URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 03 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
04 Iulie 2013, 20:51

Dezbatere cu scandal: Un participant la întâlnirea cu specialiştii pe tema reabilitării Pieţei Unirii acuză Primăria de cenzură

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Designerul Horia Popa atacă Primăria la baionetă. Într-o postare urcată joi pe pagina sa de Facebook, protestatarul a acuzat municipalitatea că în comunicatul de presă care a urmat dezbaterii cu specialiştii ţinute marţi la Primărie pe tema reabilitării Pieţei Unirii, a cenzurat aprecierile critice faţă de proiectul arhitectului Horea Gavriş, susţinut de viceprimarul Mircea Mălan.

Întâlnirea organizată cu specialişii în arhitectură, urbanistică, protecţia monumentelor şi reprezentanţii instituţiilor abilitate în domeniu s-a ţinut cu uşile închise, iar presa nu a avut acces la dezbateri.

Realitate "cosmetizată"

"Deşi în şedinţă au fost două ore de poziţii critice anti-proiect, atât pe funcţie cât şi pe formă, purtătorul de cuvânt al Primăriei (un mercenar al echipei actuale) care a scris comunicatul le-a sintetizat prin propoziţia "au fost formulate critici" şi atât". Întrucât nu există o stenogramă a şedinţei, nimeni vreodată nu va putea spune ce s-a vorbit acolo. Şi acolo s-au spus multe", a scris designerul.

Horia Popa a mai reproşat printre altele municipalităţii că a contractat proiectul de reabilitare a Pieţei Unirii prin atribuire directă, şi nu printr-un concurs internaţional, că proiectul a ieşit "un kitsch", că tandemul Bolojan-Mălan nu are competenţa necesară pentru a-l gestiona, fapt pentru care "nu e momentul să începem un nou proiect edilitar, de amploarea şi însemnătatea Pieţei Unirii". El a susţinut, totodată, şi că poziţia sa a fost susţinută de majoritatea arhitecţilor prezenţi la întâlnire.

"Arhitectul Şerban Ţigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, mi-a dat dreptate. "Sunt foarte multe idei care i-au făcut pe colegii noşti să aprecieze că sunt multe elemente riscante, kith şi subscriu şi eu la idee"", a scris designerul, lăsând să se înţeleagă că acesta ar fi fost pe aceeaşi lungime de undă.

Variante de lucru

Contactat de BIHOREANUL, arhitectul Şerban Ţigănaş, organizatorul întâlnirii de marţi, a declarat că a evitat în mod deliberat să invite presa la dezbateri, tocmai pentru a putea avea o discuţie aplicată cu specialiştii. "În momentul în care am pregătit această întâlnire, eram conştient de faptul că discuţiile vor avea două direcţii, una legată de faptul că municipalitatea a făcut achiziţie directă pe acest proiect când ar fi trebuit concurs, iar a doua era legată de natura proiectului, or am preferat să avem discuţii aplicate pe proiect, ca să vedem ce se poate face şi mai puţin legate de modul în care a fost ales. Dacă ar fi fost o întâlnire cu presa, nu am mai fi putut ţine discuţia în acest domeniu rezervat specialiştilor", a declarat Ţigănaş.

Preşedintele OAR a mai spus că lista cu participanţii la întâlnire a fost stabilită de municipalitate şi că, deşi designerul Horia Popa nu a fost invitat, i-a dat cuvântul cu toată opoziţia viceprimarului Mircea Mălan. "Domnul Popa a primit cuvântul, în ciuda faptului că domnul Mălan s-a opus pe considerentul că nu a fost invitat dar nu a avut o atitudine tocmai constructivă. A venit târziu, a ridicat tonul şi a plecat înainte de încheierea întâlnirii", a povestit arhitectul.

"Nu e chiar aşa"

Legat de afirmaţia că a împărtăşit părerile designerului, preşedintele Ordinului arhitecţilor susţine că, în calitate de moderator al întâlnirii, a evitat pe cât posibil să se pronunţe asupra calităţii proiectelor, preferând să îi implice în dezbatere pe arhitecţii orădeni. "În cadrul întâlnirii s-au prezentat toate fazele de concepere ale proiectului, începând de la variantele propuse în urma concursului de idei de arhitecţii din Oradea, continuând cu proiectul firmei din Braşov, cel al domnului Emodi Tamas, iar apoi cel susţinut de domnul Horia Gavriş. La absolut toate variantele am cerut comentarii şi aprecieri", spune preşedintele OAR.

De altfel, dintre variantele supuse dezbaterii, Ţigănaş e de părere că proiectul lui Gavriş este cel mai uşor de îmbunătăţit fie şi pentru faptul că autorul se arată "deschis la sugestii şi dispus la soluţii chiar dacă nu le-a găsit încă".

Prezentă la dezbaterile de marţi, Anemari Szabo, este de aceeaşi părere. "Ar trebui să existe dezbateri şi lumea să vină cu propuneri. Trebuie să avem convingerea că punem în operă cel mai bun proiect", a spus Szabo. "Nu a fost niciun fel de cenzură, dar nici nu se poate spune că am rupt gura târgului. În afară de Horea Popa, care s-a şi enervat şi a ieşit din sală, discuţiile au fost destul de calme. De fapt, mai mult s-a bifat o acţiune pentru că propuneri concrete nu s-au prea făcut. E şi greu să vii să spui pe proiectul altui arhitect "Ştii, linia asta trebuia să treacă pe aici şi nu pe dincolo...", a spus arhitectul.

Interesant e că nici Emodi Tamas, autorul primului proiect al Pieţei Unirii, nu împărtăşeşte acuzele lui Popa. "Dacă luăm comunicatul ad-literam acesta este real, dar nu neapărat echilibrat. Au fost mai multe păreri critice, dar nu atât de multe precum acreditează domnul Popa. Şi nici nu e de mirare. Primăria a invitat la dezbatere îndeosebi specialişti a căror părere era cunoscută ca fiind în favoarea proiectului şi poate aici i se poate reproşa puţină manipulare. Din acest motiv pe alocuri atmosfera a fost una de şedinţă de partid la nivel de comună".

BIHOREANUL a încercat să afle şi opiniile altor arhitecţi orădeni care au luat parte la întâlnire, precum Ernest Pafka sau Mircea Călin Lungu pe marginea dezbaterilor dar aceştia nu au putut fi contactaţi.

Pe de altă parte, este de aşteptat ca aceştia să îşi facă auzită vocea, în cadrul dezbaterii cu tema "Pieţa Unirii, încotro" care va avea loc vineri, de la ora 16, la Moszkva Cafe.

Ce spun reprezentanţii primăriei despre dezbaterea cu specialiştii, în articolul: "Rămâne cum am stabilit! Dezbătut cu specialiştii, proiectul de reabilitare a Pieţei Unirii se va aplică în forma dorită de Primărie"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
pt anticomunistul
Ar trebui sa stii ca una din lozincile anticomuniste este ca libertatea de expresie este sfanta, indiferent ca este a unuia cu 2 clase. Modul in care stii tu ca omul a folosit calculatorul de la primaria Oradea ma face sa cred despre tine ca esti de fapt un mic securist :)) si mai mult de atat, ca si tu la randul tau, asa cum afirmai si despre altii de pe aici, faci toaleta la poponetz pentru pictorul protagonistul articolului. spor! referitor la articol, mentalitatile din primarie sunt vechi, si nu se vor schimba niciodata. Sunt surprins ca mai sunt oameni care se mira de asta.
Postat 05 Iulie 2013, 21:01 de tavi
Horică, la vîrsta ta n-ai aflat că dacă "calci" în cocină de mănâncă toţi porcii !?!
...
Postat 05 Iulie 2013, 20:36 de Carp III
@costi, @oana si ceilalti
Ati folosit calculatoare care sunt instalate la primaria Oradea. O fi bine,o fi rau... cred ca e rau, pt. ca nu platim taxe si impozite (din care va luati salariile!) ca sa va lingeti in cur_te sefii in timpul programului de lucru.
Postat 05 Iulie 2013, 19:44 de anticomunistul
ceaveti cu omul
poate i-si face si omul campanie electorala .asa trebe procedat, faci gargara si balamuc si lumea apoi te cunoaste.mai pica apoi una alta. eu cu iel tin
Postat 05 Iulie 2013, 12:58 de costi
oportunisti
sunt unii care asa stiu sa isi faca publicitate, aruncand cu laturi si facand balci. Asta din cauza ca talentul si competentele s-au dovedit inutile. la fel mai este unul Pasca sau Puscas sau cum l-o fi chemand, care dupa ce a facut scandal in presa si la Tv cu piata Unirii, a devenit brusc si subit consilier local PDL. sincer, le genul astia de cioroveti, prin faptul ca-i bagi in seama le faci cel mai mare bine, ca e singurul mod in care stiu sa isi faca reclama. Sunt curioasa cati naivi pleaca urechea la astfel de oportunisti
Postat 05 Iulie 2013, 12:40 de oana
Facebookmania
Delireaza un dement pe Facebook si Bihoreanul il baga in seama! Felicitari si la mai mare! Poate ii luati la rand pe toti cretinii de pe Facebook care abereaza pe subiectul Pietei Unirii.
Postat 05 Iulie 2013, 08:51 de designer de bihor
Nu-l mai bagati in seama pe acest isteric
"Întrucât nu există o stenogramă a şedinţei, nimeni vreodată nu va putea spune ce s-a vorbit acolo. Şi acolo s-au spus multe". Inca o prostie, pe langa multe altele, ale acestui designer de pompe Rompetrol, care se da balena in borcan. La cat era de isteric, n-o fi bagat de seama laptopul conectat la sistemul de amplificare din sala.
Postat 05 Iulie 2013, 08:45 de SC SION SA
Omul (ne)potrivit la locul (ne)meritat
,,...tandemul Bolojan-Mălan nu are competenţa necesară pentru a-l gestiona [proiectul]..." Pai domnule POPA, nu are NIMENI din primarie competenta data de pregatirea profesionala pt. a manageria acest proiect ! Arhitectul sef al Oradiei este inlocuit de cativa ani buni de o d-na directoare, specialitatea c-tii (civile, cred), unsa de nea ilie. Efectele se vad peste tot in oras. Pt. cine nu stie, doua facultatri au durata de 6ani, medicina si arhitectura (arhitect diplomat). Am uitat istoria terminata de căcărău si c-tii hidro terminate de tariceanu.
Postat 05 Iulie 2013, 06:48 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6462 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON