URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Februarie 2020, 07:53

30 de ani după gratii: Bărbatul din Bihor care i-a tăiat gâtul fostei iubite și apoi a aruncat cadavrul pe geam în Belgia nu vrea la puşcărie în România

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bărbatul din Bihor care, în 2015, i-a tăiat gâtul fostei sale iubite, tot o bihoreancă, iar apoi i-a aruncat cadavrul pe geamul unui apartament din centrul oraşului Anvers, a fost condamnat la 30 ani de închisoare de instanţele belgiene, care vor să-l trimită să-şi ispăşească pedeapsa în România.

Crima, despre care BIHOREANUL a relatat la vremea respectivă, a fost comisă pe 27 mai 2015. Victima, Dorina Ştef, o femeie în vârstă de 37 ani, din Ţeţchea, a fost ucisă în apartamentul în care locuia împreună cu fiul ei de 6 ani.

Autorul omorului a fost Ludovic Zetocha, un bihorean din Lugaşu de Jos, acum în vârstă de 45 ani, cu care la un moment dat victima a avut o scurtă relaţie. 

După ce s-au despărţit, bărbatul a început să o terorizeze, bombardând-o cu telefoane de ameninţări, ba chiar a intrat la un moment dat peste ea în casă. Speriată, femeia a cerut ajutorul poliţiştilor, care i-au şi dat un telefon cu o cartelă specială de pe care, cu un simplu apel, fără să trebuiască să vorbească, putea să-i alerteze când bărbatul ar fi încercat s-o mai atace.

Crimă în direct

În seara de 26 mai 2015, Zetocha a intrat din nou în clădirea unde stătea tânăra, dar nu a căutat-o imediat. A pătruns în apartamentul unui vecin, un belgian în vârstă de 57 ani, pe care l-a luat ostatic peste noapte, iar a doua zi dimineaţa, sub ameninţarea unui cuţit, l-a dirijat până la etajul III, unde locuia Dorina, cerându-i să bată la uşa femeii, ca să deschidă.

Fără să bănuiască nimic, tânăra i-a deschis vecinului, pe care Zetocha l-a împins înăuntru, unde i-a pus un căluş în gură şi l-a legat de un scaun. În acest timp, Dorina a încercat să scape. A sunat după ajutor de pe telefonul primit de la Poliţie, iar când a auzit sirenele, a ieşit în geam să le spună poliţiştilor că atacatorul e înăuntru.

În acel moment, Zetocha a luat cuţitul şi i-a secţionat gâtul, după care i-a aruncat cadavrul pe geam, totul petrecându-se în faţa poliţiştilor şi a trecătorilor care urmăreau scena. Femeia a murit pe loc. Vecinul ei a fost eliberat de echipajele de intervenţie rapidă ale Poliţiei, care au forţat intrarea în locuinţă.

S-a tăiat demonstrativ

Iniţial, Zetocha a încercat să scape, ieşind pe balcon şi ameninţând că se sinucide, motiv pentru care oamenii legii au blocat zona şi au desfăşurat saltele gonflabile, dar au adus şi o macara cu care au urcat la ucigaş, pentru a-l convinge să coboare.

Într-un târziu, Zetocha a acceptat, dar nu înainte de a se tăia, demonstrativ, pe gât şi braţe, ca şi cum ar fi vrut să arate că încearcă să-şi pună şi el capăt zilelor. Rănile au fost superficiale, însă poliţiştii l-au dus oricum la spital, unde a rămas internat sub pază. La solicitarea procurorilor, judecătorii din Anvers au dispus arestarea bihoreanului, sub acuzaţia de omor şi lipsire de libertate.

Trimis acasă

În urma procesului întins până în 2018, Zetocha a fost condamnat definitiv de instanţele belgiene la 30 de ani şi 15 luni de detenţie pentru omor calificat, sechestrare de persoane şi furt. În faţa instanţei, potrivit presei belgiene, bărbatul a dat vina pe poliţie: dacă nu ar fi intervenit, el nu s-ar fi panicat, iar Dorina ar fi încă în viaţă.

După condamnare, bihoreanul a fost încarcerat, însă autorităţile judiciare belgiene nu-l mai voiau în ţara lor. Anul trecut, ei au transmis procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea solicitarea ca bărbatul să fie transferat în România, pentru a-şi ispăşi pedeapsa. 

Cererea de transfer a fost susţinută de procurorii orădeni în faţa Curţii de Apel Oradea, care au şi admis-o pe 26 septembrie anul trecut, însă bărbatul a atacat-o, prin apel, care se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Vrea reducerea pedepsei

Zetocha are un motiv serios să refuze executarea pedepsei încasate în România: condiţiile de detenţie din penitenciarele belgiene sunt de lux în comparaţie cu cele din România, iar procedurile penale sunt mult mai blânde. În timp ce în România deţinuţii pot beneficia de eliberarea condiţionată abia după ce au ispăşit două treimi din pedeapsă, în Belgia pot fi eliberaţi după ce au ispăşit jumătate din anii de detenţie.

Procesul vizând cererea de transfer a bihoreanului este încă pe rol la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În paralel, însă, în ianuarie a acestui an, deja expulzat în România şi încarcerat în Penitenciarul Rahova, Zetocha a deschis şi un proces în care a cerut reducerea pedepselor, invocând faptul că pentru omor calificat, de pildă, Codul penal românesc o pedeapsă de maximum 25 ani de detenţie.

Cauza a fost înregistrată iniţial la Curtea de Apel Oradea care, pe 20 ianuarie, în acest an, a decis să-şi decline competenţa Tribunalului Bucureşti.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
in urna
chestia a fost premeditata. deci in loc de puscarie oriunde, sa-l tina belgienii in urna. @ diana, ia-ti tratamentul la timp si lasa vrajile pe seama politicienilor.
Postat 06 Februarie 2020, 18:42 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON