URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Aprilie 2014, 08:42

"QRadea": Orădenii şi turiştii pot cunoaşte oraşul scanând coduri electronice de pe monumente (FOTO/VIDEO)

Zece clădiri monument din Oradea vor avea, în următoarele două săptămâni, propriile coduri QR, adică nişte pătrăţele cu bare ce dau impresia unor mini-labirinturi şi care, dacă sunt scanate cu un smartphone, transmit informaţii digitale.

Această iniţiativă au avut-o două studente în anul III la specializarea Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii din Oradea, Miruna Turc şi Mona Stănescu. În curând absolvente, cele două tinere au găsit finanţarea necesară prin proiectul "Bursa Talentelor", derulat de Fundaţia Comunitară Oradea.

Prima clădire orădeană cu cod QR este Teatrul Regina Maria, a cărui plăcuţă a fost dezvelită joi de parlamentarul UDMR Cseke Attila, sponsorul-ambasador al proiectului, şi de şefa Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, Angela Lupşea, care a realizat plăcuţele în conformitate cu legislaţia românească. Practic, fundaţia reface plăcuţele de monument istoric a celor zece clădiri, adăugând şi codul QR.

"Scopul principal este de a promova turistic oraşul într-o manieră modernă", a precizat Mona Stănescu. "Odată scanat cu un telefon mobil, codul va face legătura la un website special creat pentru acest proiect", a completat-o Miruna Turc.

Pe site, vizitatorii vor afla informaţii istorice şi arhitecturale despre clădirea pe care au scanat-o, dar şi despre alte monumente ale oraşului.

Celelalte 9 clădiri cuprinse în proiect sunt Primăria, Palatul Vulturul Negru, Biserica cu Lună, Biserica Sfântul Ladislau, Catedrala Sfântul Nicolae, Palatul Episcopiei Greco-Catolice (toate din Piaţa Unirii), Biserica evanghelică luterană (str. Tudor Vladimirescu), Biserica Reformată Oraşul Nou (strada Primăriei) şi Sinagoga Neologă (str. Independenţei). La acestea, plăcuţele vor fi montate în următoarele două săptămâni, timp în care şi site-ul proiectului, www.oradeaqr.ro, va fi funcţional în limbile română, maghiară, engleză şi franceză.

Cele două tinere doresc să extindă proiectul, prezentându-l administratorilor cafenelelor, barurilor şi hotelurilor din Piaţa Unirii, astfel încât şi aceste localuri să-şi facă propriile coduri QR.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
VRAJEALA
Ce e prostia asta ? Au fost primele, ca fapt divers nici macar aproape nu au fost, ba mai mult nici nu au fost in stare inainte sa faca afirmatia ca au fost primii cu QR sa fi dat un google despre QR in oradea si ar fi gasit ca toamna oradeana a facut asa ceva cu mult timp inainte. Acea pagina web care o prezinta nici macar nu este optimizata pentru mobil si ea a fost creata a fi accesata cu intermediul telefonului ... eu zic ca nu au meritat banii aceia dar cine stunt eu sa judec ce face primaria cu banii mei nu ? Uite dovada ca nu au fost ele primele, pentru ca sa facut deja. http://mortu.eu/qr-code-hunt-in-oradea.html Sunt ft curios daca cineva va aproba acest comentariu fara sa fie editat
Postat 28 Aprilie 2014, 17:50 de Dude
Ce bursa?
1. Ce se intampla cu bursa de 1000 euro, daca pana si placutele sunt facute de Fundatia pentru Protejarea Monumentelor Bihor? 2. NU e decat in romana site-ul! Au si scos "versiunea" straina! 3. Cum sa faci un site pentru un mobil, dar sa nu faci o versiune de mobil? 4. Doar 10 monumente? 5. Daca localurile vor plati, ce se va intampla cu banii?
Postat 26 Aprilie 2014, 09:03 de Oradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON