URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 05 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Octombrie 2021, 13:27

150 de tone de soia modificată genetic, descoperite în Bihor, la Valea lui Mihai

150 de tone de soia modificată genetic, descoperite în Bihor, la Valea lui Mihai Camioanele cu soia, parcate în curtea unui depozit din Valea lui Mihai
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Șase camioane cu 150 de tone de soia modificată genetic au fost descoperite luni de inspectorii Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Bihor, în curtea unui depozit din Valea lui Mihai.

Sesizaţi de fermieri...

Funcţionarii DAJ Bihor au început verificarea depozitelor din judeţ vinerea trecută, după ce au fost sesizaţi de producătorii agricoli că persoane necunoscute au încercat să pună în vânzare un transport de soia modificată genetic adusă din Moldova, lucru interzis de regulamentul Uniunii Europene.

"Luni dimineaţă, la reluarea controalelor, am descoperit în curtea firmei Agrotex, fosta bază de cereale din Valea lui Mihai, şase camioane abandonate, fără şofer, iar unul chiar fără cap tractor", a declarat pentru BIHOREANUL directorul DAJ Bihor, Nicolae Hodişan.

Chestionați de inspectorii DAJ, reprezentanții Agrotex au susținut că doar au permis camioanelor să parcheze în curte și nu au nicio legătură cu încărcătura acestora.

Potrivit directorului Hodișan, inspectorii DAJ au certitudinea că soia este modificată genetic pentru că reprezentanţii firmei care deține camioanele au încercat să o comercializeze în zona Valea lui Mihai, dar clienții ofertați au refuzat să o cumpere pentru că nu era conformă legislației. "Reprezentanţii unei firme din zonă au luat probe din marfă şi, când au văzut că aceasta este modificată genetic, au refuzat că o cumpere, deşi în avizul de însoţire a mărfii scria că soia nu este modificată genetic", a explicat Hodişan.

Potrivit avizelor de însoțire a mărfii, fiecare camion transportă 25 de tone de soia. Dar nu este exclus ca, de fapt, cantitatea să fie mai mare, pentru că fiecare camion are o capacitate de 40 de tone.

Produsă în judeţul Iaşi

Suspiciunile inspectorilor DAJ Bihor sunt întărite de faptul că atât reprezentanţii depozitului din Valea lui Mihai, cât şi cei ai firmei transportatoare au refuzat iniţial să colaboreze, fapt pentru care aceştia au fost nevoiţi să ceară sprijinul Poliţiei Valea lui Mihai.

"În final, reprezentantul firmei care deţine camioanele ne-a comunicat că se va prezenta marţi la faţa locului, iar astfel vom putea preleva probe din soia în propriul nostru laborator. În funcţie de rezultat vom decide dacă marfa merge spre incinerare sau spre comercializare", a spus Hodişan.

Potrivit directorului DAJ Bihor, proprietarul camioanelor, care se ocupă şi cu comercializarea de produse agricole, susţine că ar fi cumpărat soia de la producători din regiunea Moldovei. "Reprezentantul firmei a afirmat că soia provine de la fermieri din judeţul Iaşi, care i-au dat declaraţii pe proprie răspundere că aceasta nu este modificată genetic", a explicat directorul DAJ Bihor.

Reprezentantul firmei a fost îndrumat să prezinte aceste declaraţii la DAJ Iaşi, pentru ca inspectorii de acolo să verifice în teren soia produsă de fermierii ieşeni.

Organismele modificate genetic de la soia și porumb la cartof și sfeclă de zahăr sunt interzise de la cultivare pe teritoriul Uniunii Europene, ca măsură de precauție cu privire la riscurile potențiale cu privire la toxicitate, alergii, rezistență la antibiotice și altele. Interdicția de la cultivare, aplicată pe teritoriul României din ianuarie 2017 odată cu aderarea la UE, a stârnit nemulțumirea fermierilor deoarece culturile modificate genetic sunt mai bogate și rezistente la secetă, boli sau dăunători.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.817 RON
  • 1 EUR = 4.9769 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON