URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 05 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
02 Iulie 2024, 17:10

2023, un an fructuos pentru ORDA: Contribuții majore privind drepturile de autor și drepturile conexe

2023, un an fructuos pentru ORDA: Contribuții majore privind drepturile de autor și drepturile conexe sursa foto: ORDA
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru domeniul dreptului de autor și drepturilor conexe, anul 2023 a reprezentat unul dintre cei mai fructuoși din ultimii 28 de ani de la înființarea Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA). Echipa de profesioniști dedicați domeniului au realizat toate obiectivele propuse în planul de acțiune aferent anului 2023.

„Cu toate că ne-am propus obiective extrem de ambițioase și importante pentru anul 2023, am reușit, împreună cu colegii mei, îndeplinirea acestora, precum și alte activități și acțiuni de o mare însemnătate pentru toate categoriile de titulari de drepturi, utilizatori, societate civilă, autorități care activează în domeniul dreptului de autor și drepturilor conexe, și nu în ultimul rând, pentru simplii cetățeni interesați de acest sector cu o contribuție majoră la dezvoltarea economică, culturală și socială a țării noastre”, a declarat Andrei-Simion Ijac (foto), Director general ORDA.

Două asemenea realizări majore sunt aprobarea prin Hotărâre de Guvern și publicarea în Monitorul Oficial a Strategiei naționale în domeniul proprietății intelectuale 2024 – 2028, care vine după o absență de 16 ani de când ultima strategie în materie și-a încheiat valabilitatea, respectiv finalizarea cu succes a proiectului „eORDA – simplificarea procedurilor administrative și facilitarea serviciilor publice în mediul digital, în domeniul drepturilor de autor și conexe”, care transpune principiile bunei guvernări, ale dezvoltării durabile, eficienței și eficacității, promovând scăderea birocrației și simplificarea procedurilor administrative.

Totodată, participarea ORDA la reuniunile Comitetului Național pentru aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), reprezentarea intereselor României în domeniu la nivelul UE și în cadrul Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI), precum și evenimente internaţionale organizate cu sprijinul sau sub egida OMPI, cum ar fi cea de-a 5-a ediție a Conferinței Regionale OMPI privind Proprietatea Intelectuală în Economia Digitală pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (IMM), evenimentul de diplomație publică cu prilejul Adunării Generale a Statelor Membre OMPI, revista în format electronic a Grupului regional CEBS din cadrul OMPI reprezintă alte repere semnificative, care au contribuit la sporirea vizibilității României pe plan internațional.

În ceea ce privește gestiunea colectivă, în anul 2023 au fost efectuate 58 de controale anuale și punctuale la organismele de gestiune colectivă, ORDA ajungând la zi cu desfășurarea controalelor asupra acestor organisme și a emis peste 33 de decizii de intrare în legalitate și de reglementare a activității organismelor de gestiune colectivă.

Educația și Proprietatea Intelectuală este un sector în care, și datorită eforturilor ORDA, România deține o poziție de lider și se bucură de o amplă recunoaștere internațională, fiind unul dintre puținele la nivel mondial care deține o Programă Școlară la nivel liceal pentru disciplina Educație pentru Drepturile de Proprietate Intelectuală.

Strânsa cooperare cu Republica Moldova, implicit cu Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI), reprezintă o prioritate ORDA, ea vizând oferirea sprijinului pentru integrarea țării vecine în Uniunea Europeană, inclusiv prin alinierea legislației din domeniul proprietății intelectuale la acquis-ul european.

„Aș dori să reiterez și cu acest prilej faptul că ORDA va continua și în perioada următoare, prin transparenţă, creativitate, responsabilitate şi profesionalism, să contribuie la dezvoltarea, protejarea și promovarea domeniului dreptului de autor şi drepturilor conexe, sector vital în dezvoltarea economică, dar şi socio-culturală a societăţii”, a declarat directorul general al Oficiului, Andrei-Simion Ijac.

Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) este organ de specialitate al administraţiei publice centrale în subordinea Guvernului, cu personalitate juridică, fiind autoritate unică de reglementare, evidenţă prin registre naţionale, supraveghere, autorizare, arbitraj şi constatare tehnico-ştiinţifică în domeniul dreptului de autor şi al drepturilor conexe.

Atribuțiile ORDA sunt stabilite prin Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, republicată, modificată și completată, precum și prin HG 401/2006 privind organizarea, funcţionarea, structura personalului și dotările necesare îndeplinirii atribuţiilor, modificată și completată.

Întregul raportul ORDA pentru anul 2023 poate fi consultat aici:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Delgaz Grid
  • Numere de telefon dispecerat pentru urgente gaz, apelabile non-stop
    Pentru sesizarea urgentelor si disfunctionalitatilor în ceea ce priveste alimentarea cu gaze naturale, Delgaz Grid pune la dispozitia consumatorilor doua numere de telefon, disponibile non stop:  0265.200.928 (numar taxabil cu tarif local din reteaua Telekom si cu tariful operatorului pentru toate celelalte retele de telefonie) si 0800.800.928 (numar gratuit, apelabil din principalele retele de telefonie fixa si mobila).  Dispeceratul asigura servicii specifice de preluare rapida a apelurilor si interventie pentru toti locuitorii din aria de competenta a companiei.  Reamintim consumatorilor nostri principalele masuri de siguranta ce trebuie luate în cazul în care simt miros de gaz în interiorul imobilelor: sa stinga toate focurile; sa deschida imediat toate usile si ferestrele; sa nu manevreze aparate electronice; sa nu aprinda lumina; sa nu verifice cu flacara instalatile cu gaze naturale; sa paraseasca încaperea si sa sune imediat la dispeceratul de urgenta Delgaz Grid.  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6089 RON
  • 1 EUR = 4.9772 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON