URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Iulie 2021, 11:25

10 milioane euro. Viitorul centru intermodal din Episcopia va fi construit pe etape cu fonduri alocate prin POIM

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Viitorul centru intermodal din Episcopia Bihor, proiect amânat în mod repetat din lipsă de finanţare, va fi construit cu fonduri alocate prin Planul Operaţional Infrastructură Mare în limita a 10 milioane euro.

Se va lucra etapizat

Consiliul Local Oradea a aprobat joi indicatorii tehnico-economici ai investiţiei, precum şi exproprierea a 10.500 metri pătraţi de teren pentru care municipalitatea va plăti proprietarilor 744.000 lei. Primăria şi-a revizuit proiectul iniţial estimat la circa 25 milioane euro în limita finanţării de 10 milioane euro pe care ar urma să o primească.

"Am decis să renunţăm la două linii de cale ferată şi anumite depozite şi nu ne mai atingem în acest moment nici de clădirea Vămii. Vrem să construim acest intermodal etapizat, în prima fază cu cei 10 milioane euro pe care îi vom primi urmând să facem o licitaţie pentru execuţia lucrărilor ori pentru execuţia lucrărilor şi operarea intermodalului, cum va permite finanţatorul şi pe urmă vom hotărî extinderea şi dezvoltarea lui", a declarat primarul Florin Birta joi în cadrul şedinţei de Consiliu Local.

Potrivit proiectului iniţial, în zona gării CFR din Episcopia Bihor urmau să fie amenajate trei linii de căi ferate cu platforme betonate de încărcare-descărcare a mărfii, spaţii de depozitare pentru mărfuri, locuri de parcare pentru tiruri, clădiri administrative şi o zonă de servicii pentru agenţii economici.

De-a lungul zonei industriale de la ieşirea din Oradea spre Sîntion aveau să se construiască, pe ambele părţi ale Şoselei Borşului, benzi de colectare a traficului greu, iar deasupra sensului giratoriu de la intrarea în parcul industrial Eurobusiness un pasaj suprateran, după modelul celor de la ieşirea din oraş spre Arad, Beiuş şi Aleşd.

Palatele Adorján vor fi reabilitate

Tot în cadrul şedinţei de joi, consilierii locali au mai aprobat actualizarea indicatorilor tehnico-economici ai lucrărilor privind reabilitarea palatelor Adorján I şi II din strada Patrioţilor.

Hotărârea a fost adoptată având în vedere că de la proiectarea lucrării în anul 2017 şi până în prezent preţurile materialelor de construcţii au crescut foarte mult, iar firmele de construcţii nu se pot încadra în sumele din proiect.

"Având în vedere faptul că în urma numeroaselor încercări de achiziţie a lucrărilor nu s-a reuşit adjudecarea acestora din lipsă de ofertanţi, coroborat cu faptul că proiectul a fost întocmit în anul 2017 şi ţinând cont de creşterea preţurilor din ultima perioadă, documentaţia proiectului a fost revizuită", se menţionează în proiectul de Hotărâre de Consiliu Local.

Potrivit noilor indicatori tehnico-economici, reabilitarea celor două palate va costa circa 2,47 milioane lei, valoarea lucrărilor de executat la Palatul Adorján I din strada Patrioţilor 6 fiind estimată la 1,24 milioane lei, iar cea a lucrărilor la Palatul Adorján II din strada Patrioţilor 4 fiind de circa 1,22 milioane lei. Cele două palate sunt monumente istorice şi se află într-o stare de degradare.

Strada Episcop Vasile Coman se modernizează

În cadrul aceleiaşi şedinţe, consilierii locali au mai aprobat reabilitarea şi modernizarea străzii Episcop Vasile Coman în valoare de circa 1,5 milioane lei.

"Strada este situată în zona Calea Aradului, mai exact în cartierul Luceafărul, şi are o lungime de 315 m. Lucrările propuse cuprind modernizarea prin asfaltare a unui tronson de 190 m şi reabilitarea unei porţiuni de 125 m, al cărei asfalt este pe alocuri degradat", se menţionează într-un comunicat al Primăriei.

În cadrul investiţiei vor fi amenajate 131 de locuri de parcare, se vor amenaja accesele la proprietăţile din jur şi se va extinde pe toată strada canalizarea pluvială şi iluminatul public.

Durata de execuţie a lucrărilor va fi de două luni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
KP
LOCÁȚIE, locații, s. f. 1. Închiriere. ♦ Chirie plătită pentru anumite lucruri luate în folosință temporară. ◊ Taxă de locație = taxă care se plătește drept sancțiune în caz de depășire a termenului de încărcare sau de descărcare a vagoanelor de cale ferată sau a autovehiculelor. 2. (Jur.; în sintagma) Contract de locațiune = Contract prin care una dintre părți se obligă să procure și să asigure celeilalte părți folosința unui lucru pentru un timp determinat în schimbul unei sume de bani. 3. Un loc anume, precis determinat. AMPLASAMÉNT, amplasamente, s. n. Loc de așezare a unei instalații, a unui dispozitiv, a unei construcții. Kp esti mai destept ca DEX-ul, dar tot le dezinformare mergi
Postat 30 Iulie 2021, 14:34 de Sandu2100
Ce-i bine gândit să se facă, cei cu capul gol să aducă bani de acasă.
Voi, ca cititori, ați văzut ce nepregătiți sunt liberalii ăștia, mult mai anemici decât social-democrații și doar ușor mai adunați decât descreierații de la USsR+ ????? Se vede asta dipă cum folosesc cuvinte ca "locație". Preluat din engleză "location" și tradus de Cațavencu. Locație în lb. română înseamnă "imobil, teren sau clădire, în regim de închiriere", nicidecum "amplasament" cum se dorește. Mai recent cuvântul "reziliență" care vine de la "a rezilia". Adică a "șterge" ori a "anula", după caz. Nicidecum "a reface" un lucru deteriorat ori stricat, de natură economică, socială, etc, care s-ar traduce din lb. engleză "res(z)iliation". Or, reziliența nu are cum crește, din moment ce e o procedură, soluție sau măsură, care are drept scop revenirea la "punctul zero" sau "situația anterioară" perioadei "deteriorate" în timp. PNRR spre exemplu vine de ideea aplicării unor planuri de REFACERE economico-socială, revenind astfel de standardele unei perioade anterioare, nicidecum de la REZILIENȚA unui contract sau act administrativ. Țara asta se duce naibii "de suflet" cu "neterminații" ăștia care nu sunt în stare nici măcar să traducă corect cuvintele, cu atât mai puțin să le înțeleagă rostul. Am zis de "creșterea rezilienței" pentru că tot mai mulți lideri ai PNL folosesc aceste cuvinte, ca să arate cât de habarniști funcționali sunt ei.
Postat 30 Iulie 2021, 13:27 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON