URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Octombrie 2021, 08:01

2022 aduce taxe noi! Primăria Oradea propune taxe actualizate sau majorate, dar şi impozite noi pentru anul viitor

2022 aduce taxe noi! Primăria Oradea propune taxe actualizate sau majorate, dar şi impozite noi pentru anul viitor PE ROŞU. De la anul, locurile de parcare din vecinătatea parkingurilor supraetajate ar putea fi taxate cu 8 lei pe oră. "Măsura va fi luată pentru a elibera străzile din centrul oraşului. Nu e normal ca parcarea din strada Braşovului să stea pe jumătate goală, în vreme ce pe strada Dunării nu poţi trece de maşinile parcate", argumentează primarul Florin Birta
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O belea nu vine niciodată singură! După explozia preţului la gaz, scumpirea curentului electric şi a combustibililor, impozitele şi taxele orădenilor se pregătesc şi ele de majorări. 

Primarul Florin Birta supune dezbaterii publice proiectul de taxe şi impozite pentru anul 2022, ce prevede creşterea acestora. "Nu avem de ales. Acolo unde activitatea implică angajaţi şi costuri cu energia, tarifele ar putea creşte cu 10-20%, pentru că aceste costuri s-au scumpit şi trebuie acoperite", spune primarul.

Taxele speciale rămân!

Proiectul privind taxele şi impozitele pe anul 2022 a fost lansat în dezbatere publică de către primarul Florin Birta (foto) la începutul săptămânii trecute. Construit pe modelul fiscalităţii de anul trecut, el menţine supraimpozitarea de 500% a imobilelor aflate în stare de degradare şi prevede majorarea cu 50% a impozitelor pentru spaţiile comerciale şi terenurile din centru ţinute goale, precum şi pentru imobilele neracordate la reţeaua de canalizare acolo unde aceasta este trasă pe stradă. 

Prin excepţie, municipalitatea va amâna pentru a doua oară consecutiv aplicarea supraimpozitării cu 50% a celor circa 3.000 de locuinţe încălzite pe lemne. "Distrigaz mai are de făcut investiţii, după care, de anul viitor, cei neracordaţi vor fi somaţi să se lege la reţea. Nu poţi să îi ceri omului să renunţe la încălzirea pe lemne, dar el să nu se poată racorda la CET sau la gaz", explică primarul. Aceasta este, însă, singura concesie făcută orădeanului...

Întâi se indexează...

Începând de anul viitor, taxele şi impozitele orădenilor se indexează, conform Codului Fiscal, cu rata inflaţiei din anul 2020, stabilită de Ministerul Finanţelor la 2,6%. Astfel, impozitul pentru o garsonieră de 36 metri pătraţi va creşte de la 117 lei, cât e anul acesta, la 120 lei, cel pentru un apartament cu două camere de 66 mp va urca de la 218 la 224 lei, iar pentru un apartament cu trei camere de 77 mp se va majora de la 281 la 288 lei.

La fel, impozitul pentru un autovehicul cu o motorizare de 1.400 cmc se va majora de la 80 lei la 83 lei, iar cel pentru unul de 1.900 cmc de la 249 lei la 255 lei.

Vestea bună este că, la fel ca în 2021, orădenii care îşi plătesc integral obligaţiile fiscale până la primul termen de la sfârşitul lunii martie vor beneficia de o bonificaţie. Pentru că Primăria vrea să promoveze plăţile online, reducerea va fi de 4% în cazul celor care plătesc la ghişeu şi de 8% pentru cei care îşi achită impozitele pe internet.

... apoi se majorează!

Proiectul are, însă, şi părţi neplăcute. Printre multe altele, Primăria vrea să introducă de anul viitor o nouă zonă de parcare de maximum o oră, marcată cu roşu, în proximitatea parcărilor supraetajate şi a celor subterane.

Aici, intervalul de taxare va fi prelungit de la orele 7-18, cât este acum, la 7-21, iar şoferii vor plăti un tarif record de 8 lei pe oră sau de 4 lei pentru 30 de minute. "Scopul nu este să luăm bani de la oameni, ci să mai reducem din aglomeraţia de pe străzi. Noua zonă roşie va fi instituită pe o rază de circa 300 metri în jurul parcărilor subterane şi supraetajate şi este menită să determine şoferii să parcheze în aceste parcări", spune Birta. Deocamdată, primarul nu ştie câte locuri de parcare urmează să fie marcate cu roşu. "Acum delimităm arealul, dar vă asigur că nu vom face abuzuri", promite el.

Spirala majorărilor

În plus, municipalitatea vrea să dubleze de la 5 lei la 10 lei taxa de parcare în curtea Primăriei pentru intervalul scurs după cele 30 de minute gratuite până la o oră şi să majoreze de la 130 la 160 lei abonamentul pe un an pentru parcarea de domiciliu.

La fel, Primăria şi-a propus creşterea de la 65 la 75 lei a tarifului pentru închirierea unui teren de tenis acoperit cu balon în baza sportivă de pe Splaiul Crişanei de lunea până vinerea, respectiv de la 70 la 80 lei pe oră în cursul zilelor de duminică, şi să crească de la 30 la 40 lei pe oră taxa pentru cele neacoperite.

Cel mai mult va creşte taxa pentru închirierea sălii mari a Primăriei, acum în reabilitare, care se va majora cu 80%. Pentru zilele de weekend şi sărbători legale, mirii ar putea ajungă să plătească în loc de 250 lei pe 20 de minute, 450 lei pentru doar 15 minute. Iar tariful de weekend va fi valabil inclusiv pentru Casa Căsătoriilor din Cetate!

Hai cu "speciala"! 

Pe deasupra, municipalitatea pregăteşte şi introducerea unor taxe speciale. De anul viitor, orădenii care închiriază apartamente pentru turişti ar putea datora bugetului local taxa pentru promovarea turismului, la fel ca hotelurile şi pensiunile cu peste 5 camere. 

"Nu facem decât să aplicăm un tratament egal tuturor operatorilor de pe piaţă. Potrivit site-urilor de turism, este vorba de peste 170 de astfel de spaţii de cazare, în condiţiile în care cel mai mare hotel din Oradea are doar 168 de camere", argumentează directorul economic al Primăriei, Eduard Florea (foto). La o taxă de 50 lei pe lună pentru 10 luni pe an, municipalitatea speră să aducă în bugetul alocat turismului un plus de 85.000 lei anual.

În plus, Primăria vrea să introducă, printre altele, şi o taxă de urgenţă de 100 lei pentru eliberarea în două ore a certificatelor de naştere, căsătorie sau deces în locul celor distruse sau pierdute, respectiv de 50 lei pentru transcrierea extraselor de stare civilă emise cetăţenilor români de autorităţile străine.

Pieţe, ştrand, cimitir, zoo... 

Cele mai multe creşteri de taxe, între 10% şi 20%, ar putea fi aplicate însă de Administraţia Domeniului Public, care gestionează pieţele, ştrandurile, cimitirul şi grădina zoologică. Spre exemplu, taxa pentru închirierea unei mese în pieţe ar putea creşte de la 230 lei la 250 lei lunar (cu 19%), iar taxa de acces la Zoo pentru un adult s-ar putea majora de la 18 lei la 20 lei (11%). În ce priveşte aquapark-ul Nymphaea, taxa pentru o zi ar putea creşte de la 60 lei la 70 lei (17%), chiria pentru un prosop pentru saună de la 2 lei la 5 lei (150%), iar un abonament de înot cu 10 intrări de la 110 lei la 135 lei (23%).

În cazul Cimitirului Municipal, ADP propune majorarea taxei pentru preluarea decedaţilor de la 120 lei la 130 lei (8%), a celei pentru închirierea capelei de la 80 lei la 100 lei (25%), iar a celei pentru depozitarea decedatului la camera de frig de la 100 lei la 150 lei pe zi.

Directorul ADP, Liviu Andrica (foto), spune că majorările ar fi trebuit să fie chiar mai mari, dar a încercat să evite creşterile în salturi. "În cazul pieţelor, tarifele nu s-au mai majorat din 2018, iar la celelalte unităţi lucrăm cu tarifele din 2019, pentru că anul trecut nu le-am scumpit deloc. Între timp au crescut foarte mult preţurile la energia electrică, combustibili şi materiale", argumentează directorul. 

Atâta tot că aceleaşi costuri au crescut şi în sarcina orădeanului plătitor de impozite şi taxe, doar că el nu are cui să propună majorarea propriilor venituri...


DEZBATERE
Propuneţi aici!

Proiectul privind fiscalitatea locală pentru anul 2022 poate fi consultat de public la secţiunea "Dezbateri publice" de pe portalul Primăriei, www.oradea.ro, începând din 19 octombrie.

Orădenii care au nemulţumiri ori propuneri le pot transmite municipalităţii până pe 2 noiembrie, după care sugestiile vor intra în analiza iniţiatorilor, iar forma finală a materialului va fi supusă dezbaterii Consiliului Local Oradea în şedinţa de la sfârşitul lunii noiembrie.

Contribuabilii pot transmite propuneri pe adresa de email primaria@oradea.ro, prin fax la numărul 0259/43.75.44, prin poştă la adresa Piaţa Unirii nr. 1 sau direct la Centrul de Informaţii cu Publicul din palatul administrativ al oraşului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
25 Comentarii
dorintele oamenilor sunt nelimitate, dar resursele sunt limitate
medicina pe gratis, inseamna defapt ca doar primii 400 primesc RMN pe CASS, ca s-au terminat fondurile, asa ca e rationalizat. La fel si cu parcari pe gratis. Toti le vor, dar costa si nu toti si le permit. La fel si cu BMWurile, doar ca alea nu a zis inca nimeni ca intra in "drepturile omului". Mai nou omul are dreptul la confort si servicii pe cheltuiala altor oameni, ca doar e dreptul omului.
Postat 30 Octombrie 2021, 20:18 de unu
Primaria Oradea srl
Niste frustrati care nu si-au gasit vocatia si bunastarea in privat, in regim de concurenta, pe baza de abilitati si performante, au uzurpat o institutie publica, care ar trebui sa SERVEASCA , nu sa deserveasca cetateanul oradean. Luati de valul fondurilor europene, simturile si pretentiile lor s-au translatat in zona pesterii lui aladdin,calcind in picioare statisticile care aseaza bihorenii/oradenii la coada clasamentelor veniturilor oneste,din munca cinstita...
Postat 28 Octombrie 2021, 10:56 de excalibur
PARCARE GRATUITĂ ÎN CARTIERELE DE BLOCURI
Într-o societate democratică, civilizată, accesul la servicii esențiale ar trebui să fie nediscriminatoriu pentru membrii comunității. De ce unii care au ajuns să aibă bani mulți după ce au furat nederanjați în cei 30 de ani de democrație originală românească, să poată avea acces la un loc de parcare în zona de domiciliu, iar un pensionar, care a muncit din greu 40 de ani, să nu-și poată permite acest lucru ? Locurile de parcare în cartiere ar trebui să fie gratuite, accesibile pentru toată populația, iar autoritățile să nu permită abuzuri (cum ar fi de exemplu parcarea mașinilor de firmă, pentru că persoana respectivă nu vrea să se deplaseze cu autoturismul personal de acasă până la locul de muncă). Suntem departe de civilizația altor țări ... Și din această cauză nivelul nostru de trai este așa cum este ...
Postat 28 Octombrie 2021, 10:35 de unchiuvali
Noi suntem vinovati, noi i-am votat!
Un popor care votează corupți, impostori, hoți și trădători nu este victimă, este complice.
Postat 27 Octombrie 2021, 18:20 de pinonel
parcare la domiciliu pentru 100 lei PE AN?!?! Si te mai plangi ca nu sunt locuri de parcare intre blocuri.. daca e pe gratis, da-mi si mie 5, sa parchez tiru.
Cand taxele se majoreaza, si preturile cresc din cauza inflatiei, si ANGAJATII trebuie sa ceara marire de salar, ajustare la costul de trai. Daca nu o primesc, sa isi caute loc de munca la concurenta. Din pacate, multi angajatori nu maresc salariile din initiativa proprie niciodata. In rest, de taxele la parcari propuse, poate ca arealul e bine sa fie la 500m in jurul parcarilor etajate, nu as face nici o concesie sa cobor limita la doar 300m. In schimb, limita de timp de doar o ora mi se pare un pic prea putin, chiar si pe parcarile rosii, de multe ori o intrare la institutii si stat la coada si trece o ora si un sfert, fara mersul pe jos de/pana la masina, ar fi bine sa ramana tot la 2 ore, dar 2 ore care sa fie verificate, si daca s-a stat mai mult de 2 ore sa se chiar penalizeze. De asemenea, ca sa nu fie primaria acuzata ca vrea doar mai multe venituri, ar trebui sa oficializeze in scris prin regulament ca primele 15 minute nu se taxeaza, pe parcari de orice culoare, rosii, galbene sau albe. Si in final, abonamentul ANUAL de 130 lei pentru parcare la domiciliu este o prostie sa fie asa de ieftin (si subventioneaza traficul auto), cand la privat pe la Prima, ARED daca nu ai parcare si vrei sa inchiriezi te costa 80 EURO PE LUNA. In privinta abonamentelor la domiciliu primaria trebuie sa creasca de 10 ori pretul, la cel putin 1000 lei pe an, daca nu la 100 lei pe luna, si apoi de la acest nivel sa faca o licitatie bine mediatizata si facil de participat, pentru toti locatarii din zona, astfel incat pretul sa urce in functie de cerere, si cat sunt dispusi oamenii sa plateasca. Iar apoi, trebuie marcat cate un loc de parcare galben pentru vizitatori, la fiecare 500m-1km si intre blocuri.
Postat 27 Octombrie 2021, 18:15 de unu
@mitru
Aria de identificare se restrânge. Ca boschetar-bugetar ce iți faci veacul în P-ța Unirii 1-3, ia spune măcar la ce etaj din sediul primăriei lucrezi? Hai, ai curaj și zi măcar aripa, dreapta ori stânga. E clar că doar faci gargară, bătând câmpii tot aiurea? Când, în ce secol și în ce an, a fost modificat vreodată un proiect de hotărâre înaintat de Direcția Economică, urmare dezbaterii publice, pe tema taxelor și impozitelor? Niciodată. Iar asta ți-o spune cineva care are mai mulți ani de administrație publică decât numărul anilor de școală pe care îi ai tu, de la lepădat până în zilele noastre.
Postat 27 Octombrie 2021, 18:04 de KP
Foame de bani
Foame de bani si cu asta am spus totul, la asta se rezuma toate actiunile PMO. Banii sunt folositi pentru a marii salariile bugetarilor (in criza sanitara, economica etc, de care vreti voi) si sustinerea proiectelor executate de firmele de casa ale primariei, acoperirea incompetentei (vezi proiect Cantemir-Nufarul de nu au stiut sa calculeze cati stalpi sunt necesari, Ciuperca etc). Oradeanul de rand ramane cu buza ummflata si cu buzunarele goale. Apoi mai sunt si suraimpozitarile sub orice pretext a locuintelor care nu sunt racordate la gaz sau CET. Daca imi dovedeste oricine ca PMO plateste timbru verde (sau cum naiba se cheama) pentru locuintele care se incalzesc cu lemne, atunci eu propun sa ramana Bolo & co. pe viata la PMO si CJB.
Postat 27 Octombrie 2021, 17:00 de JAM11
va indemn sa trimiteti observatiile voastre
Aveti tot dreptul, iar primaria are obligatia sa le ia in seama. Termen pentru transmiterea de propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectele supuse dezbaterii publice: 2 noiembrie 2021 Transmiterea propunerilor, sugestiilor și opiniilor se poate face: prin email pe adresa: primarie@oradea.ro prin fax la nr. 0259/437.544 prin poștă pe adresa Primăriei Municipiului Oradea, Piața Unirii, nr. 1 depuse la Centrul de relații cu publicul – Primăria Municipiului Oradea, Piața Unirii, nr. 1 Materialele transmise vor purta mențiunea: ”Recomandare privind proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor, taxelor și tarifelor locale pentru anul 2022” sau ”Recomandare privind proiectul de hotărâre privind revizuirea zonării fiscale a teritoriului Municipiului Oradea”
Postat 27 Octombrie 2021, 15:51 de mitru
CrisDumi aka KP si alte indicative care esti
Tu interpretezi Codul Fiscal
Postat 27 Octombrie 2021, 13:39 de Sandu2100
Sanda aka Proasta Satului.
Codul Fiscal stipulează posibilitatea indexărilor și actualizărilor, între anumite marje procentuale pe care le adoptă consiliile locale la propunerea aparatelor executive ale UAT-urilor. Nu obligă, ci permite la inițiativa licală a instituției primarului. Simplu și clar. Cum ar fi faptul că o primărie poate propune, la impozitarea clădirilor spre exemplu, între 0,6% și 2% din valoarea de evaluare sau de impozitare secvențială, după caz. Așa că, eu nu mint. Și nu că aș fi "expert" în materie, dar după mai bine de trei decenii de lucru "în" sau "cu" administrațiile publice locale, pot să interpretez obiectiv orice decizii de acest fel. Așadar, tu nu numai că bați câmpii, dar nici măcar nu ai habar să citești prevederile Codului Fiscal și al L215 modificată și actualizată. Ultima e chiar străină cu totul liberalilor tăi. Voi sunteți profund retardați și nici nu pricepeți sensul unui act normativ precum Codul Fiscal.
Postat 27 Octombrie 2021, 12:59 de KP
excalibur
Incearca si tu tarane, baga numa la sapa, orasul nu e de tine
Postat 27 Octombrie 2021, 12:50 de Sandu2100
La loc comanda...
Cititi cu atentie... "Primăria Oradea propune taxe actualizate sau majorate..." " tarifele ar putea creşte cu 10-20%". E doar o figura de stil, "Primarul Florin Birta supune dezbaterii publice proiectul de taxe şi impozite pentru anul 2022, ce prevede creşterea acestora.". Acuma, daca in urma dez-baterii publice, oradenii vor dori cu adevarat, e posibil sa devina realitate. Daca nu vor dori,ramine cum am stabilit...
Postat 27 Octombrie 2021, 11:44 de excalibur
Sanduuuullleew
Nu mai lua mă băiatule, viagra, că nu-ți face bine. Ajungi să te exciți ori de câte ori gașca ne_buna din pmo face câte o boacănă. Și vezi că dacă ăstia o țin tot așa, o să ajungi inapoi la coada vacii, de unde ai venit.
Postat 27 Octombrie 2021, 11:16 de oradeanbihor
...votul exclusiv al reprezentanţilor PNL
https://www.ebihoreanul.ro/stiri/rezultate-finale-florin-birta-a-castigat-primaria-oradea-cu-70-din-voturi-lista-pnl-a-primit-65-din-sufragii-cum-va-arata-consiliul-local-159053.html
Postat 27 Octombrie 2021, 11:14 de excalibur
Florin Birta, noul primar al Oradiei: "Ştiu cum gândeşte Ilie Bolojan şi ştiu ce trebuie făcut"
https://www.ebihoreanul.ro/stiri/florin-birta-noul-primar-al-oradiei-stiu-cum-gandeste-ilie-bolojan-si-stiu-ce-trebuie-facut-159470.html
Postat 27 Octombrie 2021, 11:13 de excalibur
Foarte perversi oameni ăștia care ne conduc
Cum sa mărești taxele când toată Țara o sa intre într-o criză.Preturile la gaze,electricitate și mâncare au crescut,iar tu vrei sa mărești taxe și impozite,taxe parcări și la cimitir?Daca ridici prețul la impozite la clădiri ,macar Iarna baga in * mea căldura de la Cet-ul asta performant să ajungă și până la etajul 4.Pentru parcările de domiciliu de ce ceri bani,daca numai când le faci trasezi 2 lini și scri numărul de la mașină și nu vi sa le mături.La Cimitir tot ridici taxele de fiecare data sa vă dați salarii nesimțite,Eu unul decât să mă îngrop in Oradea mai bine merg la 100 km și nu plătesc taxele astea nesimțite
Postat 27 Octombrie 2021, 10:59 de Davidutu
BihoreanuSuparat
Cum votez un asemenea primar?? Simplu, pt ca taxele si impozitele mele isi vad beneficiul in orasul meu pt comfortul meu, iar daca tu esti din Oradea si nu vezi toate astea, inseamna ca esti beneficiarul sistemului social sau esti un contralau de genul MILUT, dar pana atunci la munca nu la intins mana
Postat 27 Octombrie 2021, 10:55 de Sandu2100
Incredibil
Chiar nu pot sa inteleg cum poti sustine un astfel de primar si o astfel de conducere. Ok, inteleg .. iti reabiliteaza cladiri ( pe banii proprietarilor, obligati sa lucreze cu firma “x” ), iti asfalteaza strada ( la unii, la altii .. vaisamar ), depun proiecte pe fonduri europene pentru tramvaie/autobuse etc. Poti face toate aceste lucruri, dar cat timp biletul pentru o calatorie cu transportul in comun e cel mai scump din tara, degeaba. Poti avea locuri de parcare ultramoderne, daca oradenii nu isi permit sa plateasca parcarea. Odata cu dezvoltarea orasului, PMO ar trebui sa forteze si dezvoltarea oradeanului de rand. AVEM CELE MAI MICI SALARII DIN ROMANIA. Poti avea “n” parcuri industriale cu “n” firme, daca salariile sunt in bataie de joc, degeaba. Nu poti doar sa cresti taxele. Ei cresc taxele oradenilor anual, dar salariile oradenilor sunt la fel, poate chiar mai mici de la an la an. In loc sa creasca anual taxele mai bine ar remedia probleme din administratie, care slava Domnului sunt o gramada. Peste 40% din oradeni sunt oameni de rand cu salarii modeste, PMO ar trebui sa se gandeasca la ei. Cand cresti taxele le cresti si celor cu salarii mizerabile sau mediocre … si ei au dreptul sa parcheze in parcarile moderne cu care se lauda PMO. Din pacate odata cu cresterea taxei de parcare le interzici acest drept. Ar trebui sa deschidem ochii si sa vedem ca in Oradea nu e doar lapte si miere. Un procent bun sunt oradeni de rand, nu bogatani. Oradeni care, cu siguranta, le-au oferit votul lor actualei administratii.
Postat 27 Octombrie 2021, 10:14 de User anonimizat
Echipa cîștigătoare s-a lovit la buzunare
Astia nu au criza economica. Au ramas vrajiti de scamatorul Citu care a avut cea mai mare crestere economica, imprumutind in nestire (https://www.mediafax.ro/economic/la-cat-a-ajuns-datoria-externa-a-romaniei-plus-de-8-4-miliarde-de-euro-in-primele-8-luni-20300415).Vrea "să majoreze de la 130 la 160 lei abonamentul pe un an pentru parcarea de domiciliu" .Dragii de ei, DECIT 25%. Asa da, dezvoltare. Gospodari adevarati.
Postat 27 Octombrie 2021, 09:33 de excalibur
CrisDumi aka KP
Minti ca de obicei "Codul fiscal prevede indexarea taxelor cu rata inflatiei " si nu mai parca in centru, ca nu e de tine, succes la tribunal, ai grija sa nu te scoata cu matura de acolo
Postat 27 Octombrie 2021, 09:29 de Sandu2100
Hai, să vedem cum se mișcă "opoziția".
Pentru că hotărârea asta piate fi desființată în contencios administrativ, având în vedere faptul că are în conținut foarte multe prevederi fals prezentate, nelegale și lipsite de fundament financiar-economic. Orădenii nu au obligația de a susține salariile bugetarilor din primărie, pe fondul unor așa-zise actualizări ale unor nevoi speciale care acoperă, de fapt, ineficiența și împrumuturile pentru tot felul de fantezii liberale. Așadar, ne vedem la Tribunal.
Postat 27 Octombrie 2021, 09:21 de KP
Nu înțeleg de ce trebuie să minți, ca primar, contribuabilii care te-au ales? Ce fel de om ești? Ce caracter?
Codul Fiscal nu impune și nu obligă creșterea taxelor, impizitelor și tarifelor locale în niciun fel. Peste 50% dintre localitățile României, pe fondul endemiei, nu și-au crescut astfel veniturile administrative, nici în 2020 și nici în 2021. Marea majoritate a UAT-urilor nu și-au propus să crească nici în 2022 ceva. De fapt, Oradea se află de multă vreme la nivelul celor mai mari impuneri din România, dar și unele complet nelegale. Un singur exemplu vă dau. Este ilegal să supraimpozitezi un imobil (spațiu comercial), pe motiv că nu are mai activitate de la un moment dat. Se impozitează valoarea evaluată pe criterii normative a unei proprietăți, nicidecum pe faptul că are sau nu are lacătul pe ușă, urmare politicilor economice dezastruoase, practicate de către Statul Român. Adică, tu restricționezi accesul în spațiile comerciale, pe tot fel de motive așa zis sanitare "gândite" de un secretar de stat descreierat, care diminuează veniturile cu peste 70%, dar vrei să stau cu lumina aprinsă când și cum vrei tu. Nivelul de noninteligență a edililor din PMO e atât de precar și nestimulativ, încât vom avea cât de curând unul dintre cele mai "prăfuite" orașe din această țară de "arahat".
Postat 27 Octombrie 2021, 09:14 de KP
Propunere
Nu va faceți probleme ca puneți birurile astea pe noi, important este sa avem tot felul de șantiere prin oraș non stop, centuri și chestii de-astea.
Postat 27 Octombrie 2021, 09:13 de User anonimizat
Rușine
Acești trepăduși au un tupeu fantastic de mare. Nu le este rușine să își bată joc de un întreg oraș cu aceste taxe și impozite mărite. Li se pare lor că nivelu de trai în acestă țară a crescut de nu mai știu oameni ce să facă cu aceste salarii atât de mari. Tovarășu Andrica este o rușine a administrație, în cimitir nu este tăiată iarba doar din amintiri (nor cu seceta din acest an) Pentru ce se plătesc aceste sume imense la accesul în aquapark. FOAME DE BANI cam asta ar fi tot.
Postat 27 Octombrie 2021, 08:59 de Acela
Concluzii //
Daca pe strada Dunării parcam , parcam legal PLATIM asta cu " nu poti trece " nu tine... iar daca Primaria a facut parcare cu milioane de euro si trebuie amortizată asta DA...Mărim taxele
Postat 27 Octombrie 2021, 08:44 de strada
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON