URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Ianuarie 2022, 09:40

119 - Telefonul Copilului. Număr unic pentru semnalarea cazurilor de abuz şi exploatare a copiilor, lansat în România

119 - Telefonul Copilului. Număr unic pentru semnalarea cazurilor de abuz şi exploatare a copiilor, lansat în România (credit foto: Getty Images)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul României a lansat, miercuri, numărul unic gratuit 119, destinat semnalării cazurilor de abuz, exploatare sau neglijare a copilului.

La acest număr pot suna, la orice oră din zi şi din noapte, copiii aflaţi în situaţii de abuz, exploatare sau neglijare, părinţii, rudele sau cetăţenii care au cunoştinţă de astfel de cazuri.

"Scopul acestui număr unic la nivel naţional este de a depista şi interveni cu specialişti din domeniul protecţiei copilului, în timp real, în situaţiile în care integritatea fizică şi psihică a copiilor este în pericol", au transmis reprezentanţii Guvernului. 

24 din 24

Concret, în cele 47 de Direcţii de Protecţie a Copilului din România funcţionează începând de miercuri birouri de operatori call-center 24/24 de ore, care preiau apelurile.

Operatorii call-center utilizează o platformă digitală integrată, interconectată cu numărul 112. Fiecare apel este monitorizat, gestionat în baza unor proceduri clare şi niciun caz nu poate fi închis fără soluţionare.

Totodată, conform autorităţilor, există echipe mobile de intervenţie specializată ale DGASPC în fiecare judeţ din ţară, formate din specialişti în protecţia copilului, care intervin în timp real 24/24 ore. 

În situaţiile de risc imediat la adresa vieţii copilului, numărul 119 este interconectat cu numărul unic de urgenţă 112, care preia cazurile în regim special. În situaţiile în care copiii necesită doar suport psiho-emoţional, sunt transferaţi telefonic către echipele de psihologi existente la nivelul tuturor DGASPC din ţară.

De vorbă cu specialişti

"Pentru ca astăzi să avem operaţional numărul 119, peste 100 de specialişti ai STS, în 41 de judeţe, au achiziţionat echipamente şi suport logistic, au instruit operatorii şi au coordonat departamentele tehnice ale operatorilor de comunicaţii mobile, cele 47 de DGASPC au realizat un efort susţinut de organizare internă şi alocare de resursă umană concretizat în 280 de operatori call-center şi peste 100 de specialişti constituiţi în echipe mobile, iar ANPDCA a elaborat procedurile interne de gestionare a apelurilor", a transmis Guvernul. 

"Un proiect de suflet la care au lucrat specialişti din mai multe instituţii. La acest număr pot suna copiii care se află în orice situaţie de abuz, dar şi alte persoane care au cunoştinţă de astfel de cazuri. Vor fi ascultaţi de specialişti pregătiţi pentru astfel de situaţii. Numărul unic 119 nu este doar un tel-verde, ci este o linie de intervenţie. Echipele sunt pregătite în orice moment să intervină şi să anunţe la 112 dacă trebuie intervenţie de urgenţă. Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse va lucra îndeaproape cu toate celelalte structuri guvernamentale pentru că ne dorim să ne implicăm foarte mult în viaţa copiilor", a declarat Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse. 

Numărul 119 a fost lansat în cadrul Programului Naţional de suport pentru copii în contextul Pandemiei de COVID 19, "DIN GRIJĂ PENTRU COPII".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON