URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 18 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 August 2024, 18:05

25 de comune din Bihor primesc microbuze electrice pentru transportul elevilor. Lista comunelor

25 de comune din Bihor primesc microbuze electrice pentru transportul elevilor. Lista comunelor foto: generic, sursa: captură Pro TV
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Județean Bihor a lansat în această săptămână procedura de licitație pentru achiziția de microbuze școlare electrice pentru transportul elevilor din județ. 25 de microbuze vor fi distribuite tot atâtor comune.

„Vor fi achiziționate 25 de microbuze, valoarea totală estimată a acestora fiind de 30,2 milioane de lei, fără TVA. Termenul pentru depunerea ofertelor este 27 august 2024. Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta C15 – Educație, Investiția 110 – Dezvoltarea rețelei de școli verzi și achiziționarea de microbuze verzi. Contractul de finanțare este semnat”, au transmis reprezentanții CJ Bihor. 

Primăriile din Bihor care primesc câte un microbuz prin acest proiect sunt: Abram, Balc, Batăr, Borod, Budureasa, Bulz, Buntești, Copăcel, Diosig, Drăgești, Holod, Oșorhei, Pomezeu, Răbăgani, Săcădat, Sânmartin, Șimian, Șinteu, Șuncuiuș, Suplacu de Barcău, Tămășeu, Tăuteu, Tileagd, Tinca, Vadu Crișului. 

Pe de altă parte, CJ Bihor derulează un proiect similar cu finanțare guvernamentală, prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). „Vor fi achiziționate încă 22 de microbuze școlare electrice, valoarea maximă eligibilă fiind de 25 de milioane de lei. Urmează lansarea procedurii de licitație”, se arată în informarea instituției.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Bă,
da'bani de mâncare pentru copii de ce nu aveți? Văd în listă primării cu,deja, două microbuze și doi șoferi.Unul plătit de primărie, unul de școală.Restul este evidențiat de precedenții observatori.
Postat 05 August 2024, 16:19 de nealiniat
Re: georgemarian ...
... speranța lor moare ultima. Direcția "meteo" a birtinezilor știu doar că încălzirea globală va ține mult și mai jos de -14°C nu o să fie în Bihor până le cad, la microbusele astea, podelele cu baterii cu tot. În rest, e vorba că aceste electrice vor fi conduse doar de către primarii birtinezi ... între domiciliu și primărie.
Postat 05 August 2024, 11:29 de KP
Risipa de bani...
Primariile respective au deja microbuze in stare bună, funcționale. Deci este o achiziție inutilă pentru că având doar un șofer fiecare primărie / școală, acesta nu va putea conduce 2 mașini în același timp, deci un microbuz va sta, doar dacă se alocă altor primării. Problema cu autobuzele electrice este că în cazul unei explozii a bateriei timpul de reacție este foarte scurt, explozia este foarte violentă, flăcările se degajă cu o presiune foarte mare, au lungime de câțiva metri și nu pot fi evacuați aproape sub nici o formă pasagerii din microbuz, vorbind aici de niște copii. Ori acest lucru are risc 0 într-o masina pe motorină sau benzină. În goana asta după electric lumea nu mai ia in calcul riscurile. Plus că trebuie o stație de încarcare achizitionata separat și gasit / ocupat un loc unde sa se monteze acea statie. Cererea de masini electrice observam ca a scazut și trendul se inverseaza. Dacă găsim o justificare cumva în zonele urbane, in mediul rural, justificarea este zero. Se pune și intrebarea, ce vor face iarna la -15 / -20 de grade?
Postat 05 August 2024, 09:35 de georgemarian
Microbuse ... de unică folosință.
Singura speranță e ca șoferii acestor microbuse să fie din categoria profesioniștilor, ca să știe ce să facă pentru ca acestea să nu ia foc sau să nu le bubuie bateriile. Că second-hand nu se mai pune problema, din moment ce "specialiștii" consiliului județean consideră că experimentele lor sunt imbatabile.
Postat 05 August 2024, 08:46 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4662 RON
  • 1 EUR = 4.9738 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON