URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Septembrie 2024, 19:40

10 întâlniri cu orădenii. Campania de bugetare participativă continuă cu etapa votului în urnă (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Campania de bugetare participativă aferentă anului 2024 va continua de săptămâna viitoare cu etapa votului cu urnă.

„Vor avea loc 10 întâlniri”

Municipalitatea orădeană va organiza în intervalul 16 – 23 septembrie în cartierele oraşului și, în final, la Primăria Oradea 10 întâlniri în cadrul cărora orădenii vor decide proiectele pe care le susţin.

„Programul de bugetare participativă intră, începând de luni, 16 septembrie, în a doua etapă: întâlnirile organizate la nivelul cartierelor, la care cetăţenii sunt invitaţi să participe şi să îşi exprime votul. Vor avea loc în total 10 întâlniri, desfăşurate până pe 23 septembrie”, a anunţat marţi Primăria Oradea printr-un comunicat de presă.

La întâlnirile din cartiere sunt chemați și iniţiatorii proiectelor supuse votului, pentru a le putea prezenta şi a le susţine în faţa orădenilor. „În cadrul întâlnirilor din cartiere, proiectele vor fi prezentate pe rollup-uri, cu o scurtă descriere”, se mai menţionează în comunicat.

Începând din Ioşia până la Primărie...

Conform regulamentului campaniei de bugetare participativă, la fel ca în cazul etapei precedente, a votului online, care s-a încheiat duminică noaptea, orădenii vor putea alege un singur proiect dintre cele 48 înscrise în concurs.

Primele două întâlniri cu orădenii, ambele în cartierul Ioşia, vor avea loc lunea viitoare la Liceul Don Orione, de la ora 17, şi la Şcoala Gimnazială Avram Iancu din strada Gheorghe Pop de Băseşti, de la ora 18:30.

Ultimele două întâlniri, care vor închide campania de vot, vor avea loc luni, 23 septembrie, de la ora 17, la Şcoala Gimnazială Dacia, din cartierul Rogerius, iar de la ora 18:30, în Sala Mare a Primăriei Oradea (foto jos).

Proiectul picturilor pe malul Crișului Repede, cel mai votat

Devenită deja o tradiţie, campania de bugetare participativă, în cadrul căreia orădenii pot propune proiectul pe care îl doresc realizat în cartierul lor, se desfăşoară în două etape. Etapa votului online, începută pe 8 iulie, s-a încheiat pe 8 septembrie.

„În urma acestei etape, proiectul cu cele mai multe voturi, 708 la număr, vizează realizarea unei picturi murale pe promenada de lângă Podul Sfântul Ladislau" (foto jos), a transmis Primăria Oradea.

Picturile murale sunt propuse a fi realizate în nişele din zidul promenadei de pe malul Crişului Repede de către artişti locali. Imaginile alese sunt inspirate din perioada anilor 1900, care şi-a pus amprenta asupra aspectului oraşului.

Implementarea proiectului este condiţionată de obţinerea avizelor de la Direcţia de Cultură şi Comisia de Estetică Urbană.

Topul celor mai votate proiecte

În etapa votului online doar trei proiecte au trecut pragul de 100 de voturi (foto jos).

Pe lângă realizarea acestor picturi murale, orădenii au mai susţinut realizarea și amplasarea în oraș a unei statui a multiplului campion olimpic la sabie, orădeanul Kabos Endre (108 voturi), precum şi refacerea şi dotarea cu aparate cu greutăţi a zonei de fitness din Parcul Olosig (107 voturi).

În topul celor mai votate proiecte s-au mai numărat: conectarea pistei pentru biciclete din strada Oneştilor cu pista pentru biciclete din faţa Grădinii Zoologice (98 voturi), plantarea de perdele forestiere pe marginea şoselei de centură a Oradiei (97 voturi) şi transformarea spaţiului de trecere din cartierul Oncea în Rogerius, din zona străzii Ştefan cel Mare (foto jos), într-un coridor verde şi un parc multifuncţional (96 voturi).

Campania de bugerate participativă din anul 2024 are un buget de 1,5 milioane lei. În condițiile în care un proiect poate fi finanțat cu cel mult 100.000 lei, în urma consultării orădenilor, în Oradea ar urma să fie implementate minimum 15 propuneri făcute de populație.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON