URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Septembrie 2011, 14:51

Orădenii sunt invitaţi la o dezbatere publică cu privire la scumpirea căldurii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Municipalitatea invită orădenii să ia parte luni de la ora 17 la o dezbatere publică pe teme de termie care va avea loc în sala mare a Primăriei.

În cadrul întâlnirii, reprezentanţii municipalităţii vor prezenta, printre altele, proiectul privind majorarea preţului la gigacalorie de la 193 lei la 235,52 lei ca urmare a retragerii subvenţiilor acordate de la bugetul de stat. Noul tarif va fi unic la nivel de municipiu, indiferent dacă orădenii se încălzesc cu energie termică pe bază de cărbune furnizată de Electrocentrale sau pe bază de apă geotermală de la Transgex.

Întâlnirea de luni precede şedinţa de Consiliu Local anunţată pentru 29 septembrie de la ora 14, în cadrul căreia va fi supusă la vot majorarea de tarif în vederea aplicării noului preţ începând cu data de 1 octombrie.

Având în vederea experienţa întâlnirii din luna martie cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari în cadrul căreia s-au discutat probleme de termoficare, reprezentanţii municipalităţii se aşteaptă la o prezenţă numeroasă din partea orădenilor şi la dezbateri aprinse.

Citeşte pe aceaşi temă şi "Să degeraţi bine! Anularea de către guvern a subvenţiilor scumpeşte căldura orădenilor cu 30%"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
din pacate asa e jocurile sunt facute ... si mai rau pt cei care vor sa se debranseze si sa se descurce cum pot ... nu li se aproba decat cu tot felu de proicete si alte porcarii .....
Postat 26 Septembrie 2011, 08:43 de
"Dezbaterea" este doar un exercitiu de imagine. Jocurile sunt facute.
Itentia de a reduce/elimina subventia acordata CET Oradea pentru energia termica prin scumpirea pretului gigacaloriei la populatie este o masura abuziva. NU populatia trebuie sa suporte aceste pierderi imense care reprezinta eliminarea subventiei ci furnizorul CET Oradea impreuna Primaria Oradea intrucat: De la data cand a fost legiferata, subventia a fost acordata furnizorului de energie termica si nu populatiei. A fost acordata furnizorului in scopul de a fi ajutat sa se reformeze, reorganizeze, eficientizeze etc. timp in care subventia sa fie redusa treptat in ritmul modernizarii si eficientizarii sistemului centralizat de termoficare prin eliminarea pierderilor din sistem (cheltuieli nejustificate, pierderi tehnologice si financiare s.a.). Practic subventia trebuia sa se reduca prin reducerea cheltuielilor furnizorului, implicit a pretului final al gigacaloriei, ca rezultat al eficientizarii sistemului. Acest aspect nu s-a intamplat in conditiile in care reprezentantii CET Oradea spun ca au facut investitii, modernizari, automatizari s.a. Dimpotriva pretul final a crescut mereu ajungand astazi la 193 lei/gcal. Prin eliminarea subventiei in conditiile anuntate de Primaria Oradea tariful la populatie ar creste la 235,52 lei/gcal ceea ce ar conduce la o criza sociala si economica fara precedent, pericolul major fiind sistarea caldurii si a apei calde pentru mii de locuitori din Oradea urmare a falimentului CET. Consider ca pentru aceasta situatie raspunderea nu apartine consumatorilor care astazi sunt anuntati ca li se va impune o majorare de tarif cu 122% in mod nejustificat ci persoanelor responsabile de CET atat din cadrul Primariei Oradea cat si din cadrul CET Oradea care trebuie sa suporte aceste pierderi financiare imense. Primarul Bolojan are obligatia sa ceara socoteala furnizorului CET cu privire la sumele cheltuite cu titlu de "subventie" de cca. 1 miliard de euro in timp de 10 ani si sa comunice populatiei situatia reala si cui apartine raspunderea.
Postat 25 Septembrie 2011, 08:52 de Blandul Ben
@oradeanul
Multumesc pt. raspuns ! Observ ca reiei niste clisee, gen ,,e nevoie de pacura...carbunii poluiaza...filtrele...'' ! Nu intru in polemica cu tine, spun doar ca sunt orase in Romania care au modernizar/vor moderniza centralele folosind carbunele ca si combustibil. Cum naiba le-a dat UE banii ?! Ca pe cei de la cet/primarie/consiliu local ii doare undeva de oradeni, sunt de acord ! Interesul (lor!) poarta fesul !
Postat 25 Septembrie 2011, 08:25 de fane
Ptr Fane.....
Raspunsul ptr tine e simplu, cheluielile cu gazul sunt mai mici, atat legate de mediu cat si celalalte chesti aferente, carbunele polueaza, distruge cazanul, si daca nu e bun trebuie completat cu pacura sau ce ziceau ca mai baga daca nu are calorii necesare. Tu crezi ca pe astia de la cet ii intereseaza de populatie? nu, ei au ales varianta mai simpla ptr ei, e logic si eu asta faceam. Problema ar fi sa gasim o sursa mai ieftina de gaz, daca este asa ceva. Dar pana atunci suntem buni de plata.
Postat 24 Septembrie 2011, 18:23 de Oradeanul
Uitati o tema ! Cine o ,,dezbate'' ?!
Ce ,,dezbatere'' ?! Povesti ! Cartile sunt facute, asa-zisa ,,dezbatere'' are ca unic si real tel sa nu-i afecteze procentele intaistatatorului urbei ! Dar daca tot doriti un exercitiu de ,,democratie'', va sugerez o tema de maxim interes : cine poate explica intr-un mod coerent (economic, social, financiar, etc) de ce nu a ales primaria (citeste bolovan+bolos) ca sursa de energie pt. noul cet carbunele din zona Voivozi ?! Acolo ofeream locuri de munca, incasam impozite, dezvoltam/revigoram zona, mana de lucru calificata era si, cel mai important : PRETUL TONEI DE CARBUNE ERA PREDICTIBIL ! Asa, cu gazul de la rusi....de cand s-a depus proiectul rusii au facut doua majorari de pret la gazele naturale. Tampeniile pe care le-a debitat pe un ton doct semidoctul Bolos, sunt pt. cei de-o teapa cu el ! Si nici nu stau in picioare ! Bataie de joc, spaga si manareala....
Postat 24 Septembrie 2011, 16:55 de fane
tema de gandire
de ce se plateste gicacaloria la acelasi pret indiferent de temperatura agentului termic care ne intra in case ? nu mai vorbesc de apa calda care in diminetile de iarna *apare* la robinet abia dupa 10-15 minute !!!
Postat 24 Septembrie 2011, 15:26 de vlad
ar fi ideal
ar fi ideal ca preturile cu incalzirea sa scada. nu este posibil din varii motive, inclusiv existenta gigantilor energetici si a jocurile ilegale a unor indivizi. ce ne ramane sa facem? sa iesim cat mai ieftin cu ce avem. eu unul sunt de acord sa platesc tot anul aceeasi suma decat sa imi sara preturile iarna. cine are alte propuneri?
Postat 24 Septembrie 2011, 15:26 de leaf
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON