URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 28 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am fost la deschiderea fabricii de anvelope Nokian Tyres, să văd cum arată o investiție de 650 milioane euro. Am vizitat linii de producție, unde se vede clar că gradul de automatizare este foarte ridicat. Fabrica are 10 hectare de clădiri și doar 500 de muncitori, adică 250 pe schimb. Practic, angajații au rolul de a supraveghea procesul de fabricație, iar o parte se ocupă de mentenanța instalațiilor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Iunie 2024, 21:01

20 de ani de la începerea lucrărilor pentru Autostrada Transilvania: doar 144 km au fost dați în folosință, în Bihor doar 5,35!

20 de ani de la începerea lucrărilor pentru Autostrada Transilvania: doar 144 km au fost dați în folosință, în Bihor doar 5,35! foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La mijlocul acestei luni s-au împlinit două decenii de când au început lucrările pentru construirea celor 415 kilometri ai Autostrăzii Transilvania, care din 2012 trebuia să traverseze țara de la granița de nord-vest până la Brașov. De atunci, însă, proiectul a fost redus la 270 km, din care s-au deschis circulației numai 144 km. În Bihor, s-au construit doar 5,35 km!

Scumpă și micșorată

Pe 16 iulie 2004, a punctat site-ul Europa Liberă într-un material publicat miercuri, premierul de atunci al României, Adrian Năstase, ministrul Transporturilor, Miron Mitrea, și oficialii companiei americane Bechtel, căreia în decembrie 2003 i se încredințase un contract fără licitație și fără un preț stabilit, au inaugurat lucrările la șantierul autostrăzii în Săvădisla, județul Cluj.

De atunci, în 2009 au fost deschiși circulației 42 km între Turda și Gilău, iar în 2010 încă 10 km, de la Turda la Câmpia Turzii, acestea costând 1,4 miliarde euro, după cum scria Ziarul Financiar, adică peste 22 milioane euro/km, în condițiile în care în prezent un kilometru de autostradă s-ar construi cu 4,5 – 28 milioane euro.

Ani întregi contractul cu Bechtel a fost secretizat, pentru ca în 2013 ministrul Marilor Proiecte, Dan Șova, să anunțe că originalul s-a pierdut, iar în același an să fie și reziliat, cu plata unei despăgubiri de 37 milioane euro către compania americană, căreia până atunci i s-ar fi plătit peste 2 miliarde euro.

După 2013 au fost organizate numeroase licitații pentru reluarea lucrărilor, pe loturi, iar între timp lungimea construită a ajuns la 144 km, din care 125 km între Nădășelu - Târgu Mureș, 15,3 km între Nușfalău și Suplacu de Barcău, iar 5,53 km între Biharia și Borș.

Porțiunea de circa 150 km dintre Târgu Mureș și Brașov a fost eliminată din proiectul inițial, astfel că Autostrada Borș - Brașov, de 415 km, a devenit Autostrada Borș - Târgu Mureș, de 270 km.

Finanțarea este asigurată din fonduri europene și fonduri de la bugetul de stat.

Cu probleme și în Bihor

Pe tronsoanele nefinalizate ale autostrăzii, inclusiv pe cele din Bihor, sunt probleme de ordin tehnic și juridic, mai multe licitații fiind blocate și reluate de mai multe ori.

Pentru lotul Suplacu de Barcău - Chiribiș (26,35 km) CNAIR a semnat în această primăvară un contract cu Erbașu Construcții contra sumei de 884,12 milioane lei (fără TVA), după ce precedenta licitație fusese câștigată în 2021 de o asociere condusă tot de Erbașu, contra sumei de 524,956 milioane lei (fără TVA), fiind însă anulată de CNAIR.

Pentru lotul Chiribiș – Biharia (28,55 km), CNAIR a derulat anul trecut o licitație câștigată contra sumei de 785,21 milioane lei (fără TVA) de asocierea firmelor Precon Transilvania (controlată de Beneamin Rus, proprietarul grupului Selina) și Citadina 98 din Galați, însă contractul a fost semnat abia în acest an, iar ordinul de începere a lucrărilor a fost dat abia pentru anul viitor.

Motivul? Asocierea care câștigase precedenta licitație, în 2021, formată din firmele Trameco, Drum Asfalt, Drumuri Bihor (tot din grupul Selina), Vahostav SK (Slovacia) și Water Drillings (București), au deschis împotriva CNAIR un proces deoarece ar fi reziliat abuziv contractul, după ce firmele ceruseră majorarea lui de la 326 milioane lei la 450 milioane lei invocând lucrări suplimentare, a căror necesitate a fost atunci respinsă, ulterior fiind însă incluse în caietul de sarcini al licitației de anul trecut.

Pentru ambele tronsoane, termenul de finalizare ar urma să fie de 2 ani.

Vecinii, mai cu spor

Europa Liberă notează că, spre deosebire de România, țări precum Ungaria și Polonia s-au mișcat mai alert la construirea de autostrăzi.

Astfel, de la o rețea de 267 km de autostrăzi în 1990, Ungaria a ajuns până în anul 2022 la peste 1.800 km, iar Polonia, care a ieșit din comunism cu 257 km de autostrăzi, a ajuns și ea la peste 1.800 km în același an, 2022.

Până și Bulgaria a ajuns în 2022 la 800 km, având însă doar jumătate din suprafața României.

Țara noastră avea 113 km de autostrăzi în 1989, iar în acest an a ajuns la peste 1.000 km. În prezent, în România sunt în construcție alți peste 700 km de autostrăzi, între care Autostrada Moldovei (320 km), cu termen de finalizare 2026, Autostrada Sibiu - Pitești (122 km) și Autostrada Sibiu - Făgăraș (68 km) - ambele trebuind terminate până în 2028.

Materialul din Europa Liberă poate fi citit integral aici.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
sandu2102
Asta știu de mult, daca vin alții noi o sa fie o problemă, ca ne TUTEM toate relațiile făcute pana acuma, și dupa cum vezi Oradea merge bine, sper ca nu ai vrea sa vină un idiot si sa ne duca spre Rusia, ca apoi o luam de la 0 pt 30 de ani.
Postat 20 Iunie 2024, 20:59 de Sandu2100
Orasul lui sandu
Bai sandule vezi ca iar ai uitat sa iti iei medicamentele. Nu stiu in ce lume traiesti dar iti daca nu stiai pnl isi imparte ciolanul cu psd de ceva vreme. Deci pnl=psd=coruptie
Postat 20 Iunie 2024, 19:20 de sandu2102
Eșecul ăsta merge din prima la Băsescu si apoi la PSD-ESCU
Interesant ca Bolojan nu are cuvânt de spus aici. Bolojan și Birta fac facilitățile de a descongestiona Oradea. Dacă odată se deschide autostrada PLI mele Transilvania, traficul in Oradea si Bihor va scădea semnificativ datorită investițiilor făcute.
Postat 19 Iunie 2024, 21:47 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON