercuri, într-o conferință de presă, primarul Florin Birta. 

Municipalitatea orădeană depune etapizat solicitările și le însoțește de proiectele tehnice aferente fiecărei investiții, pentru a-și maximiza șansele privind aprobarea finanțărilor europene. 

„Axa majoră de reabilitare care intră în acest moment în reabilitare este de la bulevardul Nufărul până la Gara CFR. Practic blocurile din zona Nufărul, Cantemir, zona Cetate, piațeta Mihai Viteazul, bulevardul Magheru, până dincolo de gară vor avea proiectele finalizate și depuse până la finalul lunii februarie anul viitor. Peste 250 de blocuri vor avea depuse spre finanțare și care sperăm că vor fi finanțate, iar în următorii 4 ani vor fi reabilitate termic astfel încât să reducem producția de gigacalorie în Oradea”, a explicat Florin Birta.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Deci uite că se poate...
...să se construiască/ reabiliteze cu cheltuieli infime pt cetățeni. Ce să vezi, planul lui Simion nu-i fezabil, mai ales când cetățeanul contribuie și el cu 700euro/mp!
Postat 01 August 2024, 08:03 de georgemarian
Bundeswer, colonelul Ralf Theile, comandantul Unității Leopard care gestionează instruirea tanchiștior ucraineni:
"Forțele armate ucrainene se află, în esență, într-o stare de retragere constantă, lipsind personalul militar necesar pentru a face altfel". Așa e și cu izolarea termică a blocurilor, pe bani europeni care nu mai sunt ... primarul vorbește, că de aceea are gură, în timp ce funcționarii cu proiectele nerambursabile scurmă pe fundul pușculiței goale.
Postat 01 August 2024, 06:36 de KP
mie..
mie de ce nu-mi izolati casa moaca? eu de ce sunt discriminat? ce dreptuiri au cei ce locuiesc la boc in plus fata de mine? Nu am primit moaca apartament de la stat, platesc impozit pe casa, de ce nu-mi izolati si mie casa? Asa se cumpara voturi din bani publici!!! Guverne mizerabile jupoaie pe unii ca sa-i mituiasca pe altii!
Postat 31 Iulie 2024, 20:04 de scortosul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON