URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.

1001 de decese Covid în Bihor

1001 de decese Covid în Bihor imagine de arhivă, sursa foto: libertatea.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Batem cu toții în lemn, dar în timp ce dezbatem această tristă și oficială bornă 1.000 a deceselor Covid în Bihor sunt regretabile șanse ca statistica să-și urmeze curba implacabilă.

Ne-am obișnuit, când e vorba despre euro, kilowat ori gigacalorie, să aflăm că iarăși mai sar câte un prag psihologic, ba chiar și câte un prag psihiatric uneori. Însă când e vorba de vieți pierdute, chiar e greu de „digerat” un asemenea prag.

Fenomenul de masă pro și contra "Flavia Groșan" chiar explorează limite ale psihicului uman. Fiecare poate decide pentru el dacă și cât e cazul să se rușineze sau nu de asta. Cert e că, după mai bine de un an de pandemie cu restricții, incertitudini și convulsii sociale, presiunea psihică la unii dintre noi poate fi undeva între mare și foarte mare. Și până și un psihic sănătos uneori mai clachează. Important e să revenim și să îndreptăm ce greșim.

Bunăoară, despre medicul Groșan se cam desprinde, din dezbaterile aprinse, următoarea idee: oricât de bine-intenționată e doctorița, poate fi o greșeală să-ți reverși năduful pe toate celelalte protocoale și pe absolut toți ceilalți medici. După seria de interviuri prea la cald, niște nuanțări chiar ar prinde bine.

Revenind la Bihor, fiecare poate aprecia cu propriile simțuri dacă situația e în negru sau roz, ori cam pe unde între aceste nuanțe. Față de majoritatea județelor, Bihorul chiar stă binișor la capitolul infrastructură medicală și corp medical. Însă numărul de vieți pierdute sub spectrul Covid ne situează clar peste media națională. Dacă fiecare județ ar avea 1.000 de decese, fără să mai punem Capitala la socoteală, România are avea un număr dublu de decese cu amprenta Covid, față de bilanțul actual.

Dintre explicații aș evidenția trei: Bihorul e un județ cu populație peste media națională, dar cu educația undeva pe la mijloc, raportat la Ardeal. Apoi, niciodată nu prea am stat bine la indicele general de sănătate, asta fiindcă tradiționalul trio colaci - clisă - pălincă de Bihor nu-i chiar un panaceu. Iar în al treilea rând, fiindcă își spune cuvântul și vecinătatea cu Aradul, Clujul și Hajdu-Bihar-ul greu încercate și ele de perfidul Sars-Cov-2. Despre Satu Mare e mai greu de estimat, fiindcă pare ceva mai timid la numărul de testări, dar în schimb ne-a "donat" o serie de decese la raportări.

Oricum, e clar că trebuie să îmbunătățim ceva în bilanțul slăbiciunilor, înainte să apară Sars-Cov-3.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON