Viitorul centru intermodal din Episcopia Bihor, proiect amânat în mod repetat din lipsă de finanţare, va fi construit cu fonduri alocate prin Planul Operaţional Infrastructură Mare în limita a 10 milioane euro.
Se va lucra etapizat
Consiliul Local Oradea a aprobat joi indicatorii tehnico-economici ai investiţiei, precum şi exproprierea a 10.500 metri pătraţi de teren pentru care municipalitatea va plăti proprietarilor 744.000 lei. Primăria şi-a revizuit proiectul iniţial estimat la circa 25 milioane euro în limita finanţării de 10 milioane euro pe care ar urma să o primească.
"Am decis să renunţăm la două linii de cale ferată şi anumite depozite şi nu ne mai atingem în acest moment nici de clădirea Vămii. Vrem să construim acest intermodal etapizat, în prima fază cu cei 10 milioane euro pe care îi vom primi urmând să facem o licitaţie pentru execuţia lucrărilor ori pentru execuţia lucrărilor şi operarea intermodalului, cum va permite finanţatorul şi pe urmă vom hotărî extinderea şi dezvoltarea lui", a declarat primarul Florin Birta joi în cadrul şedinţei de Consiliu Local.
Potrivit proiectului iniţial, în zona gării CFR din Episcopia Bihor urmau să fie amenajate trei linii de căi ferate cu platforme betonate de încărcare-descărcare a mărfii, spaţii de depozitare pentru mărfuri, locuri de parcare pentru tiruri, clădiri administrative şi o zonă de servicii pentru agenţii economici.
De-a lungul zonei industriale de la ieşirea din Oradea spre Sîntion aveau să se construiască, pe ambele părţi ale Şoselei Borşului, benzi de colectare a traficului greu, iar deasupra sensului giratoriu de la intrarea în parcul industrial Eurobusiness un pasaj suprateran, după modelul celor de la ieşirea din oraş spre Arad, Beiuş şi Aleşd.
Palatele Adorján vor fi reabilitate
Tot în cadrul şedinţei de joi, consilierii locali au mai aprobat actualizarea indicatorilor tehnico-economici ai lucrărilor privind reabilitarea palatelor Adorján I şi II din strada Patrioţilor.
Hotărârea a fost adoptată având în vedere că de la proiectarea lucrării în anul 2017 şi până în prezent preţurile materialelor de construcţii au crescut foarte mult, iar firmele de construcţii nu se pot încadra în sumele din proiect.
"Având în vedere faptul că în urma numeroaselor încercări de achiziţie a lucrărilor nu s-a reuşit adjudecarea acestora din lipsă de ofertanţi, coroborat cu faptul că proiectul a fost întocmit în anul 2017 şi ţinând cont de creşterea preţurilor din ultima perioadă, documentaţia proiectului a fost revizuită", se menţionează în proiectul de Hotărâre de Consiliu Local.
Potrivit noilor indicatori tehnico-economici, reabilitarea celor două palate va costa circa 2,47 milioane lei, valoarea lucrărilor de executat la Palatul Adorján I din strada Patrioţilor 6 fiind estimată la 1,24 milioane lei, iar cea a lucrărilor la Palatul Adorján II din strada Patrioţilor 4 fiind de circa 1,22 milioane lei. Cele două palate sunt monumente istorice şi se află într-o stare de degradare.
Strada Episcop Vasile Coman se modernizează
În cadrul aceleiaşi şedinţe, consilierii locali au mai aprobat reabilitarea şi modernizarea străzii Episcop Vasile Coman în valoare de circa 1,5 milioane lei.
"Strada este situată în zona Calea Aradului, mai exact în cartierul Luceafărul, şi are o lungime de 315 m. Lucrările propuse cuprind modernizarea prin asfaltare a unui tronson de 190 m şi reabilitarea unei porţiuni de 125 m, al cărei asfalt este pe alocuri degradat", se menţionează într-un comunicat al Primăriei.
În cadrul investiţiei vor fi amenajate 131 de locuri de parcare, se vor amenaja accesele la proprietăţile din jur şi se va extinde pe toată strada canalizarea pluvială şi iluminatul public.
Durata de execuţie a lucrărilor va fi de două luni.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.