URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 29 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Februarie 2022, 08:33

120 de ani de la deschiderea Lojii Masonice din Oradea, marcaţi în Templul Francmasoneriei (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Templul Francmasoneriei a găzduit, miercuri, conferinţa "Francmasoneria orădeană în context internaţional", ţinută pentru a marca împlinirea a 120 de ani de la deschiderea oficială a Lojii Masonice din Oradea. 

Organizată de Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice, conferinţa a reunit în recent inauguratul muzeu al masoneriei din Oradea istorici, membri ai masoneriei, reprezentanţi ai instituţiilor publice din ţară şi locale, din instituţii de învăţământ universitar, mediu de afaceri, instituţii muzeale şi reprezentanţi din partea unor ONG-uri culturale. 

Unul dintre moderatorii evenimentului a fost Virgil Ştefan Niţulescu, doctor în instorie şi manager al Muzeului Naţional al Ţăranului Român.

"Eu, ca istoric şi ca om de muzeu, le sunt recunoscător tuturor celor care au făcut un efort considerabil pentru ca acest prim muzeu al francmasoneriei din România să funcţioneze astăzi la Oradea. În urmă cu doar 20 de ani, acest lucru ar fi fost de neimaginat. Numai ideea de a înfiinţa un muzeu al masoneriei undeva în România ar fi fost privită cu suspiciune. Astăzi, ideea de a recupera un patrimoniu şi de a-l pune în valoare, de a pune la dispoziţia publicului o parte din istoria României mai puţin cunoscute nu mai deranjează, este o idee care a intrat în cotidian şi acesta este un mare câştig pentru societatea noastră. Îi felicit pe toţi cei care au trudit la realizarea acestui muzeu şi ţin să-i mulţumesc doamnei Angela Lupşea pentru iniţiativa formidabilă pe care a avut-o de a organiza această conferinţă. Avem nevoie de conferinţe serioase în care să se discute despre istoria atât de interesantă a francmasoneriei din România", a spus Niţulescu, potrivit unui comunicat transmis ulterior de Primăria Oradea. 

În cadrul conferinţei a vorbit şi consultantul în afaceri Dacian Palladi, fondator al Triunghiului Masonic "Ţara Crişurilor" şi apoi al Lojii cu aceeaşi denumire din Oradea. "Fac parte din categoria celor care se adresează într-o formă mixtă – trecut, prezent şi viitor, dintr-o perspectivă exotică a impactului şi managementului orgoliilor, cât priveşte activitatea masoneriei. Mă alătur acestui efort de a educa şi reeduca comunitatea orădeană, şi nu numai, de a ieşi dintr-un tipar fix şi imobil a ceea ce înseamnă un spaţiu muzeal. Există o mare necunoaştere, o lipsă consistentă de educare. O astfel de acţiune îşi propune să aducă şi să facă accesibil subiectul masoneriei scoţându-l din categoria ocultului, suspectului, straniului şi de ţinut la distanţă", a punctat Dacian Palladi, unul dintre moderatorii evenimentului.  

Conform municipalităţii, Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Bihor, condusă de Angela Lupşea, are în plan organizarea "mai multor evenimente de acest fel, evenimente ce au ca scop schimbarea mentalităţii societăţii cu privire la acest obiectiv".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON