URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Septembrie 2014, 13:31

"Falsul tratat de manipulare" al Anei Blandiana a strâns în Oradea mai multă lume decât un film de Hollywood

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prima lansare de carte a Anei Blandiana la Oradea, cum a mărturisit ea însăşi, s-a petrecut în 1972, în exact aceeaşi librărie (care, desigur, atunci nu purta acest nume), obiectul fiind cartea de poezie "Octombrie, noiembrie, decembrie". După 42 de ani, aceeaşi Ana Blandiana s-a confesat în faţa a peste 200 de "suporteri" orădeni prezenţi sâmbătă la Librăria Humanitas, spunând că, deşi nu mai are emoţiile de atunci, îşi doreşte ca volumul oferit acum - "Fals tratat de manipulare" - să fie citit de cât mai multă lume.

E o carte prin care care, potrivit introducerii făcute de criticul Dan Liviu Boeriu, Ana Blandiana explică "felul în care a fost posibil comunismul şi cum l-am trăit şi n-am învăţat nimic din tragedia care ni s-a întâmplat timp de 50 de ani", o "sinucidere provizorie" a unei poete prin excelenţă, dar care o vreme evadase din literatură pentru a se dedica Cetăţii, implicându-se în treburile ei şi cunoscând decepţia, o carte "pe care a scris-o fără bucurie, un obstacol pe care a trebuit să-l treacă pentru a se întoarce la masa de scris", "un manual de exorcizare a tarelor colective" ale unei societăţi care s-a nimerit din dictatură în libertate fără a pricepe şi fără a învăţa cum să se bucure de ea.

Vorbind despre "Falsul tratat de manipulare", Ana Blandiana a atras atenţia că volumul, "cel mai gros" din cariera sa de până acum (peste 500 de pagini), nu este totuşi în sensul propriu un jurnal (de acest lucru se ocupă "soţul meu, care scrie mai încet decât mine", a spus ea, cu umor, referindu-se la Romulus Rusan), ci mai degrabă - cum avea să afirme cronicarul de teatru Elisabeta Pop - "o ilustrare a ideii că memoria poate fi un fel de justiţie".

"Falsul tratat de manipulare" e o carte despre libertate şi despre alterarea ei, aşa cum autoarea a învăţat din propria experienţă de după 1989, o carte ce confirmă spusele unui disident ajuns preşedinte de ţară, polonezul Lech Walesa: "de libertate profită mai mult răul decât binele".

După ce a răspuns întrebărilor bine ţintite ale amfitrionului Dan Liviu Boeriu şi înainte de a mulţumi şi curiozitatea numerosului public din Librăria Humanitas, Ana Blandiana a lecturat un pasaj din carte, cu vocea adesea înecată în lacrimi, despre felul în care şi-a pierdut prima oară tatăl (fost preot, deţinut politic) şi în care nu a mai putut să-l regăsească după eliberarea din puşcărie, din pricina unui accident pe cât de stupid, pe tot atât de tragic, ce a dus la moartea sa. Un capitol care, dacă ar fi fost auzit şi de alţii, ar fi reuşit să-i convingă să facă ceea ce au făcut toţi cei prezenţi la întâlnirea cu scriitoarea: să cumpere cartea şi apoi, fireşte, s-o citească.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
fixpix
bre jurnalistule, daca aia 200 de suporteri sunt "mai multi decat la hollywood", atunci si nasturii pe care i-ai primit tu valoreaza mai mult decat un pulitzer, iar bihoreanul e mai tare ca nytimes. vezi ca astia ca tine, care traiesc intr-o lume imaginara creata de ei, au nevoie de tratament :)
Postat 21 Septembrie 2014, 06:46 de carcotas
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON