URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 13 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Timp de 15 ani, liberalul Ilie Bolojan s-a împotrivit ca administrația publică să se implice în fotbalul bihorean. Nu-i mai puțin adevărat că, pe vremea aceea, cel mai scurt drum spre pușcărie s-a dovedit a fi implicarea în fotbal. Au fost rare cazurile de oameni de afaceri sau primari care să nu fi fost implicați penal pentru suportul acordat echipelor. Căci fotbalul îți poate aduce notorietate, dar și niște cătușe de toată frumusețea.
Zic şi eu
Adrian Cris
Știți unde era și ce făcea Ilie Bolojan lunea trecută, când Marcel Ciolacu, premier, președinte PSD și candidat la Președinție, îl „propunea” prim-ministru taman din Ambasada României la Paris, zicând că bihoreanul „a realizat foarte multe” și nu are „nici cea mai mică problemă” de a lucra cu el? La Căminul Cultural din Bulz. Unde ce credeți că le spunea celor câtorva zeci de localnici adunați să-l asculte? Nu promisiuni că va curge lapte și miere, ci dimpotrivă!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 August 2014, 14:57

Verdict final în dosarul petrolistului Racz Attila: cu doar 10 zile înainte de prescriere, Curtea de Apel i-a redus pedeapsa cu suspendare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea de Apel Oradea s-a pronunţat vineri după-amiază în singurul proces de evaziune pornit până acum în Bihor pe numele celebrului petrolist Racz Attila.

Este vorba despre un caz prezentat pe larg de BIHOREANUL, deschis în 2002 la sesizarea Gărzii Financiare, şi care priveşte tranzacţii ilicite cu produse petroliere dintr-un depozit al rafinăriei Petrocris, aparţinând lui Racz, făcute de firmele Forteam, Bemotex şi Novabit - înfiinţate pe numele a trei persoane din anturajul petrolistului, Corneliu Iuonaş, Foriş Istvan, respectiv Rabai Zoltan.

Cei patru au ajuns în faţa judecătorilor abia în 2012, după ce dosarul deschis pe marginea cazului a fost ţinut la sertar de procurorii DIICOT mai bine de 7 ani, iar prima sentinţă a fost pronunţată la sfârşitul lunii iunie, când Tribunalul Bihor i-a condamnat pe Racz şi Iuonaş câte 3 ani de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepselor pe o perioadă de 5 ani, în timp ce Rabai a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe o perioadă de 5 ani.

Faţă de Foriş Istvan, arestat în SUA pentru fraude, procesul a fost disjuns şi a rămas pe rolul Tribunalului Bihor până când acesta va fi adus la Oradea pentru a fi audiat.

Instanţa a dispus, totodată, ca Racz, Iuonaş, respectiv Rabai să plătească paguba creată bugetului de stat, suma ridicându-se la 2,2 milioane lei, la care se adaugă penalităţile şi dobânzile legale până la data plăţii.

Sentinţa a fost atacată de procurorii DIICOT, care au considerat-o mult prea indulgentă, dar şi de avocatul lui Racz, Răzvan Doseanu, care cerea achitarea afaceristului. "Clientul meu nu a avut nicio legătură cu societăţile prin care procurorii susţin că s-ar fi realizat eventualele infracţiuni de evaziune fiscală. El a avut un depozit, unde firmele stocau produse petroliere. Nu doar societăţile din această cauză, ci zeci de firme. De altfel, niciun act de control nu reţine vreo pagubă provocată de societatea patronată de Racz", a explicat Doseanu imediat după pronunţarea soluţiei.

Cazul, ajuns pe 11 iulie pe rolul Curţii de Apel Oradea, a intrat în dezbateri în regim de urgenţă. Motivul? În luna septembrie intervenea termenul de prescriere pentru infracţiunile puse pe seama suspecţilor, ceea ce ar fi însemnat că puteau scăpa de răspunderea penală.

Şi, în ciuda faptului că apărătorii afaceristului, printre care s-a numărat şi celebrul avocat Gheorghiţă Mateuţ, au încercat să tărăgăneze procesul ticluind diverse chichiţe procedurale, judecătorii au reuşit să dea verdictul înainte cu 10 zile de prescrierea faptelor.

Chiar şi aşa, soluţia a fost chiar mai blândă decât cea dată cu două luni mai devreme de Tribunalul Bihor. Astfel, pedepsele date lui Racz şi Iuonaş au fost reduse cu câte un an, în timp ce în cazul lui Rabai judecătorii au decis achitarea, stabilind că fapta sa nu e prevăzută de legea penală.

Magistraţii au menţinut, însă, obligaţia stabilită de Tribunalul Bihor în sarcina celor trei, de a plăti paguba creată bugetului de stat.

Hotărârea Curţii de Apel Oradea este definitivă, însă Racz nu a scăpat de griji, căci într-un dosar al DNA Bucureşti a fmai ost condamnat la 7 ani de închisoare cu executare pentru constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la evaziune, infracţiuni prin care statul a fost prejudiciat cu 16 milioane euro. În acest dosar, sentinţa nu e definitivă, procesul fiind în prezent pe rolul Curţii de Apel Bucureşti.

Citiţi despre filierele petrolistului şi modul în care era să scape de acuzaţiile de la Oradea în articolul: "Scheletele" DIICOT-ului: Procurorii au "executat" un bihorean nevinovat, dar au ţinut la sertar dosarul unui celebru evazionist"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
să moară VETA,
Să moară Veta, CĂ "Clientul meu nu a avut nicio legătură cu societăţile prin care procurorii susţin că s-ar fi realizat eventualele infracţiuni de evaziune fiscală. El a avut un depozit, unde firmele stocau produse petroliere." :)))) Dacă aşa zice advocatu .... că el ştie cel mai bine ce avea ăla în fundu\' curţii acu' 10 ani :)))
Postat 23 August 2014, 22:47 de Marinel
COT PARTE !
Asta e rRomaniac hotilot, copystilor , mincinosilor, tradatorilor, .... o rRomaniaca pentru DULAI si nu pentru catei !!! Cu cat furi mai mult cu atata pedeapsa e mai mica ...... ca se poate imparti hotia. NU?
Postat 23 August 2014, 20:12 de O.
Pedepse simbolice !!!
Le e frica magistratilor ca atunci cand vine si randul lor si vor sa aiba motive definitive care tin de autoritatea de lucru judecat !!!
Postat 23 August 2014, 18:43 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6867 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON