URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Iunie 2024, 19:00

10 cu felicitări pentru colectarea separată! Trei școli din Oradea, premiate într-un concurs de reciclare (FOTO)

10 cu felicitări pentru colectarea separată! Trei școli din Oradea, premiate într-un concurs de reciclare (FOTO) Concursul a debutat în octombrie anul trecut, timp în care insula digitalizată a trecut prin 18 curți de școli din Oradea. Prima școală concurentă a fost Liceul Betel
10 cu felicitări pentru colectarea separată! Trei școli din Oradea, premiate într-un concurs de reciclare (FOTO) (foto: Primăria Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Concursul inițiat de Primăria Oradea pentru stimularea colectării separate a deșeurilor în școlile din oraș a ajuns la final.

Din cele 18 unități de învățământ înscrise, trei au fost premiate luni, pentru că au avut cele mai mari cantități de deșeuri reciclate pe cap de elev, a anunțat municipalitatea printr-un comunicat de presă.

Pe primul loc în concursul „10 cu felicitări pentru colectarea separată” s-a clasat Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, care a primit un premiu de 10.000 lei asigurat de Eco Bihor, firma care administrează Centrul de Management al Deșeurilor. În Liceul Ortodox, cei 661 elevi au trimis la reciclat 7.360 kg de deșeuri, adică o medie de 11,13 kg/elev.

Locul secund l-a adjudecat Liceul Sportiv Bihorul, unde 507 elevi au strâns în total 3.440 kg deșeuri reciclabile (6,79 kg/elev). Școala a fost recompensată cu 8.000 de lei, premiu asigurat de operatorul de salubritate RER Vest.

Premiul III, în valoare de 5.000 de lei și acordat de Primăria Oradea, l-a primit Școala Gimnazială Avram Iancu, unde cei 826 de elevi au reciclat 3.800 kg de deșeuri, în medie 4,60 kg/elev.


Reprezentanții școlilor câștigătoare au primit luni premiile (foto: Primăria Oradea)

Ajuns la a doua ediție, concursul „10 cu felicitări pentru colectarea separată” s-a desfășurat în perioada 6 octombrie 2023 – 31 mai 2024. În acest interval, în fiecare din cele 18 școli participante în competiție a fost amplasată, timp de cinci zile, o ecoinsulă digitalizată, unde deșeurile aruncate separat au fost cântărite și înregistrate. Colectarea separată s-a făcut în patru fracții: hârtie-carton, plastic-metal, sticlă și biodegradabil.

Pentru ca elevii să poată respecta regulile sortării, fiecare clasă din școlile participante a fost dotată cu coșuri pentru cele patru fracții.

„În cadrul campaniei s-a urmărit creșterea gradului de reciclare şi de valorificare a deșeurilor colectate separat şi stimularea de a-şi însuși o atitudine responsabilă față de mediul înconjurător, prin conștientizarea importanței colectării separate a deșeurilor”, a transmis Primăria Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Manipulați de mici ...
... vor fi numai buni să înghită toate tâmpeniile "mafiei gunoaielor" Ecolect și AVE, atunci când vor fi mari.
Postat 18 Iunie 2024, 07:38 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON