URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 01 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
28 Iunie 2024, 09:57

2 x Oradea Pride: Două grupări din oraș vor organiza evenimente dedicate comunității LGBTQIA+

2 x Oradea Pride: Două grupări din oraș vor organiza evenimente dedicate comunității LGBTQIA+ (Foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Două grupări ce promovează incluziunea şi diversitatea vor organiza în iulie şi în august două ediţii distincte a Oradea Pride, adică mai multe manifestări pro-LGBTQIA+.

Primul eveniment este programat în perioada 8 -14 iulie şi este organizat de Egal Oradea, un grup civic informal dedicat comunităţii LGBTQIA+.

"Vom avea o săptămână cu speakeri şi workshopuri pe teme diverse, proiecţii de scurtmetraje, cu incursiune în lumea artei, a muzicii, party şi alte surprize, la care vă aşteptăm cu drag pe toţi", se arată într-un anunţ publicat pe paginile de pe reţelele de socializare ale grupului.

Între altele, orădenii vor putea participa la mai multe concursuri sportive, inclusiv întreceri în saci de cartofi ori cursa cu oul în lingură, care vor avea loc, sâmbătă, în Parcul Libertăţii din Oradea, de la orele 16 la 19. Toate activităţile vor fi gratuite pentru participanţi.

Programul complet încă nu a fost finalizat, acesta urmând să fie publicat pe paginile Egal Oradea de pe reţelele de socializare.

Și Asociaţia Ark, care a organizat anul trecut prima ediţie a Oradea Pride, a anunţat tot pe reţelele de socializare că va avea loc o nouă ediţie, în perioada 8 - 11 august.

"În cadrul săptămânii Oradea Pride, vom avea o serie de evenimente tematice precum ateliere, concerte sau expoziţii, prin care ne propunem să oferim participanților o imagine autentică a situaţiei persoanelor LGBTQIA+ din ţară. Detalii privind locaţia şi programul complet al evenimentelor vor fi anunţate în curând", au scris reprezentanţii ONG-ului pe reţelele de socizalizare.

În urmă cu un an, prima ediţie de coagulare a comunităţii LGBTQIA+ din Oradea, organizată la începutul lunii august, a creat agitaţie în oraş şi s-a lovit de reticenţă și manifestări de intoleranţă.

Anunţat iniţial la un centru din oraş, evenimentul a fost mutat într-un local, la presiunile proprietarilor clădirii celui dintâi.

În mediul online au apărut atunci comentarii batjocoritoare şi mesaje de ură împotriva persoanelor din comunitate şi au fost lansate petiţii pentru ca evenimentul să nu se ţină.

Tot atunci, şapte reprezentanţi cu rang de episcop ai principalelor biserici creştine bihorene au dat publicităţii o epistolă intitulată "Scrisoare către bihoreni", în care spuneau că trebuie trasate "nişte limite clare ale normalităţii" şi că "este natural că bărbaţii să fie bărbaţi, femeile să fie femei".

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
21 Comentarii
sandu2100
prima data cand itu apreciez un comentariu.vezi ca se poate sa fii si pertinent.
Postat 29 Iunie 2024, 17:07 de florea
Anuta, adevărata îndobitocire și propagandă
este ideologia de gen, conform căreia, unii “se nasc altfel decât ceilalți”. Nimeni nu “se naște” cu o atracție față de același sex. Nu există o genă responsabilă cu homosexualitatea în codul genetic al homosexualilor. Știm asta pentru că tocmai ei au inițiat cercetările, dar nu au găsit nimic. Cât despre persoanele transexuale, în majoritatea cazurilor vorbim despre o tulburare psihică numită disforie de gen. Da, trebuie respectate personale LGBTQ, dar reamintirea datelor biologice nu este lipsă de respect. Îndobitocirea este să le zici totul e absolut normal.
Postat 28 Iunie 2024, 22:52 de Rogerius
Florea
Eu nu am treabă cu ăștia care e cu pe inversa matricei, îi respect si pe ei si pe ele, cel mai mult respect pisicuța, mai mult ca IPS ăla de la Constanța că no, pisicuța e dulce. Tu ai zis ca faci mai mulți bani cu oile, decât face POIU cu rețelele, ma deranjează ăștia cu gender, adică gender poate fi si o oaie care se plimba pe curcubeu cu un corn in frunte sau altundeva. Oare oile tale e vopsite in curcubelu sau e cu rosu si albastru?? Eu tolerez si PZD , dar nu si gender, acolo problea de de acasă de mici copii.
Postat 28 Iunie 2024, 21:43 de Sandu2100
pai daca e asa
toleram sandu 2100,pupator de inele PNL,toleram stimabilul Dl Poiu expert emerit ptobabil in securitate it,toleram Madama KP care uneori se lasa dusa de val,toleram dacul liber aka civisulpiatum,toleram sarbatoarrea llu iancu avram,toleram sarrbatorirea intemeietorului orasuluui Oradea Mare ,Sfantul Ladislau,dar nu vrem sa toleram aceste fiinte firave,lipsite de ura in manifestarile lor,si totodata lipsite de compasiunea celor care nu sunt in situatia lor.rusine voua cei care aruncati cu piattra in aceste fiinte fara vina!
Postat 28 Iunie 2024, 21:09 de florea
Mor de ras
Am lăsat mai jos un comentariu și este pt prima data când am mai multe dislike-uri decât like-uri. Știm cu toți de unde vine dislike-urile alea...și ma tot mir, nu credeam ca sunteți asa multi care participați la concursuri de purtat ouăle în gură. Solicit Primăriei Oradea sa le ofere acestor distinși domni care participă la un concurs de purtat oua în gură, loc special pt a manifesta mândria ca sunt homosexuali, undeva în zona străzi Voltaire!!! Și cred ca orădenii care gândesc puțin, ma susțin în cererea mea :)))
Postat 28 Iunie 2024, 20:06 de Alex07
Ce de like uri
Nu am mai văzut atâtea la nici un articol de pe acest site. Posibil să se fi activat comunitatea mai sus menționată și au distribuit link-ul pe grupul național. Încet încet va fi paradă și la noi cum a fost anul acesta la Cluj.
Postat 28 Iunie 2024, 19:37 de CivisUlpianum
Lumea in care traim
Din punct de vedere stiintific, aceasta chestia este o anomalie. Traim intr-o lume in care exista si vedem, o multime de anomalii.
Postat 28 Iunie 2024, 19:28 de TheSolarConnection
Doua grupari
Propaganda si recrutari, asta fac gruparile respective. Circ pe strazi. Vi se pare normal ?
Postat 28 Iunie 2024, 19:14 de TheSolarConnection
Președinte de onoare al "evenimentului" va fi ...
... "Rujuleț".
Postat 28 Iunie 2024, 18:19 de KP
unu
E Antonia nu Alexandra
Postat 28 Iunie 2024, 17:22 de Sandu2100
invitat special: Alexandra Cun de la psihiatrie
sa ii dea si ei microfonul sa vorbeasca
Postat 28 Iunie 2024, 16:35 de unu
Pt Iahim
De când deviațiile sexuale au ajuns un element de cultură? Lasă vrăjeala ieftină și limbajul mieros că nu ține la oamenii sănătoși la minte! Dacă ai fi zis că se adunau homosexualii să citească o carte despre anatomie mai vorbeam. Așa cunoșteau și ei că sunt DOAR 2 genuri anatomice nu 100 și se mai culturalizau.
Postat 28 Iunie 2024, 15:51 de georgemarian
Daca asta e civilizație, nu mulțumesc!
Asta e civilizație, sex cu urme de fecale?! Ăsta e apogeul omului civilizat în mileniul 3? Asta vreți să promovăm? Și să ne mai mândrim cu prostia asta? Tocmai asta deranjează lumea normală, faptul că un comportament anormal vrea să iasă tot timpul deasupra. Oradea poate să aibă poduri și pasaje din metru în metru, dar în clipa când aprobă astfel de lucruri și derapaje morale devine un oraș de mahala. Ceea ce se întâmplă cu promovarea acestor lucruri este chiar contrar constituției. Articolul 48(1) Familia se întemeiaza pe casatoria liber consimtita între soti, pe egalitatea acestora si pe dreptul si îndatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor. Casatoria are ca scop nașterea de copii nu perversiuni sexuale animalice. Cele mai multe sinucideri sunt în randul homosexualilor. Cele mai multe abuzuri sunt asupra copiilor adoptați de aceste persoane. Ce drepturi nu au ei și avem noi în plus, oamenii normali? Dacă sunt cetățeni români au aceleași drepturi ca și orice cetățean român. Să nu vină cu poezia asta cu egalitatea că sunt egali în toate. Știm că se împing bani puternici de afară, nu doar în România, că aici e mizilic, inclusiv în statele care conduc lumea, pentru că există un plan care trebuie îndeplinit. Atâtea asociații LGBT cu sedii, angajați, chirii, imprimate, pe banii cui?
Postat 28 Iunie 2024, 15:45 de georgemarian
Anuta draga/dragule
Nu are nimieni nimic cu "voi" sua cu ei. Eu nu cred ca nu ati putut sa participati la evenimentele din spatiile publice sau ati fost restrictionati intr-un fel, sau nu ati putut sa stati la o terasa ca ati fost dati afara. Dar ce se incearca prin aceste "manifestatii" ? Sa schimbati normalitatea sa va bagati cu forta in mintile copiilor sa le spuneti ca defapt asa ii normal si TRENDY? Vorbesti de democratie, dar nu sti ce inseamna cand faci referire la dictatori.La urma urmei ce drepturi va sunt incalcate si ce doriti?
Postat 28 Iunie 2024, 14:31 de CalinPopescu
Poiu
Dacă se manifestă așa, o fac probabil pentru câ se simt discriminati. Într-o societate democratică oricine are dreptul să manifesteze. Atâta vreme cât nu încalcă legea.. Iar dacă această comunitate ar fi încălcat legea, ar fi fost sancționați. Cei care se simt "deranjați, să nu se uite. Așa cum fac eu.
Postat 28 Iunie 2024, 13:12 de Anuta
Mândra Oradea!!!
Nevoia de o viață plină înseamnă dorința de a ne împlini abilitățile și potențialul. Omul modern ar trebui să fie capabil să formuleze sensul vieții sale, care ar trebui să depășească existența. Este bine dacă suntem capabili să facem acest lucru în mai multe moduri. E bine să te simți reușit. Chiar și cel mai complicat mod de viață uman poate fi simplificat: avem nevoie de sarcini pe care ne place să le îndeplinim. Găsindu-le, putem face cel mai mult pentru a ne trăi bine viața. Asa cã, sã-i lãsãm sã se simtã mândri in Oradea care e mândrã pentru istoria ei,pentru multikulturalitás tea ei, pentru stilul sãu, pentru felül in care se dezvoltã.
Postat 28 Iunie 2024, 13:00 de iahim
Anuta
Tu ca persoana straight, de ce nu faci parada sa iti exprimi "filetul". Nu are nimeni treaba cu ei dar nici sa facem parada si sa ne expunem senzatiile. Acolo deranjează deja, nu orientarea sexuala. Faca ce or vrea, cum or vrea, cu cine or vrea, nu le are nimeni nimic.
Postat 28 Iunie 2024, 12:25 de poiu
Cei care s-au născut altfel decât noi ...
trebuie izolați, stigmatizați, batjocoriti, etc. Eventual inscripționati cu o stea pe îmbrăcamintea lor. Nicidecum să se poată bucura de o viață normală, cu aceleași drepturi de care beneficiază semenii lor, care n-au avut ghinionul de a se naște așa. Popor indobitocit de propaganda celor care nu doresc civilizație și democratie. Gen Putin, Kim, Xi, etc.
Postat 28 Iunie 2024, 11:11 de Anuta
Nu stiam ce mai lipseste din oras...
Niste clovni din astia mai lipseau evident ca in rest totul merge struna pe aici.
Postat 28 Iunie 2024, 10:57 de cristianteofil
Hahahahhah
Se vor întrece într-o cursa cu oul în gură. Specific lor:))) dacă eu as avea putere, nu le-aș aproba astfel de manifestații sau le-aș aloca un loc undeva în zona străzilor Voltaire sau la blocurile "NATO". În Oradea vrem familiile tradiționale românești, nu vrem LGBTQXWZY! Sa meargă în Olanda ca acolo pot sta și cu trompa în fãrinã și pot face curse cu ouăle în gură! Hai România!
Postat 28 Iunie 2024, 10:39 de Alex07
Nu multumim!!
Sa ramana in spatiile lor sa-si discute probleme pe care considera sau nu ca le au. Nu avem nevoie de iteractiune, prezentata ca si ceva normal, cu copii nostri prin JOC in spatiile publice!!
Postat 28 Iunie 2024, 10:38 de CalinPopescu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6489 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON