URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Noiembrie 2011, 10:59

Daţi o mână de ajutor! Un copilaş de 3 ani trebuie să supravieţuiască unei tumori maligne! (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Povestea de viaţă a lui Vlăduţ n-are cum să te lase indiferent. Copilul care odinioară era vioi şi plin de viaţă e palid azi şi are părul "ars" de chimioterapie, din cauza unei tumori cumplite. Are doar trei anişori şi opt luni, dar a suferit deja cât alţii într-o viaţă...

Părinţii au primit crunta veste în luna iulie, anul acesta. După răceli repetate, medicii au zis că micuţul are bronşită alergică, dar, de fapt, boala era mult mai gravă. Într-o excursie la mare, starea băieţelului s-a agravat iar el a ajuns în spital. "Ni s-a spus că e netratat şi i-a dat antibiotic cu steroizi. După 3 zile de tratament am observat o mişcare ciudată la ochiul stâng, care semăna cu un strabism, dar nu ne-am făcut probleme foarte mari. Am zis că după ce mergem acasă îl ducem la oftalmolog", povesteşte mama copilului.

Acasă însă, starea lui s-a complicat şi amândoi ochişorii au început să se mişte necontrolat. "Am fugit cu el la spital, de unde a fost trimis de urgenţă, a doua zi, la RMN, unde am primit terifianta veste: o tumoare de 5 centimetri în spatele mandibulei, cu extensie endocraniană", spune femeia.

"Bombardat" cu protoni

Tumoarea îi presa atât căile respiratorii (de acolo şi "bronşita alergică" suspectată iniţial) cât şi un nerv care i-a afectat ochii, iar pentru că micuţul risca să orbească şi chiar să paralizeze, a fost operat pe 5 august. Medicii i-au scos doar o mică parte din tumoare, cât să nu îl pună în pericol, iar după biopsie, copilul era diagnosticat cu "rabdomiosarcom embrionar stadiul patru". Adică tumoarea este una foarte agresivă, care creşte în ritm alert şi invadează ţesuturile vecine. Analizele au evidenţiat şi metastaze în coloană şi în oase, în diferite părţi ale corpului.

Chimioterapia făcută la o clinică din Germania în toate aceste luni a mai "îmblânzit" boala băieţelului. Metastazele din coloană au dispărut, dar, pentru că tumoarea trebuie totuşi distrusă, doctorii au recomandat terapia cu protoni, o metodă care omoară practic celulele canceroase şi reduce la minim efectele secundare, în Elveţia.

Dor de casă

Aşa că săptămâna trecută, Vlăduţ a lăsat patul de spital din Germania pentru cel de la Institutul elveţian Paul Scherrer. Cu o "escală" acasă, la Oradea, unde primul lucru pe care l-a făcut a fost să fugă la jucăriile lui. "N-a avut răbdare nici să-l dezbrac, că a fugit în camera lui, de unde n-a mai vrut să iasă toată ziua. Când l-am chemat la masă a zis: "Mami, lasă-mă cu prostiile astea, că eu sunt ocupat şi am treabă, mă joc în camera mea"", rememorează mama emoţionată.

Protonoterapia va dura aproximativ 7 săptămâni. Cinci zile pe săptămână, micuţul e sedat câte o oră pe zi, ca nu cumva să se mişte în timpul în care protonii îi "bombardează" tumoarea. Prima şedinţă a avut loc miercuri, iar copilaşul a trecut cu bine de ea.

Întreg tratamentul este foarte obositor, mai ales că, în paralel, va face în continuare şi chimioterapie, în weekenduri...

Donaţi aici!

Ca şi cum chinurile fizice ale micuţului nu ar fi de ajuns, familia se confruntă acum cu o altă greutate: în cel mai scurt timp trebuie să plătească pentru tratamentul la institutul elveţian 30.000 de euro, sumă pe care nu are de unde să o scoată. Cum acest gen de tratament nu e decondat prin Casa de Asigurări de Sănătate, deocamdată familia a dat doar un avans. Ca norocul, medicii elveţieni i-a mai păsuit pe părinţi, până la finalizarea tratamentului, numai că timpul trece repede.

Ajutaţi de prieteni, disperaţi, părinţii lui copilului îi roagă pe toţi să ajute cu cât pot pentru ca băieţelul lor să aibă o şansă la viaţă.

Primii care au răspuns apelului sunt baschetbaliştii de la CSM Oradea care sâmbătă seară vor juca pentru el. La partida cu BCM U Piteşti, care va începe la ora 19 la Arena Antonio Alexe, organizatorii au prevăzut 5 urne (una fixă şi patru mobile), care se vor afla în tribună, unde spectatorii vor putea să doneze orice sumă de bani. În schimb, ei vor primi pliante cu Vlăduţ şi calendare cu echipa, pe care se află şi poza micuţului. De altfel, intrarea la meci va fi gratuită, tocmai pentru a-i face pe orădeni să facă donaţii, oricât de mică ar fi suma.

Şi dumneavoastră puteţi să ajutaţi la salvarea micuţului, donând oricât. Pentru că viaţa unui om nu ar trebui să valoreze 30.000 de euro!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Hai sa fim crestini
Dumnezeu sa-l ajute! Insanatosire grabnica! Si rog ebihoreanul sa scoata comentariile rauvoitoare.Macar atat in postul Craciunului, daca nu putem opri raul din lume.
Postat 18 Noiembrie 2011, 12:17 de Dragoste
DIN PACATE
Din pacate viata noastra nu valoreaza nimic in fata statului roman,parlamentarii nostrii se trateaza in strainatate pe banii care ar trebui investiti in medicina din tara noastra,i-as intreba de cate ori pe an fac o donatie cat de mica din banii care ii fura de la cetateni? Cred ca stiti cu totii raspunsul ... din pacate asta e Romania
Postat 17 Noiembrie 2011, 19:02 de anca
ne rugam mereu !
Dragul de el !! o sa implinim minunea salvarii lui si vom fi recunoscatori ptr viata lui !!!
Postat 17 Noiembrie 2011, 14:25 de cezaria
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON