URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Septembrie 2021, 16:41

150 de locuri. Două creşe noi vor fi construite pentru copiii din cartierele Rogerius şi Nufărul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Două creşe noi vor fi construite în Oradea, cu finanţare guvernamentală prin Compania Naţională de Investiţii, pentru copiii din cartierele Rogerius şi Nufărul.

Cu 4 şi 11 grupe...

Viitoarea creşă din strada Aluminei va avea 4 grupe, iar cea din strada Ion Irimescu, 11 grupe de câte zece copii fiecare. Termenul de finalizare a lucrărilor va fi de 14 luni.

"Ministerul Dezvoltării derulează un amplu program prin care se vor construi creşe în toată ţara. În Oradea se vor construi două creşe, pentru care am identificat deja terenurile. Astfel, o creşă mare, cu o capacitate de 11 grupe, va fi construită pe strada Ion Irimescu din cartierul Nufărul, în zona Liceului Penticostal Betel şi o creşă mică (foto jos), cu o capacitate de 4 grupe, va fi realizată pe strada Aluminei nr. 100 A, din cartierul Rogerius", a anunţat primarul Florin Birta luni, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ambele creşe vor dispune de grup medical, depozit pentru cărucioare, spaţiu multifuncţional, spălătorie, depozit lenjerie, cameră de sterilizare, bucătărie, oficiu, vestiar personal, birou administrativ, grupuri sociale şi duşuri, depozite de alimente, camere frigorifice şi alte facilităţi necesare pentru buna funcţionare.

Expropriere pentru creşă şi parc...

Pentru creşa din Rogerius, municipalitatea are la dispoziţie o suprafaţă de circa 2.500 metri pătraţi, în vreme ce pentru cea mai mare, din Nufărul, va fi nevoită să exproprieze un teren fără construcţii în suprafaţă de 7.100 metri pătraţi.

Municipalitatea va apela la această măsură pentru a rezolva problema locurilor la creşă din cartierul Nufărul.

"Zona e deficitară din punct de vedere al numărului de locuri. În strada Bumbacului avem 10 grupe în chirie la un privat care ne-a notificat că de anul viitor creşa nu va mai putea funcţiona acolo", a spus primarul.

În plus, municipalitatea va mai expropria în zonă un amplasament de 3.200 metri pătraţi pentru a amenaja un parc lângă viitoarea creşă pentru micuţi şi locuitorii din zonă.

Potrivit primarului, amplasamentul este folosit în prezent, în mod impropriu, ca parcare pentru maşini, pe spaţiu verde.

"În perioada următoare, Direcţia Tehnică se va ocupa de realizarea unui studiu de fezabilitate pentru amenajarea unui parc în această zonă, mai ales că nu există nicio zonă verde în apropiere", a promis Birta.

S-a aprobat!

Reunit luni, în şedinţă ordinară, Consiliul Local a aprobat indicatorii tehnico-economici ai celor două lucrări care vor fi finanţate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, pentru ca lucrările să poată începe în cel mai scurt timp.

Valoarea lucrărilor pe care le presupune construcţia creşei din strada Aluminei a fost estimată la 12,3 milioane lei, iar cea a creşei, mai mari, din strada Ion Irimescu (foto jos), la 22,3 milioane lei.

În ambele cazuri termenul de execuţie a lucrărilor a fost stabilit la 14 luni.

De asemenea, consilierii locali au declarat interesul public pentru amenajarea viitorului parc din cartierul Nufărul. Potrivit evaluatorilor, municipalitatea va plăti proprietarilor amplasamentului, cu suprafaţa de 7.100 metri pătraţi, despăgubiri în valoare de 1,58 milioane lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
un proiect bun
felicitari pentru acest proiect, avem nevoie de crese, gradinite si scoli decente in Oradea.
Postat 01 Septembrie 2021, 17:26 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON